Thai hap

Het was even slikken in Thailand deze week. Zoals u weet heeft de plaatselijke Generaal Alcazar daar de macht gegrepen en zit de vorige premier in London op een kostbaar houtje te bijten. Dat kwam omdat die man een soort Thai Land Program op nationale schaal had gelanceerd en uiteindelijk werden de militairen daar nerveus van en grepen de macht.
Die oefenen ze nu uit. Om te voorkomen dat de valuta al te zeer door zou stijgen tegen de dollar, net zoals de valuta van andere Aziatische Tijgers, besloot de Thaise Alcazar te verbieden die dingen nog vrij te converteren. Er werden beperkingen op korte termijn transacties afgekondigd. Dat stelde de militairen gerust, eindelijk orde op de valuta markt, maar toen werden de beleggers nerveus. Die zijn nou eenmaal zo. Snel nerveus als je ze verhindert te handelen zoals ze gewend zijn.
Militairen werken met handboeken en nergens stond dat als je je geld niet meer kan converteren, dat de bezitters van aandelen opeens op hun beurt onrustig worden. Die gaan dan allemaal hun aandelen verkopen en tja, dan zakt zo’n beurs opeens 15%.

Gelukkig waakt Generaal Alcazar. Als aanvallen niet werkt dan trekken we terug. Minister Devakula maakte de maatregelen gedeeltelijk ongedaan. Voor aandeelhouders althans, niet voor obligaties.
Sorry, we hebben het geprobeerd, het werkte niet, schrap het uit het verslag, kom gewoon terug alstublieft.

Hierdoor krijg je natuurlijk commentaar van buurlanden uit de regio die zeggen dat er geen kans is dat zij zoiets gaan doen.
Inderdaad lijkt de kans op imitatie zeer gering.
Het klinkt misschien raar, maar dit is een goed moment om nog eens naar Thailand te kijken. Niet naar alles, maar naar de bedrijven die Thailand aantrekkelijk maken. Dat kan je doen via fondsen, zoals de op de Amerikaanse beurzen gewaardeerde closed-end fondsen The Thai Fund en Thai Capital Fund, of het Thailand fonds van Morgan Stanley. Die zijn gewoon via de beurs te koop.
Thailand was de goedkoopste markt in de regio. Dankzij het briljante beleid van de militairen is er nu nog een onsje af.
Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: