Twee-traps 2007

Het eerste jaar zonder James Brown en Saddam Hussein is nu al een jaar van records. Wat dacht u van GE-alumnus Bob Nardelli, die $210 miljoen toucheert omdat hij Home Depot maar niet op de rails kreeg?
U kunt dat zelf ook proberen natuurlijk en exclusief geven wij u hier het recept.

Leer eerst het nodige over Italiaanse gehaktballetjes. Dat is te doen, als u het zover geschopt hebt dat u denkt dat u een Nardelli kunt doen hebt u wel voor hetere vuren gestaan. Zorg vervolgens dat uw headhunter u introduceert bij Kenneth Langone. Ken is een kei en een Italiaanse gehaktballetjes-hobbyist. Een harde, succesvolle Amerikaanse kapitalist. Een powerbroker. Zit in veel boards, onder andere bij de NYSE. Is oprichter van Home Depot en daar haalde hij Nardelli binnen. Hij is ook voorzitter van het comité dat de beloningen vaststelt. Hij zorgde goed voor Nardelli, tot Bob het te bont maakte.
Nu even fast backward naar de NYSE. Daar ligt Langone in de clinch met Eliot Spitzer, de procureur van New York. Spitzer wil het hoofd van de voormalige topman van de NYSE, Richard Grasso. Grasso is ook een Langone-protégé. Spitzer vond het wat ver gaan dat Grasso, zonder dat de andere bestuursleden het wisten, ook dik in de drie cijfers toucheerde.
Langone is het daar niet mee eens. Wij kunnen hier spreken van een clinch en daar liggen deze heren nu in. Maar waar het op neer komt is dat u nu weet waar u moet zijn voor een waardevaste pay package. Weer iets dat ze u niet op INSEAD leren.
Pas wel op met de ontwaarding van de dollar, vergeet niet te hedgen.

Als u deze column geregeld leest weet u al waarom wij voorspellingen zinloos vinden. Althans, de meest voorkomende vorm, zoals beschrijvingen van wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het is al zo moeilijk het verleden te begrijpen, zelfs als het goed gedocumenteerd is. Voorspellen is te riskant, zeker als het de toekomst betreft.
Wat we wel kunnen is proberen te begrijpen wat er aan de hand is, dat is ook heel moeilijk maar soms gaat dat goed. Voorspellen gaat praktisch alleen bij toeval goed dus daarom heb je daar niets aan.

Dit jaar, zonder Saddam en zonder de andere Hardest Working Man in Show Business, staat opnieuw in het teken van ruime liquiditeit. Dat is goed voor beurzen en dat moet ook wel want alles wat u graag wilt hebben wordt snel duurder. Materialisten moeten steeds meer betalen voor superjachten, Oude Meesters en Nieuwe Meesters, Oude en Nieuwe Ferrari’s en wijn die vroeger als goed betiteld werd en nu met een Parker-nummer aangeduid wordt.
En ook als u een pure, filosofisch ingestelde, politiek, ecologisch en esthetisch correct georiënteerde consument bent ,krijgt u het moeilijk. Een nachtje in een beetje Aman Resort kost, voor een eenvoudige kamer, het equivalent van een flesje Latour. Exclusief ontbijt natuurlijk.
Overal ontstaan twee-traps markten. De top wordt steeds duurder. Dat komt omdat er zoveel verdiend wordt.
Als Al Gore en Nicholas Stern gelijk krijgen wordt Rusland, dat grote energie reserves dicht bij de smeltende ijskap van de Pool heeft liggen, steeds machtiger. En ze zijn nu al zo lomp.

Steeds meer weiden worden afgegraasd en het gaat steeds sneller. Dat betekent dat beleggers ook bereid zijn om steeds meer risico te nemen. Je ziet dat overal, aan slinkende spreads in de obligatiemarkten en aan de hoge prijzen die durfkapitalisten kunnen betalen voor activa die op de beurs voor minder te koop staan. Voor steeds hogere bedragen en we zullen dit jaar vast nieuwe records zien. Je moet maar durven, vandaar ook die naam.

Alle goede redenen waarom markten zouden moeten instorten zijn nog steeds aanwezig. Te veel om er hier op te noemen, maar het varieert van een clash met Iran tot een dollarcrisis of een instortende huizenmarkt. Aandelen blijven relatief gezien goedkoop vanwege de overvloed aan geld. Maar slechts één categorie is echt goedkoop, in historische en absolute zin. Dat is volatiliteit. Wie daarop wil handelen, neemt ook risico. Want dan koopt u puts.

Michael Kraland Michael Kraland is oprichter en columnist van Inveztor. Op het moment van publiceren was hij long in olie, uranium, goud en aandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: