Er heersen zoveel misverstanden over financiële markten, je wordt er soms moedeloos van.
Een belangrijk misverstand is dat markten rationeel zijn, dat zijn ze niet, gelooft u me maar, en daaruit voortvloeiend, dat prijzen ook daadwerkelijk iets betekenen. Dat is lang niet altijd zo, maar soms wel. Je weet het niet van tevoren. Dat is voor veel beleggers verwarrend. Ze gaan dan doen wat menselijk is. Ze gaan zoeken naar patronen die er niet zijn.
Eén van de belangrijkste kenmerken van de markt is dat mensen constant bezig zijn met het zien van dingen die er niet zijn. Net zoals het leven buiten de markt dus, hoor ik de iets meer filosofisch ingestelden onder u al denken. En zij hebben gelijk.
Er is een school beleggers die vooral in kleinere bedrijven belegt. Daar zijn goede redenen voor. Als belegger streef je ernaar om een voorsprong te bereiken. Je wilt veel kennis hebben over een aandeel maar je wil ook meer kennis hebben dan de volgende belegger. Dan slaap je beter. Als belegger dan natuurlijk. Kleine aandelen worden minder gevolgd door analisten en je kunt dus al snel doorstoten naar de top wat kennis betreft.
Veel particulieren denken dat het gevaarlijk is te beleggen in aandelen waar geen analist op zit. Veel instituten overigens ook.
Gelukkig maar. Dit is namelijk een misverstand. Doe er uw voordeel mee.
Hedge funds doen niet anders dan hun voordeel halen uit misverstanden, maar omdat ze groter zijn dan u kunnen ze dat trucje met die kleine aandelen niet zo gemakkelijk uithalen. Ze moeten dus naar grotere aandelen kijken en krijgen dan te maken met analisten, die tussenpersonen zijn qua kennis. Hedge funds zijn weinig anders dan beter betaalde fondsbeheerders. Als het goed is hebben ze, dankzij die betere betaling, ook wat meer wilskracht. Ze hebben dus de neiging meer huiswerk te doen en de analisten harder voor zich te laten werken.
Particulieren hebben geen toegang tot die analisten want die analisten worden betaald door hun klanten, de fondsen en andere grote beleggers.
U hebt dus een achterstand in zo’n geval.
Als u dan toch dit spelletje gaat spelen berust uw kansberekening op een misverstand. U hebt uzelf zorgvuldig in een positie gemanoeuvreerd waarin uw tegenstanders, de hedge funds en andere specialisten, gaan winnen.
Maar wat doen de meeste beleggers desondanks ? Die gaan vissen in de vijver der achterstand.
Ze gaan zich meten aan de grootste en best geoutilleerde beleggers ter wereld.
Kwispelend rennen zij als Labradors het mijnenveld in. Het is aandoenlijk om te zien.
Wie zei daar Big Bang?
Begin 2005 stonden de betere kranten vol met stukken waarin u uitgelegd kreeg waarom het vanaf nu afgelopen zou zijn met die kleine aandeeltjes. Heel eenvoudig, stelden die stukjes, geschreven door nijvere leden van het journaille die wat research overschreven. De research toonde immers aan dat small caps niet meer goedkoop waren. Dat waren ze daarvoor wel, maar nu waren ze net zo duur als big caps, dus kon je die beter kopen.
Grappig want begin 2006 stond hetzelfde in de krant. In de PolderPortefeuille, die hoofdzakelijk uit kleine aandeeltjes bestaat, scoorden we vorig jaar ruim 43%.
Kleine aandelen kunnen wel, gemiddeld, even duur zijn als grote, maar dat betekent nog niet dat je er geen geld mee kunt verdienen. Misverstand. Doe er uw voordeel mee.
Beleggers doen er goed aan constant te zoeken naar dit soort misverstanden. Leer ze te doorgronden, dat is veel beter dan te zoeken naar tips. Tips are for waiters.
U kent het verhaal van de meneer die niet kon zwemmen? Die moest een rivier oversteken die gemiddeld één meter diep was. Misverstand, want die meneer verdronk.
Michael Kraland Michael Kraland is oprichter en columnist van Inveztor. Disclaimer niet van toepassing.