Zo wat?

Enerzijds denk ik dat Marx (Karl) aan een herwaardering toe is. Door zijn -isme is zijn beeld vertekend geraakt.

Marx was een geniale man en veel van zijn ideeën hebben lang uitgehouden. En hoe dan ook had hij een interessante manier om de werkelijkheid te herbeschouwen. In zijn tijd.

Maar hij moest, zoals zoveel van ons, zo nodig gaan voorspellen en dat ging fout. Want voorspellen loopt bijna altijd verkeerd af. Het is interessant om zijn tijdgenoot Tocqueville naast hem te plaatsen. Tocqueville is om allerlei redenen één van mijn favoriete denkers, alle categorieën bij elkaar. Als u zijn werk niet gelezen hebt mist u veel. Het is niet erg hoor, leest u die man gerust niet. Dat had de mensheid voor zijn eerste publicatie ook niet gedaan en de meerderheid van degenen die daarna geboren zijn hebben stemrecht verworven en zich voortgeplant zonder zich een moment af te vragen hoe je kunt leven zonder Tocqueville.

U kunt hem dus heel goed niet lezen maar houdt u dan in godsnaam ook uw mond over politiek. Gewoon praten over voetbal en auto’s net zoals iedereen. Dagbladen leveren u daarvoor een nuttige achtergrond en u raakt ook op de hoogte van de laatste aanbiedingen op het gebied van consumentenelektronica.

Dit is maar een column dus ik ga u niet lastig vallen met bibliografische notities, maar ook als u geen semi-intellectueel bent kunt u gemakkelijk uw weg door Tocqueville heen bluffen door alleen De Democratie in Amerika te lezen. Want dan komt de zin om ook Het Ancien Régime en de Revolutie te lezen vanzelf.

Dat is eigenlijk zijn oeuvre. En hij schreef het op jonge leeftijd, in 1835, toen hij 30 was. Hij werd ook niet oud. (1805-1859).
Ik ben even gaan kijken of er nog Nederlandse edities zijn en kijk eens aan, u kunt gewoon allebei die boeken in één band kopen.
Ik geef het maar even aan want ik kan me niet voorstellen hoe je een politieke discussie kunt voeren als je Tocqueville niet gelezen hebt. Terwijl er veel mensen zijn die wel een beetje Marx gelezen hebben, maar geen Tocqueville, en die toch hun mond politiek opentrekken, of, erger nog, anderen voorschrijven hoe ze moeten denken. Tegenwoordig gelukkig wat minder dan vroeger.

Maar daar kon die arme Marx niets aan doen. Hij heeft het Marxisme ook niet uitgevonden, dat hebben anderen gedaan. Maar wat amusant is, is dat u nog nooit van Tocquevillianisme hebt gehoord. Dat komt doordat het niet bestaat.
Tocqueville’s werk is het eerste boek dat u moet lezen om de democratie te begrijpen. Het is ook het eerste boek dat u moet lezen als u wilt zien hoe iemand, die met paard en wagen rondreed, al in 1835 precies kon aangeven wat er nu in Amerika aan het gebeuren is.
Daarom wordt hij op de Amerikaanse universiteiten nog veel gelezen. Net zoals Bastiat en Veblen.

Ik stip Marx en Tocqueville even aan omdat ze zo relevant zijn voor één van de voornaamste dwalingen in onze beleggerswereld, het fenomeen van het Voorspellende Rund.
De rente gaat omhoog, loeit het ene Rund. De rente gaat omlaag, blaat het andere schaap.
Wat maken we ons toch druk.
Vandaag ging de rente wat omhoog in de VS en dus ging de dollar mee. En de beurs ging wat terug. Zo wat?

Het is allemaal nutteloze informatie. Als Tocqueville, de goede voorspeller, zich daarmee bezig had gehouden zou zijn boek nu niet meer gelezen worden.
Ik geef graag toe dat ik mijn tijd niet altijd even goed beheer maar één ding kan ik u wel vertellen, met de richting van de markt houd ik me bijzonder weinig bezig. En ook niet met al die verhalen er om heen. Daardoor kan ik allerlei andere dingen doen.

Zo ben ik met mijn partners begonnen aan een nieuwe klus, het financieren van een autobusbedrijf. Bussen bouwen in China met Amerikaanse onderdelen. En die vervolgens leasen. Geweldig business model, binnenkort in dit theater. We komen er na de vakantie wel op terug.

Bijna alles is interessanter dan te kijken naar die rente die de enige dag omhoog gaat en de andere dag omlaag. Als u Tocqueville straks uit hebt, kunt u aan Marx beginnen. Een sombere man met een ongelooflijke cultuur. Als u een verzamelaar bent, koop dan zijn oude drukken. Die zijn al veel waard maar tijdens een triomfperiode van het kapitalisme zijn ze misschien wat goedkoper dan ze anders zouden zijn.

Adam Smith, Tocqueville, Bastiat, Hobbes, die zijn duur. Hun ideeën triomferen en je kan het de hedge fund managers die naar een intellectueel aura streven niet kwalijk nemen dat ze de markt voor dit soort mooie werken bederven.
Overigens, Bastiat, die is ook een interessant geval. De enige XIXe eeuwse econoom die een kind kan lezen, zo eenvoudig schrijft hij. Niemand in Frankrijk leest hem nog, zijn werk was toto voor kort niet meer in druk. Sinds kort weer wel gelukkig. Net zoals Tocqueville werd hij nog hoofdzakelijk in Amerika gelezen.

Wat ik hiermee wil aangeven is dat het helemaal niet zo moeilijk is om helder te denken. Doe een stap terug van de waan van de dag.
Kijk even niet naar de rente. U leest het echt wel als er een nieuwe trend is, want dan staat dat in de krant.

Probeer ook niet overal een mening over te hebben.
Van de week sprak ik met een schattige mevrouw die heel hard werkt. Een relatie van me, die de financiële zaken van een mooie onderneming beheert. Een bank had haar een garantieproduct aangesmeerd. Dat was niet zo moeilijk want de verkoper van die bank had ingespeeld op haar gevoel voor de toekomst van de rente. U bent het toch wel eens dat de rente alleen nog maar naar beneden kan mevrouw? En inderdaad was zij niet de enige die dat dacht, een tijdje geleden. Nu kan ze of met 10% verlies uit haar garantieproduct, of ze blijft nog vier of vijf jaar zitten en verdient dan niets. Ze zit er natuurlijk wel met een flink aantal miljoenen in.

Wat moet ik nou doen, vraagt ze me dan.
Goede vraag. Het kan immers best zijn dat ze nog gelijk krijgen bij die bank. De rente kan omhoog maar er kan iets raars gebeuren of iets heel vervelends en dan gaat die rente weer terug.
Je kunt het beste een product kopen dat het niet moet hebben van stijgende of dalende rente. En waar geen garantie op zit. Die arme mevrouw zit in een bedrijf dat zoveel geld heeft dat ze die garantie helemaal niet nodig hebben. Alleen, die garantie is heel voordelig voor de bank. Dus wordt die goed verkocht.

Je kunt dus beter Tocqueville lezen en niet al te veel rentevisie hebben. Althans, op dit moment.
Ik heb die aardige mevrouw een boek van Taleb gegeven en haar een hap van een hedge fund verkocht. Een neutraal verhaal waar ze al langer in zit en elk jaar netjes mee verdient. Zonder dat ze ooit een rentevisie hoeft te ontwikkelen.
Dat zal ze overigens voorlopig niet meer doen, heeft ze zich voorgenomen.
Het lezen van dat boek van Taleb is natuurlijk ook veel leuker, geef haar eens ongelijk.

Michael Kraland

Long al deze prachtige auteurs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: