Voorspel

Klemtonen zijn soms heel belangrijk, vooral met een titel als deze. De meeste beleggers zijn mannen. Dat zijn tevens de slechtste. Vrouwen doen het beter. Net zoals bij autorijden. Ze maken minder grote ongelukken omdat ze voorzichtiger zijn. Daardoor betalen ze minder verzekeringspremie. Mannen vinden dat vrouwen slecht autorijden en slecht beleggen. In beide gevallen hebben ze ongelijk. Dat komt doordat mannen – what else is new – zichzelf schromelijk overschatten, op de beurs en in de auto. Bent u de man al tegengekomen die zichzelf een minder dan gemiddelde automobilist-cum-belegger vindt? De statistici zoeken nog steeds. We hebben geen resultaten bij de hand over minnaars maar ook daar zien we weinig reden tot hoop. Vrouwen klagen immers steen en been over voorspel.
Als u dat verwijt nog nooit gehoord hebt bent u doof of hebt u nog nooit een unisex-kapper bezocht.

Laten we de klemtoon nu op de tweede lettergreep van de titel leggen. Beleggers zijn slechte voorspellers, vooral van de toekomst. Er is meer dan genoeg ondezoek dat aantoont hoe slecht. Vooral de professionals. Er is geen reden om te veronderstellen dat de arme particuliere prutsers die naar deze mensen luisteren het beter zouden doen, maar ik kan u verzekeren dat er weinig bewijs is dat ze veel slechter zijn.

U kunt dus beter niet naar al die voorspellingen luisteren en al die onzin vooral ook niet lezen.
Sinds jaar en dag wordt ik tegen het eind van elk jaar gebeld door journalisten. Soms heb ik iets interessants te melden dat eventueel ook nog eens heel rendabel zou kunnen zijn voor hun lezers, maar nee hoor, dat interesseert ze geen fluit. Wat ze willen dat zijn mijn voorspellingen.
Nu is het zo dat ik elk jaar, murw onder de druk van het journaille, twee voorspellingen doe om aan te geven want een nonsens dit allemaal is. Die doe ik nu weer.
Eerst de aandelenmarkt: ik denk dat die zal fluctueren.
Nu nog mijn valuta voorspelling. Ik denk dat de dollar groen blijft.

Eventueel als derde voorspelling: als u zich hiertoe beperkt zult u uzelf veel tijdverlies en financiëel ongemak besparen.

U bent dus jarenlang voor het lapje gehouden. Al die voorspellingen dienen nergens toe. Ook als ze goed zijn.
Denkt u maar even na. Iedere idioot die iets in de markt doet wordt gevraagd een voorspelling af te geven. Niemand kijkt ooit of ze het nou goed of fout doen, men heeft liever kopij en dan snel aan de oliebollen of aan de politiek volledig incorrecte foie gras.
Stel dat ik hier net zoals sommige vooraanstaande voorspellers opnieuw een AEX op zeg maar 275 voorspel. Stel dat dat uitkomt. Dan ben ik misschien wel de enige die dat dit jaar heeft voorspeld. Stel dat ik het volgend jaar weer goed voorspel. Dan ben ik opeens een belangrijke bron. Het journaille trapt hier, dat kan ik u verzekeren, helemaal in en waarom zouden ze dat niet doen? Hun publiek neemt het ook tot zich, kwijlend van verwachting dat resultaten uit het verleden een garantie gaan geven voor de toekomst.

Beter nog, de onkundige sukkel die mijn voorspelling als eerste heeft gepubliceerd deelt een beetje mee in de illusoire glorie.

De derde keer is het dan natuurlijk fout. Het hoeft niet per se, de kans is even groot als de drie vorige keren, maar de kans is natuurlijk elke keer heel klein.

Michael KralandMichael Kraland is oprichter en columnist van Inveztor. Disclaimer niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: