Stralende toekomst

Het aandeel dat ik eerder aangekondigd had voor dit nummer van De Kapitalist is Xemplar (XE.V, C$ 1,58).
Xemplar noteert ook in Frankfurt (E7R.F) maar is daar minder liquide dan in Toronto.
Xemplar staat al enige tijd in de PolderPortefeuille. Xemplar is een exploratiebedrijf en als zodanig hoogst speculatief. Dat komt omdat een bedrijf als XE geen inkomsten heeft, alleen maar uitgaven.

Waarom hebben we het opnieuw over een aandeel waarover geen nieuws is verschenen?
Ik heb de afgelopen weken mijn positie in XE opgehoogd omdat ik denk dat de situatie bij dit bedrijf zich aan het wijzigen is. Voor degenen die zich ongerust maken over het feit dat ik bijkocht en die zich afvragen of er nog wel iets voor hun overblijft heb ik een geruststellende mededeling. Ten eerste kunnen ze voor een lagere prijs bijkopen dan ik zelf betaalde. Mijn prijs lag tussen de C$ 1,50 en 1,70. Het aandeel staat nu te koop voor C$ 1,58.
Mijn prijshistorie voor dit aandeel begint bij een emissie vorig jaar voor C$ 0,35 waarbij ik ook een warrant à C$ 0,47 kreeg die in mei van dit jaar afloopt. Ik heb sindsdien geregeld bijgekocht, tot C$ 1,70 dus.

In kringen rond Xemplar heerst groot optimisme. Nee, er zijn geen boorresultaten. Maar in de Warmbad-concessie, in het zuiden van Namibië, aan de Oranjerivier, dus aan de grens van Zuid-Afrika, heeft Xemplar een zestal sterk uraniumhoudende formaties ontdekt. Omdat er nog geen boorresultaten zijn kwalificeert dit niet als nieuws. Nieuws is er pas wanneer die formaties, zogenaamde alaskieten, hun uraniumgehalte en volume prijsgeven. Zolang dat niet is gebeurt blijft het pure speculatie.
Een grote Xemplar-belegger legt uit hoe belangrijk de ontdekking in Warmbad kan zijn:
De grootste uraniummijn van Rio Tinto, de Rossing-mijn, produceert jaarlijks 12 miljoen ton uraniumerts, bijna een tiende van de werelduraniumproductie.
Het is mogelijk dat er in Warmbad het equivalent van Rossing aangetoond zal kunnen worden.
Dat is voor de uraniumwereld van groot belang want er is een schrijnend tekort aan uranium. Hierdoor is de prijs opgelopen naar $ 95 per pond, een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden en tien keer zoveel als de bodem van de markt in het jaar 2000.

uraniumprijs_nieuw_jpeg-1

Maar het is ook mogelijk dat al die zes alaskieten een grote uraniumvondst vertegenwoordigen. Als dat zo is zou het potentieel van deze zone nog veel groter kunnen zijn.

Nu heerst er al veel opwinding in uraniumland. De behoefte aan uranium wordt niet gedekt, een grote mijn van marktleider Cameco is ondergelopen en overal in de wereld is behoefte aan uranium om de vele bestaande en toekomstige centrales te laten functioneren. De prijs van uranium zelf is van relatief ondergeschikt belang voor de centrales. De prijs van uranium telde een jaar geleden voor 4% mee in de kosten van energieproductie. Dat zal nu ongeveer het dubbele zijn, op spot-basis althans. Er is ook uranium forward verkocht tegen lagere prijzen.
Door de spanning op de markt zijn de prijzen van sommige uraniumproducenten en exploratiebedrijven naar grote hoogte gestegen.

XE interesseerde ons destijds vanwege de relatief lage waardering en het grote potentieel.
XE is ook onbekend. Er zit ook niet één analist op, op een researchbureau na, en in vergelijkende tabellen van de industrie zie je Xemplar niet.

De jongste vondsten van XE suggereren dat de toekomstige waarde van XE nog wel eens een stuk hoger zou kunnen zijn dan we eerst dachten.

Laten we eens een berekening maken op de achterkant van een envelop, voor Nederlands gebruik vervangen door een sigarendoos, een term die verwijst naar een voorbije periode van morsige commissionairs die naar goedkope Nederlandse sigaren roken en die graag aan beleggers verkochten, bij voorkeur uit eigen doos.

De marktwaarde van XE is nu ongeveer C$ 185 miljoen, uitgaande van 117 miljoen aandelen fully diluted. Dat betekent dat de markt verwacht dat XE een totaal van ruim 10 miljoen pond uranium vertegenwoordigd (bij een multiple van US$ 15 per pond).

Alleen al bij de Engo-zone, in het noorden van Namibië, denkt het bedrijf minimaal 4,5 miljoen pond te hebben. Als er een met Rossing vergelijkbare zone in Warmbad ligt hebben we het over 300 miljoen pond. Rossing produceert een kleine 8 miljoen pond uranium per jaar en werkt al 30 jaar.
Maar misschien liggen er wel 6 van die zones. We moeten dus voorzichtig zijn.

Laten we aannemen dat XE goed is voor een potentieel van 100 miljoen pond uranium. Dan hebben we het over een marktwaarde die US$ 1,5 miljard zou moeten bedragen. Dat is ongeveer C$ 1,73 miljard. We hebben het dan over tien keer de huidige waarde.

Mijn nieuwe objectief voor XE is dan ook C$ 15.
Dit aandeel is speculatief, maar het is een potentiële tenbagger.
Met een beetje geluk een stralende toekomst. Maar niet voor weduwen, wezen en andere spaarders die zich niet graag speculant laten noemen. 

Michael Kraland    Disclaimer Kraland: long in Xemplar. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: