Dit was een groeistuip

Trouwe lezers van mijn laatste 1300 columns weten dat ik me zelden bezig houd met waar de markt heengaat. De reden is dat je daar zoveel tijd aan kan besteden dat je niet meer toekomt tot de manier waarop ik voor mijn klanten, lezers en mijzelf geld verdien. Dat doe ik door aandelen te vinden die goedkoop zijn en ze voor veel meer geld te verkopen wanneer ze duur zijn geworden.

Die markt vreet tijd en energie. Maar ik kijk er natuurlijk wel naar. Alleen veel minder dan de meeste van mijn jonge collega’s en veel minder dan vroeger.
Daarom raad ik u ook aan om het werk van sommige van mijn eerbiedwaardige collega scribenten over te slaan, eventueel ten gunste van het telefoonboek, de Donald Duck of een automobielenpublicatie, wanneer ze het hebben over waar de markt naar toe gaat, liefst morgen.

Ik kan u wel vertellen waar die markt naar toe gaat, daar niet van, want ik schrijf dit stuk op een zaterdag en morgen is alles dicht. Maar wat er maandag gaat gebeuren weet ik niet. Goed, Europa zal omhoog gaan tenzij er iets heel raars gebeurt, maar wat maakt dat nou uit ? Voor het kopen van calls is het al veel te laat. Bovendien, waarom zouden we calls kopen ?

Rentepaniek
Wat wel interessant is, is om je af te vragen waarom de markt opeens 5% daalt.
Zeker als je denkt dat je het antwoord een beetje aanvoelt.
Er was even sprake van rentepaniek. Nu moet de markt even wennen en met een beetje geluk komt het allemaal weer goed. Dan gaan we nog hoger. Ik zeg dat niet om u zo gek te krijgen dat u stiekem de juwelen van mevrouw verpand. Dat soort dingen moet u alleen doen als u een hele leuke vriendin hebt. Nee, het gaat mij er om of we kunnen doorgaan met ons spelletje van aandelen kopen om ze een stuk duurder te verkopen. Want als je tegenwind hebt is dat spelletje een stuk minder leuk. Als u dat nog niet wist, dan moet u bovendien extra oppassen en liever iets anders gaan doen dan mee-speculeren met de grote jongens.

De rente is in de meeste markten nog steeds relatief laag. Dat wil zeggen dat de economie een stuk sneller groeit dan de reële rente. Zeker in China maar bij ons ook wel een beetje.
Dan heb je veel kans dat de economie blijft groeien en dat is niet slecht voor onze aandelen.

Als de economie wat blijft groeien is dat ook goed voor onze grote olieposities en blijft er ook vraag naar uranium, waar we ook in zitten.

Vol energie
Privé heb ik bijvoorbeeld veel en veel meer Heartland Resources, mijn grootste positie met Rock Well, dan in de PolderPortefeuille omdat ik denk dat de koers zal exploderen zodra de olievoorraad daar bewezen is. Nu is er nog niets bewezen en moet je wat voorzichtig zijn. Maar die olieprijs kan mooi rond de $60 blijven als de economie niet stagneert. Dat is meer dan genoeg voor een koersexplosie. Tien dollar minder is ook niet erg.

Dan is er nog iets. Misschien gaat het wel beter in de VS dan we dachten. Er was een mooie consensus ontstaan over de Amerikaanse economie. Die kon alleen nog maar kapot. Laat in de cyclus, als eerste hersteld en nu die huizenmarkt die in elkaar klapt. Hoe kan die Amerikaanse consument in godsnaam nog blijven consumeren ? Want als die ophoudt, dat weten we, dan vergaat de wereld. Of zoiets dergelijks.

U kunt het overal horen en lezen en het zal dus wel niet zo zijn denk ik dan maar.
Temeer als er goede redenen zijn om dat te denken.
Doordat de wereldeconomie goed loopt en de dollar zwak is gaat de export lekker. Dat is goed voor de banen en het lijkt gek, maar het hebben van een baan, liefst twee banen voor man en vrouw, moedigt de consument meer aan dan de prijs van huis en hypotheek.

Wat funest zou zijn is duurdere olie, duurdere hypotheken en geen baan meer. Maar de Amerikaanse economie toont weer tekenen van hernieuwde groei. Zeker is dat nog niet, maar dat verklaart wel waarom de Amerikaanse indices zo mooi blijven liggen en de dollar de laatste dagen wat sterker is.

Wij gaan dus weer wat kleine, snel groeiende aandeeltjes kopen.
En de Canadese dollar dekken we niet af.
En we gaan er nog niet op speculeren dat de ellende in de huizenmarkt achter de rug is.

Michael Kraland

Disclaimer Kraland: long Heartland Resources en Rock Well Petroleum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: