Voorspel II

Omdat de nonsens van het voorspellen aan het eind van ieder jaar zo’n enorme vlucht neemt, zeker als je met geld en beurzen bezig bent, komen we er opnieuw op terug. Voorspellen is, dat is althans mijn mening, verspilling van tijd. Tijd is geld.

Als we de € 183.758.321,93 die we jaarlijks in dit kleine land opmaken aan voorspellingsarbeid, verspreidingkosten en tijd om het tot ons te nemen nou eens in onze zak hielden. En als we die nou eens uitgeven aan waterpompen die we keurig installeren in Afrika, zodat nare mensen ze niet kunnen stelen of ombouwen tot mitrailleurs?
Dan installeren we tien miljoen waterpompen en dat maakt echt een verschil. Als het er teveel zijn geven we het overgebleven bedrag uit aan medicijnen en voorbehoedsmiddelen en ook dat helpt meer dan voorspellen. Laten we dat nou één op de twee jaar doen. Als het niet slechter gaat met onze economie doen we het daarna elk jaar en voorspellen we helemaal niet meer. Wie schrijft even aan Pronk?
Zijn we eindelijk weer gidsland in iets.

Helaas is er vraag naar die voorspellingen. Die is afkomstig van idioten die deze schijnzekerheden nodig hebben Zij zijn talrijk en er komen er elk jaar heel veel bij.
Bovendien volgen ze dure opleidingen, die steeds vaker aan knarren aangeboden worden om ze bij hun oerduffe werkgever te houden. Die nemen zich dan extra serieus en richten grotere schade aan dan ze anders zouden doen. Die knarren dus, niet hun arme werkgevers, die moeten roeien met de menselijke riemen die ze hebben.
Maar we wisten al dat het onderwijs anders moet.

Zoals we in onze vorige stuk genaamd Voorspel al stelden, mensen voorspellen uit zelfoverschatting. Vooral mannen. Vrouwen zijn minder gevaarlijk op dat gebied, zo blijkt steeds weer, en die beleggen dus veel beter. Het is wetenschappelijk bewezen en het is ook nog politiek correct. Als u hier meer over wilt lezen moet u vooral eens Politiek Correct intoetsen op onze zoekmachine. Of toets anders Socialistisch Nederland in. Daarin staan namelijk mijn eigen voorspellingen.

Wat vooral moeilijk te voorspellen is, dat is de toekomst. Ik kreeg vanochtend bezoek van een bijzonder interessante man die David Bensimon heet. Hij liet me een prachtig boek zien dat $689 kost en dat handgebonden was. Het weegt 2,61 kilo (let op dit cijfer), ontleedt het verleden en voorspelt de toekomst. Bensimon is een handelaar en voorspeller en hij heeft artikelen die aantonen dat hij een aantal keren helemaal perfect, bijna op de dollar en op de dag nauwkeurig allerlei belangrijke dingen heeft voorspeld.
Artikelen met het tegengestelde had hij niet bij zich, maar ik moet zeggen dat ik er ook niet naar gevraagd heb en u kunt alles zien op http://www.polarpacific.com.
Bensimon is een adept van Phi. Phi is magisch, mooi en beter bekend als de Gulden Snede.Vandaar dat cijfer dus.
Ik heb alles direct doorgegeven aan Willem Middelkoop en Rienk Kamer, pardon, Rienk H. Kamer. Dat zijn heren van de grote trends, dus u zult hier binnenkort vast meer van horen.

Waarom zouden mensen goed kunnen voorspellen als ze al zo slecht zijn in wat er al gebeurd is? Wij noemen dat de geschiedenis en ook daar is het een zootje. Vooral onder historici en dat besmet dan ook al snel het publieke domein en dus de politici. Zoals iedere rechtgeaarde anti-democraat weet, zijn die nog het ergst.

In 1957 publiceerde Karl Popper The Poverty of Historicism. Dat is een meesterwerk en de slimme, hardwerkende, talentvolle jonge academicus die ik net heb aangenomen weet nog niet dat dit volgende week verplichte lectuur voor hem wordt. Popper’s kritiek op de methodes die de historische en andere sociale wetenschapsbeoefenaars gebruiken is meesterlijk en nog steeds actueel. Beleggen en speculeren zijn sociale activiteiten. Economie is ook zoiets, al is het misschien geen echte wetenschap en is die Nobelprijs er hoe dan ook pas later bijverzonnen.

Beleggen is in elk geval niet een wetenschap, het is een vak. Vaklui zijn er soms goed in. De meesten zijn dat natuurlijk niet, want slechts 10% van de beleggers behoren tot de top 10%. Dat lijkt nou wel een waarheid als een koe, maar zou u beleggers vertrouwen die dat eigenlijk niet helemaal doorhebben? Dan moet u eens aandachtig financiële prietpraat aanhoren van de gemiddelde vermogensbeheerder of praten met regelgevers. U zult verbaasd staan.
Goede vaklui zullen u ook verbazen. Die voorspellen heel weinig, in tegenstelling tot beunhazen. Die voorspellen heel veel, ook dit jaar weer.

Michael Kraland 

Michael Kraland is oprichter en columnist van Inveztor. Hij is long in Popper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: