Shocking

De toekomst zal ons leren of de huidige subprime crisis gaat leiden tot een correctie of dat er meer schade van komt.
Zeker is dat er relatief veel gekeken wordt naar de hedge funds die in deze crisis omvallen, tot nu toe een stuk of vier, plus een veel groter aantal zwaar gewonden.
Het publiek moet nog leren dat de fondsen die teveel risico aangingen en daarvoor gestraft worden niet meer dan een kanarie in de koolmijn zijn, zoals men aan gene zijde van de Noordzee pleegt te zeggen.

In een ander stuk in de hedge fund nieuwsbrief heeft Peter Vermeulen uitgezocht hoe een paar Nederlandse fund of funds gevaren zijn. Eigenlijk kunnen we het daar over een non-event hebben. Dat is overigens het echte nieuws. Je stapt in een fund of hedge funds, er vindt een vreselijke crisis plaats en het fonds dat een voltreffer oploopt krijgt een tik van minder dan 3%. Dat is juist heel goed.
Wie in een fund of funds belegt doet dat vanwege spreiding.
Dat het fonds dat een bom door het dek kreeg al eerder de betreffende allocatie had verkocht maar er niet snel genoeg uitkon is ook geen nieuws, dat is normaal in deze business.
Als uw manager zeurt dat hij het voorzien had maar er niet uitkon zijn er twee mogelijkheden.
Of hij had het wel voorzien voor het gebeurde maar toch te laat, of hij heeft zijn verkoopvoorwaarden niet goed onderhandeld.

Laten we het daar eens over hebben. Theta, het fonds dat de bui juist goed zag aankomen is ruim vantevoren, dat wil zeggen vorig jaar al, in een fonds gestapt dat, om het maar grof uit te drukken, andermans huizen short ging. Er is een subprime index, er is een CDO index en je kunt ze short gaan. Wie die moed had werd beloond.

Wie er pas in Q1 van dit jaar achter kwam dat het wel eens fout kon gaan in de subprime markt was misschien volgens het boekje wel op tijd, maar vanuit de markt gezien te laat.
Overigens, als dat echt zo was dan bestond er altijd nog de mogelijkheid flink te beleggen in fondsen die de subprime markt short gingen.
We moeten dus niet teveel achteraf zeuren.

Shocking II
De echte schok vond de afgelopen week niet plaats in de aandelenmarkt, die in de VS 4% daalde. Het bloed liep door de straat bij de financiële spelers en dat kwam door hun kredietverplichtingen.
De financiële pers heeft inmiddels unaniem de LBO markt dood verklaard. Tijdelijk dood natuurlijk, financiële doden staan meestal na enige tijd weer op. De laatste keer dat private equity overleed was eind 2000. In 2001 en 2002 konden aasgieren gratis technologieparticipaties oppikken van deelnemers die zich niet meer de verdere betalingen konden permitteren. En kijk nu eens.

Blackstone Group, de primus inter pares van de Private Equity industrie kwam precies op de top van de markt naar de beurs op $ 31, steeg naar $35 en staat een maand later op $24,50.
Zoals attente lezers van de Inveztor site weten beginnen we daar binnenkort een rubriek genaamd Rundermans. Dat wordt een satirisch getinte rubriek die ook gastvrijheid zal verlenen aan onze eigen domheden en onze Schepper weet hoe vaak we die begaan. Die rubriek staat echter de komende twaalf maanden al vol als je alle runderen uit de Blackstone corral erin drijft. Dat wordt een geloei van jewelste.
De enigen die zich helemaal te pletter lachen zijn natuurlijk Steven Schwarzman en Peter Peterson, de senior partners die op de top verkochten.

Niet alleen hebben ze met al hun publiciteit een golf van politieke verontwaardiging ontketend over hun belastingvoordelen, maar hun beleggers zijn bijna een kwart van hun investering kwijt wat, geheel in de Blackstone stijl, uniek te noemen is, aangezien deze mooie score in één maand bereikt was.
Nu kunt u dus BX veel goedkoper aanschaffen. U loopt dan een risico en dat is dat het aandeel nog meer zakt. De grafiek biedt geen hulp, die is kort en lijkt op een glijbaan.

U kunt ook wedden dat het nog erger zal worden en gezien het opdrogen van de LBO markt kan dat inderdaad. Maar pas op, ook dan kan u vermorzeld worden want er is nu een stille periode, na de beursgang. Volgende maand is die voorbij en dan komen er allerlei lovende verhalen uit over BX. Waarom? Omdat heel Wall Street behalve Goldman mee heeft gedaan aan deze deal en er voor betaald is iets fatsoenlijks op te schrijven. U wilt dus liever naar de Goldman research kijken, die is dan misschien voor één keer de meest objectieve.

Maar dit is allemaal kinderspel vergeleken bij de echt interessante opportunities die deze situatie schept. Think Big, waarde lezer en lees nog even door.

Shocking III
De eerste reactie op de val van het BX aandeel is natuurlijk een contraire reactie. Hoe kunnen we van deze situatie profiteren op een manier die anderen niet zo snel zullen imiteren?
Helemaal niet moeilijk, wij prepareren voor BX een cookie van eigen deeg. Wij nemen de tent over.

Nu hijgt u even naar adem of u hebt net een ambulance vol gespierde ziekenbroeders naar onze burelen op het Emmaplein gestuurd.
Het idee is stom eenvoudig. Blackstone heeft een grote fout gemaakt door de markt op te gaan. Snel wegwezen bespaart een hoop belasting, want als privé concern kan BX – die straks dus weer Blackstone heet wat veel eleganter klinkt- veel meer fiscale trucjes uithalen dan als publiek bedrijf.

Maandag heb je grote kans dat er nog een dollar of meer van de koers afgaat. We zijn niet meer ver af van een koersdaling van een derde ten opzichte van de IPO prijs. En Blackstone heeft veel cash, dankzij hun prachtige verkoop van 10% aan de Chinezen, plus het IPO geld. Er is maar $ 610 miljoen aan schuld.

De dollar is ook aardig in elkaar gezakt dus hier ligt een mooie taak voor ons Europeanen. Met onze sterke euro pakken wij gewoon BX en halen het van de beurs.
Blackstone heeft een uitstekende reputatie en veel menselijk kapitaal. Die crisis duur nooit erg lang, zo’n team mensen krijg je niet één-twee-drie bij elkaar.

Wie vervolgens dit mooie bedrijf moet leiden is ons ook al duidelijk. Wat nodig is, is een internationale financier met een weidse blijk en een trackrecord van titanium.
U weet wel op wie ik doel. Hij is binnenkort beschikbaar en heeft er alles aan gedaan om dat te zijn.
Zijn naam begint, het lijkt wel een aptoniem, met Rijkman.

Shocking IV
Voor wie niet flexibel genoeg is om bovenstaand idee in werking te zetten tenslotte nog een andere manier om te profiteren van de huidige malaise.

Zoals u weet hadden wij bij Inveztor geen obligaties in portefeuille, check de PolderPortefeuille, en lijden we dan ook geen schade door wijder wordende spreads.
Contrair zijn betekent ook altijd de andere kant van de deal proberen te zien.

Nu de spreads aan het weglopen zijn is het tijd om toch eens naar de schuldpapieren van de beste private equity deals te gaan kijken.
Gaat een bedrijf als Dollar General nou failliet omdat er de klad in hun bonds is gekomen? Wij denken van niet.
Is het te vroeg om er naar te kijken? Waarschijnlijk wel, maar je moet toch eens de eerste stap zetten.
Want als u nu naar dit soort schuldpapieren kijkt, dan ziet u dat u met een aardige paniekdiscount uw eigen private equity portefeuille kunt samenstellen.
Zonder zakenbankiers, zonder carried interest, zonder closing fees, finder’s warrants of andere kostbare distracties.

Michael Kraland

 

Disclaimer Kraland: geen posities.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: