Rente, huizen, raffinage, olie

De rente is nog steeds laag. Omdat de rente op variabele hypotheken in de VS stijgt komen daar een groot aantal huizenbezitters in moeilijkheden. Die moeilijkheden slaan natuurlijk over op de hypotheekbezitters die de grap financierden. Omdat alles via derivaten weggediversifieërd is, alle financiele richtingen op, lijkt het dat er nogal wat gif in de financiële bloedstroom komt.

Dat is gevaarlijk.

Dat is ook waar de echte risico’s liggen, meer nog dan bij een paar omvallende hedge funds bij Bear, Basic en andere beheerders.

Bill Gross, de beheerder van de grote PIMCO obligatieportefeuille, ziet twee vervelende golven op ons af komen, zoals berekend door Bank of America. Dit jaar nog gaan er $ 500 Miljard aan variabele hypotheken 200 basispunten meer aan rente betalen. Dat is een heel grote verhoging, voor mensen die dat geld misschien niet kunnen opbrengen.

In 2008 wordt er een verhoging voorzien voor $700 Miljard, waarvan 75% subprime is.

Kunnen die mensen zo’n huurverhoging aan?

Gaan ze dan hun consumentengedrag niet wijzigen?

Het enige dat de Fed hieraan kan doen is de rente weer laten zakken.

Dan gaat de dollar mee naar beneden en die moet je dus short zitten, zeker als dit door zet.

Dat brengt ons op een heel ander punt, namelijk de technische analyse van de dollar. Ik ben altijd bang als ik hoor dat iedereen het eens is. We zouden voor de grap eens duizend bankiers en beheerders samen moeten laten stemmen over de dollar. Morgen misschien weer eens doen op Inveztor. Iedereen die ik ken, lees of hoor is negatief.

Nu brandt er alvast een lampje.

Vervolgens kijk ik naar een dollargrafiek en kijk eens, daar staan we op een mooi steunpunt. Dus de hele grommende meute dollarbears zou er wel eens naast kunnen zitten.

Alleen, daar is geen enkele fundamentele reden toe.

Tenzij iedereen al dollars verkocht heeft, dan hoeft er maar iets te gebeuren en hij stijgt.

Dat is dus een risico voor de bears.

Maar is het niet zo dat er elke dag vrachtwagens dollars bijkomen en dat die ook geconverteerd kunnen worden in euro’s, Kiwi’s of Swissies? Of zelfs in Loonies? Dat zijn de Canadezen dus, die Loonies.

Natuurlijk kan dat en daarom zien we die valuta’s ook stijgen.

Je kunt vervolgens denken aan wat er gebeurt als de dollar zakt en de olieprijs blijft doorstijgen. Dat is weer niet zo goed voor onze herstellende euro-zone.

En in de VS? Als mensen hun huur niet meer kunnen betalen, of alleen met moeite, dan is dat niet goed voor hun koopgedrag.

Teruglopende detail omzet leidt tot een teruglopende beurs.

Waarom stijgt die beurs in de VS dan zo?

Omdat voor de grote, internationale bedrijven die dollarbaisse goed is. Je hoeft maar meer in het buitenland te verkopen dan in de VS en je winst ziet er mooier uit.

Als je exporteert, dan exporteer je meer, want je kosten liggen lager.

Wat ons weer brengt op twee sectoren waar veel naar gekeken wordt. Raffinaderijen en huizenbouwers in de VS.

Eerst de huizenbouwers. Als het bloed door de straten begint te lopen moet je kopen. En er begint nu leegstand te ontstaan, er imploderen wat hedge funds en het staat op de voorpagina van de kranten.

Dus tijd om die huizenbouwers met hun lage koers/winstverhoudingen te kopen?

Ja, als je naar de demografie van de VS kijkt. Die is niet al te ongunstig.

Nee als je naar de risico’s kijkt van wat er verder nog fout kan gaan. Dat is net teveel voor ons. Niet doen dus.

Er gaan steeds meer raffinaderijen stuk, dan weer dit pijpje dan weer dat. Dat komt doordat er al decennia lang geen nieuwe raffinaderijen zijn bijgebouwd en doordat de milieu-eisen erg verscherpt zijn.

Dat maakt het raffinage-proces veel moeizamer en zo gaat er meer kapot.

Bovendien lopen die raffinaderijen op maximum capaciteit. Daardoor gaat er nog meer stuk.

De marges zijn nu hoog. Dan heeft niemand zin om de zaak een minuut langer stil te leggen dan strikt noodzakelijk is: nog meer potentiele schade want we weten hoe dat gaat in zo’n geval. Iets te weinig onderhoud, er waren al memo’s over geschreven maar opeens, Whamm.

Daarom moet je nu in raffinaderijen beleggen want de marges zijn erg goed en het is heel moeilijk er nieuwe bij te bouwen.

Probeert u maar eens een vergunning te krijgen bij de Gemeente om er in uw tuin een neer te zetten.

Ik durf niet in raffinaderijen te beleggen op dit moment. Dat komt juist door die marges. Die zijn veel te goed. Op een dag komen die terug. Wanneer weten we nog niet, maar klimmen kunnen ze maar met moeite.

Veel minder moeite kost het indenken van redenen waarom de olieprijs zou stijgen. Eigenlijk heb je daar maar weinig fantasie voor nodig.

1 De prijs van olie is spectaculair gestegen maar ligt nog onder het niveau van 1981, aangepast voor inflatie.

2 De economie lijdt niet onder de olieprijs zoals de huizenmarkt in de VS kraakt onder de subprime ellende.

3 Er is een structureel tekort aan olie op het gebruiksniveau dat we de komende jaren kunnen verwachten en dat een eenvoudige extrapolatie is van huidige trends.

Het enige dat me dwarszit is dat iedereen het hier ook over eens is. Maar desondanks blijft olie met uranium de belangrijkste hoeksteen van mijn portefeuille.

Herinnert u zich nog al die stukken in de krant, vanaf begin 2005, dat het nu wel afgelopen zou zijn met die veel te dure grondstoffen?

Met 12% groei in China lijkt me die voorspelling wat voorbarig.

Long olie, short dollars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: