Reflexief

Hoewel ik me niet bemoei met de korte termijn ontwikkelingen op de beurs (dagtaak, wat schiet je er mee op, krijg je nog discussies ook en andere argumenten) is het wel amusant eens te letten op wat er nu speelt.

Terwijl de kranten net ontdekken dat die subprime business gevaarlijk is en het Congres nu met maatregelen wil komen zien we dat de beurs stijgt.

Reflexiviteit noemt Soros dat. Want door de subprime crisis, die zich tot nu toe ondanks allerlei doemscenario\’s alleen nog het subprime segment betreft, werd de Fed bang en verlaagde die de rente. Daarom denken aandeelbeleggers dat ze niet tegen de Fed hoeven te vechten en gaan de aandelen omhoog.

En omdat de rente omlaag gaat, gaat ook de dollar omlaag. Je krijgt er immers minder rente op.

Daarom krijg je nu steeds meer strategen die gaan roepen dat je meer in aandelen moet zitten. Tja, de beurs is natuurlijk al weer gestegen maar voordat die stukken door de compliance komen ben je altijd al een weekje verder. Wat moet het toch vreselijk zijn voor zo’n instelling te werken.

Het is een hardnekkig misverstand bij commentatoren en hun lezers dat aandelen een goede context nodig hebben om te gedijen.

Dat is niet zo.

Aandelen hebben geen goede context nodig. Er zijn genoeg problemen, denk aan Iran.

Aandelen stijgen omdat er meer vraag is dan aanbod. Klinkt stom, maar zo is het (u kunt hier ophouden met lezen als eenvoudige constateringen u ergeren en switchen naar een bron die er langer voor nodig heeft dan wij om iets eenvoudigs uit te leggen).

Wanneer is er meer vraag dan aanbod ? Niet omdat het goed gaat maar omdat het slechter gaat bij de alternatieven.

Is er veel geld beschikbaar, zoals nu, dan zoeken beleggers naar risico. Dus naar aandelen.

Daalt de rente ? Dan wordt er vooruitgelopen op meer vraag. Lagere rente is goed.

Zo eenvoudig ligt het dus.

Pas op met die dollar.

Ga in aandelen.

Tot de zeepbel helemaal uiteenspat, maar wat een fun ondertussen, vindt u ook niet ?

Even terug naar subprime. Verwerpelijk hè, die Amerikanen met hun toestanden.

Lijkt maar zo. De ellende bij subprime zit in een procent of 15 van de leningen. Maar niemand heeft het over de grote meerderheid van hypotheekhouders die afbetalen en in hun eigen huis wonen, wat ze zonder het subprime segment niet hadden kunnen doen.

Gevaarlijk is pas wat het Congres wil doen. Die komen met allerlei maatregelen om dit soort excessen tegen te gaan. Jammer van dat verdronken kalf en die put.
Gevaarlijk want de flexibiliteit van de huizenmarkt wordt alleen maar minder.

Waarschijnlijk kunnen we straks concluderen dat subprime objectief goed was. Je maakt geen omelet zonder eieren te breken zeggen de Fransen. In subprime is de prijs die voor toelating van een groot aantal niet kredietwaardige beleggers tot de huizenmarkt betaald moet worden nu een stuk hoger, maar in absolute zin nog laag.

Maar pas op de dollar.nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: