Dat was de week die was

Dit was weer een interessante week.
De wegen van onze Schepper zijn ondoorgrondelijk en zo kon het komen dat ik dinsdag het grootste deel van de dag door Nederland en België zoefde achterin een Silver Cloud 1956, het meest elegante model, zoals David Ogilvy schreef: “At 60 miles an hour the loudest noise in this new Rolls-Royce comes from the electric clock.”

Voornaamste constatering in het overleg met de eigenaar van deze prachtige automobiel was dat er in Israël nog steeds 70.000 Holocaust slachtoffers onder de armoedegrens leven.
Het is moeilijk om door te blijven ademen zonder daar iets aan te doen, vonden wij. Voor $ 60 per maand doe je er al iets aan.
Binnenkort meer op deze pagina.

Ondertussen zwiepten de beurzen op en neer en verspilden veel beleggers een deel van hun kostbare leven aan kopen en weer verkopen, al naar gelang hun mening van het moment. Wat maken de mensen zich toch een zorgen en wat veroorzaken de daarbij horende roos en haaruitval toch voor een stofwolken.

Ik zit er natuurlijk meestal naast, dat is bekend, maar wie deed wat ik in de laatste Kapitalist aanried, gewoon bullish blijven, zat vrijdag bij sluitingstijd weer op een nieuwe top.

Alfred E. Neuman was een tijdgenoot van Ogilvy. Ook zijn credo, “What me worry”, was deze week van toepassing.

Theolia zakte vanwege de stijgende rente maar Philippe Perret, de CFO van dit mooie bedrijf, was onverwacht op de televisie. Achter zo’n zinnetje gaan veel emoties schuil. Waarom kondigde hij dat niet even aan ?
Want vanaf dat moment ging de koers van Theolia weer omhoog, zonder dat er iets nieuws werd aangekondigd.
Klungelige investor relations. Wat is dat toch heerlijk. Beseft de AFM, die overal boze opzet vermoedt, wel wat een zootje het meestal is ? Dit was weer zo’n voorbeeld. Eigenlijk zou de AFM hier eervolle vermeldingen en speldjes moeten uitdelen wegens gebrek aan voorkennis.
Beleggers kunnen dan punten sparen en als ze vervolgens wegens voorkennis aangepakt worden voor iets dat waarschijnlijk geen voorkennis was, althans dat wijzen de statistieken tot nu toe uit, dan kunnen ze punten tegen elkaar wegstrepen, wat de gerechterlijke macht weer mooi ontlast.

Woensdag sprak ik met een verkouden meneer die nu in Wyoming zit, bij de firma Rock Well Petroleum. Een andere, niet verkouden meneer, is net terug. Zelf ga ik er half juli heen. U kunt dus, als u een Rock Well belegger bent, of als u heimelijk zit te wachten tot eindelijk blijkt dat dit bedrijf helemaal niet serieus is, binnenkort wat berichtjes verwachten.

Ik denk dat de financieringsronde meer tijd in beslag neemt dan verwacht omdat de CEO moeite heeft hiermee om te gaan. Sommige mensen maken het zichzelf graag ongemakkelijk.
Qua engineering is er echter niets aan de hand: het bedrijf produceert nu olie volgens hun nieuwe techniek en werkt aan grootschalige toepassing van de resultaten van hun testbron.
En die werkt, erg indrukwekkend. Dit is echt een nieuw paradigma in oliewinning. En brandschoon.

Woensdag sprak ik ook met een meneer die zijn geld, toch een niet onaanzienlijk bedrag, weg wilde halen bij ABN-Amro. Niet omdat hij bij Barclay’s werkt. Het is het oude verhaal: elk jaar een nieuwe glunderende doctorandus en elk jaar dezelfde huisproducten, althans, volgens de cliënt. Bij andere grote banken is het niet anders, horen wij.
De uitdaging voor die banken is natuurlijk om klantvriendelijker te worden of om beter te segmenteren. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Wel zijn die grote banken, die helaas door Jan en Alleman met een gruwelijk Germanisme als Grootbanken worden aangeduid, goed in het organiseren van golftournooien en andere evenementen voor pensionado’s en conventionele renteniers met teveel vrije tijd. Dat compenseert natuurlijk want veel mensen betalen graag een tonnetje aan opportunity losses voor zo’n dagje doctorandus kijken.

Hoewel, eerst je hele leven werken en dan met een zo’n blijmoedige maar tijdelijke doctorandus zo’n golfbaan moeten afsjouwen…
Arm blijven en doorwerken lijkt me dan zelfs voor vakkenvullers toch een niet te versmaden optie.

Ondertussen had onze zegsman, die een leidende professionele functie vervult, al die tijd niets verdiend. Het is natuurlijk niet erg sportief om dan te gaan zeuren maar onze zegsman had toch al geen tijd voor de golftournooien en de zeilwedstrijden en ook zijn idee van groen beleggen strookte niet met de principes van de golfsport.

Zoals u ongetwijfeld weet is dit opzet bij die grote banken.
De meest kritische klanten pesten ze weg door elk jaar een andere doctorandus op ze af te sturen. Die klanten merken helaas niet op dat al die doctorandussen dezelfde sleutel uit hun rug hebben steken en appreciëren onvoldoende voor hoeveel continuïteit zoiets toch zorgt. Ze verkassen naar kleine vermogensbeheerders. Die hebben ook wel doctorandussen maar zetten het minder vaak op hun kaartjes en ze hebben er minder beschikbaar voor de roulatie.
Zodra die beheerders groot worden en roulatiedoctorandussen in dienst moeten nemen om de zaak beheersbaar te houden worden ze voor veel te veel geld opgekocht door een hele grote Grootbank, of een Middelgrote Grootbank, die bulken van de overtollige middelen en die op zo’n manier toch nog kunnen lozen.

Wat mij overigens in herinnering brengt dat Atticus, een hetze fund, de onsportiefste opmerking heeft gemaakt van de week. Barclay’s aanschrijven is tot daar aan toe. Ik schrijf ook wel eens zo’n bedrijf aan en krijg dan meestal een bon ter waarde van € 25 terug, zoals laatst bij KLM.
Die betichten Barclay’s ervan hun geld te investeren in een quote “inferior product”, unquote.
Daar is voorkennis over ontstaan (en de vraag is hier natuurlijk: wat doet de AFM ?) want in de weken daarvoor hoorden we al berichten van klanten die bij bosjes ABN verlieten voor – en nu wordt het spannend – de Rabo.
Tot de directie van de Rabo, bang dat hier teveel verwachtingen gewekt zouden worden, haar acquisitiejongens in de provincie vroeg het wat kalmer aan te doen.

Ik zou het jammer vinden als ABN-Amro in haar huidige gedaante verdween. Het zijn alerte, slagvaardige mensen en wij weten waar we het over hebben want onze marketingmensen onderhandelen al heel lang over een plannetje om iets samen met ze te doen. Straks moeten ze dat tegelijkertijd met de mensen van Santander, RBS en Fortis doen. Dat wordt pas moeilijk.

Een andere reden dat u bij ABN een fantastische deal kon doen, de zogenaamde De Kapitalist lening.
U kunt er hier alles over lezen, althans, het kleine deel van de actie die de publiciteit haalde:
http://www.dft.nl/nieuws/article1678898.ece.

Gelukkig is Inveztor er om ook hier u te helpen met de nodige duiding.
Het werkte als volgt. Bij ABN kon je, tot vorige maand, een lening krijgen om een bedrijfje mee te beginnen. Tot € 125.000 werd dat automatisch gefiatteerd.
Onze abonnementenverkoop op De Kapitalist desk schoot omhoog !
Beleggers sloten massaal kredieten af, namen een abonnement op De Kapitalist en belegden de som, minus een fooi voor ons onderneminkje, in een reeks veelbelovende aandelen met zwakke balansen maar snelle koersstijgingen.

Al die mensen zijn dit jaar een procent of 18 omhoog, net zoals de PolderPortefeuille en belangrijker nog, de allochtonen onder hen hebben een Nieuwe Waardigheid ontdekt als mede-eigenaars van oliebronnen, uraniumprojecten en goudmijntjes.

Zonder enige bezorgdheid over de sociaal-economische impact van hun actie maken de ABN bonzen daar nu een eind aan.
Alles moet dus weer gefiatteerd worden door een doctorandus die van Adam Smith, Schumpeter en Benjamin Graham geen kaas heeft gegeten.
Hoeveel duizenden kleine Buffetts hierdoor weer de straat op moeten om auto’s leeg te halen en fietsen te stelen weten wij niet, maar als wij het afmeten aan de verkochte Kapitalist abonnementen, dan ligt hier een taak voor een tweede honderd dagen van de Coalitie.

Inmiddels blijkt ook waarom Rijkman Groenink iets meer dan modaal gaat overhouden aan het spelletje rond zijn bank.
Ik vind het niet alleen normaal dat hij met een tiental Patates vertrekt, ik juich dat toe. Mensen moeten ook niet zeuren dat die bank al die jaren zo weinig is opgeschoten. Kijk eens naar de koersstijging dit jaar ?
Niemand die die arme Groenink, die zijn voornaam toch al niet mee heeft, bijvalt of steunt. Behalve de steller dezes.
Ik ben voor Groenman, voor zijn Gouden Handdruk en zal comités ter ondersteuning van Groenman dan ook, eh, ondersteunen. Met raad en daad.
U dacht toch niet dat hij er expres een potje van had gemaakt bij De Bank ? Hoe verkoop je zo’n tent anders ? Als de aandelen te duur zijn wil niemand ze hebben. Als je een quote “Superior Product” unquote hebt, wordt het lastig integreren.
Ik vind dat Meneer Groenman het heel subtiel heeft gespeeld al die jaren. Om dan nog uitgejouwd te worden zo vlak bij de finish vind ik beneden peil. Dat krijg je met dat quote Maaiveld unquote in Nederland. Die man steekt er ver boven uit. Hij verdient het.

It’s lonely at the top.Long RWP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: