Voorspel II

Het was een bijzonder leuke dag en de mensen van de televisieploeg waren allemaal even aardig en hoffelijk.
De vragen die ik kreeg leken als twee druppels water op de vragen die ik meestal te horen krijg.
Zoals waar de AEX nou zal staan aan het eind van het jaar. Ik kan u nu al verklappen dat ik, ongetwijfeld als enige van de dertien geïnterviewde beleggers het juiste antwoord heb gegeven.
En niet alleen dat, u zult zien dat u hier heel wat aan zult hebben.
Het antwoord is natuurlijk “In Amsterdam.
Waarom is dit nuttig, voor u als particuliere belegger ? Omdat u nu misschien ophoudt met zinloze gokjes op de stand van de index.

In het interview legde ik zoals gewoonlijk uit waarom ik niet aan dit soort voorspellingen doe. Het is heel eenvoudig. Stel dat u graag gokt – iets anders durf ik het niet te noemen – op de stand van de index. Waarschijnlijk doen heel veel mensen dat, want anders zou die vraag niet elke keer opduiken. Hoe weet u dan wie van de vele voorspellers die u gaat beluisteren gelijk gaat krijgen?
Stel dat u naar de enige juiste voorspeller luistert. Er zijn er tientallen, misschien wel honderden, die het belangrijk vinden om zo’n stukje nonsens de wereld in te slingeren en als het niet om de index van een provinciale beurs zoals Nederland zou gaan, maar om de Amerikaanse S&P 500, dan zijn het duizenden.
U luistert naar de juiste voorspeller want u bent niet alleen slim maar u hebt vooral ook heel veel geluk.

Wat doet u dan volgend jaar ? Naar dezelfde voorspeller luisteren, zou ik u aanraden. Niet omdat u dan meer kans hebt weer goed te zitten, maar dat klinkt logischer en dan komt u bij anderen serieuzer over. Veel belangrijker, ook bij uzelf. Jammer genoeg is dat ten onrechte, want u hebt natuurlijk evenveel kans als daarvoor.

Het wordt pas echt riskant als u voor de tweede keer goed zit, bij een fantastische goeroe, die u bovendien op allerlei verhaaltjes gaat vergasten want als gediplomeerd of als ongediplomeerde goeroe hoor je te weten dat het opdissen van dezelfde nonsens als een ander stukken beter werkt als er een leuk verhaaltje bij verteld wordt.
Het wordt zo riskant omdat u de derde keer echt begint te geloven dat u zelf heel slim bent of, erger nog, dat uw goeroe het zo fantastisch doet. Dat deed hij, maar of hij dat opnieuw gaat doen, die kans is precies even groot als de eerste keer. Alleen, u gelooft nu en u doet dat buiten de kerk om. Omdat ik zelf een beetje bijgelovig ben geworden, vakdeformatie natuurlijk, denk ik dan dat de Grote Goeroe Boven, die wij ons voorstellen als een oudere heer met een baard, dit soort beunhazerij niet leuk zal vinden. Hoogmoed komt voor de val. Beurs en kerk door elkaar halen is riskant. Een tempel voor Mammon oprichten hoeft niet, er staat al een lege beurs op het Damrak. Het is daar niet geanimeerd, net zoals in de kerk. Alleen zo nu en dan een feestje.

Statistisch is het ook heel goed uit te leggen, uw kans is niet groter, dat is alleen uw risico want u hebt, als u tenminste consequent bent met uw geloof, hoger ingezet.

Vervolgens vroegen de leuke tv mensen me om allerlei andere voorspellingen. Over de dollar (blijft groen), over de markt (zal fluctueren, komt al aardig uit sinds het begin van het jaar) en ga zo maar door. Ik voorspel dit al 15 jaar.
Een dof gevoel van teleurstelling begon voelbaar te worden en ik nam snel het hele gezelschap mee naar een prettig Italiaans restaurant tegenover de beurs.

Deed ik dan nooit voorspellingen? Ja, maar niet over de beurs en de rest bespaar ik u, antwoordde ik, heel bescheiden.
Hoe konden wij van Inveztor nou succes hebben als we nooit iets voorspelden?

Kijk, dat is nou een interessante vraag. Onze PolderPortefeuille, die nu tien jaar loopt, heeft zo’n procent of 950 gemaakt tegen ongeveer 120% voor de AEX. We doen dus ergens iets goeds.

Natuurlijk is elk aandeel een voorspelling. Weliswaar van iets bescheidener aard, omdat het maar over één bedrijf gaat, maar toch. En wat is die voorspelling dan? Ja, natuurlijk dat de koers van zo’n bedrijf wat zal stijgen, tenzij het een short is.
Dat is al moeilijk genoeg, maar het is te doen.

Het is moeilijk situaties te voorspellen die heel veel dimensies hebben, zoals de wereldeconomie, of de markt. Ik kan dat niet beter dan u, maar allerlei goedgelovige zielen denken van wel.
De beste dienst die ik u en al die arme mensen dan ook kan bewijzen is de volgende. Blijf bescheiden en voorspel niet te veel, vooral niet de toekomst, want dat is moeilijk.
Dat kan je zo nagaan omdat veel mensen al moeite hebben het heden juist te duiden. Ook toont het verloop van de geschiedschrijving over zoiets goed gedocumenteeerds als de Tweede Wereldoorlog aan dat we ook grote moeite hebben met het recente verleden.
Besteed uw tijd dus nuttig. Hou het eenvoudig. Dat kost al heel veel tijd en vooral moeite, merk ik steeds weer.

Klik op de titel of op onderstaand PDF voor een overzicht van de PolderPortefeuille.

Michael Kraland   Micahel Kraland is oprichter en columnist van Inveztor. Disclaimer niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: