Excapsa: neem vandaag verlies

Een paar maanden geleden kreeg ik een sympathieke mail van een gerespecteerde topman van een dynamisch effectenbedrijf. Of ik nou helemaal geen bleeders had ? Hij vroeg het bijna wanhopig.

Gelukkig had ik er wel een, niet zo groot weliswaar en dat was BKF. Een faliekante mislukking.
Inmiddels is Transmeridian in moeilijker vaarwater geraakt, al zijn de meeste beleggers daar niet al te veel mee kwijtgeraakt en hebben we ook onze echte grote tik gehad met de internetgokkers, Neteller en Excapsa.
Neteller is het betaalbedrijf van de gokindustrie. We hebben er schunnig aan verdiend. Ik stapte in 2004 in, de eerste aanbeveling was op 180 p en he aandeel ging naar 900. Toen waren we eruit. NLR was toen even één van mijn grootste posities, met TMY overigens dat toen nog rond de $1,50 noteerde.

We kochten terug, maar kleiner, want het aandeel was geen onontgonnen terrein meer en toen gingen we de boot in en nu staan we op een verlies van 80%. Voor Excapsa was het een directe klap naar beneden, we staan nu 18p en de IPO prijs eerder dit jaar was 110 p. Waarom nemen we wel het verlies op XCP en niet op NLR ?

XCP, en dit is het allerbelangrijkste, gaat liquideren. Er komt vast meer uit dan de huidige koers van 18 p. Ik gooi ze eruit omdat het aandeel maandag van de beurs gaat. Ik heb geen zin om tijd te besteden aan dit dossier en er jaren mee bezig te zijn om er wat meer uit te slepen. Dat doe ik wel via de beurs, met andere situaties, of met één van de oliebronnen waar ik inzit. Zo zullen ook andere beleggers hun alternatieven hebben.
Dus nu weg en als u de stukken nog hebt, neem dan nu uw verlies.
Neteller hou ik nog want er is best kans dat we daar het dieptepunt gezien hebben. Op een koers van 145 p hebben we 120 p cash en betalen we voor de gokbusiness in Europa en de toekomst in Azië maar 25 p.
Bovendien zit er een Ierse Boekhoorn in te wroeten en ik volg graag zijn pogingen om er wat van te maken.

Mijn vriend de bankier kan dus gerust zijn, zoals elke belegger van vlees en bloed heb ik bleeders. Heeft dit veel uitgemaakt op onze PolderPortefeuille ? Nee, we staan boven de 36% dit jaar en we hebben nog een reserve staan in RockWell Petroleum, dat nu met een emissie bezig is die de marktkapitalisatie kan verdubbelen.

Tenslotte nog dit: ik merk wel eens dat er beleggers zijn die hier ook komen en die toch erg moeten oppassen met wat ze doen.
Laatst zag ik iemand die plompverloren 10% van zijn belegbaar vermogen in een speculatieve grondstoffen situatie stopte.
Dat moet je niet doen, diversifieer liever, volg niet blindelings wat een ander doet en vooral, ik zie het telkens weer, pak niet mijn portefeuille met het idee veel en veel slimmer te zijn dat de sukkel die hem samenstelt.

Ik neem risico’s. Die portefeuille is een afspiegeling van mijn eigen beleggingen. Ik schiet met scherp. Probeer dan niet om er de winnaar uit te pikken, stop daar niet een klein fortuin in om vervolgens te zien dat dit aandeel een tik van 50% krijgt.

Ik hou niet van voorspellen en daar ga ik het deze maand vaker over hebben. Ik voorspel niet mijn winnaars maar waag een poging met een PORTEFEUILLE. Daar zit meer dan één aandeel in.
Daarom voel ik de pijn van Skye niet. Daarom viel Transmeridian mee en heb ik de internetgokkers niet aan de cijfers kunnen waarnemen want de dag van de crash gingen we licht omhoog.

Beleggen heeft wel wat gemeen met sex.
Bijna iedereen kan het. Maar om er wat van te maken moet je er toch aandacht aan besteden en belangstelling hebben voor de zaak. Blindelings een ander volgen zonder goed te begrijpen waar je mee bezig bent is te gevaarlijk.

Het lesgeld is al betaald, laten we daarom opnieuw vooral de les gebruiken om betere beleggers te worden.
Kent u dat leuke nummer van Canned Heat nog ? Speed kills.

Long TMY, NLR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: