Ellende hè, die hedge funds ?

Een bevriende hedge fund manager schoof aan en nam ook een glas wijn. Onze dag zat er op en het gesprek kwam op een dwarsligger bij zijn firma. Er zijn mensen die nog steeds geen computer hebben, zo’n procent of 7 van de huishoudens in het land waar ik woon en er zijn vermogensbeheerders die niets van hedge funds willen weten want die zijn slecht.
Je vraagt je dan af wie, die beheerders of de hedge funds.

Je zou zeggen dat je je zo langzamerhand diskwalificeert als je hedge funds in hun totaliteit zo afschrijft. Zeker, hedge funds zijn niets meer of minder dan een industrie met de wind in de gouden zeilen. Veel alpha die verkocht wordt blijkt bèta te zijn, allemaal waar. En ze blazen zo nu en dan op.
Maar de werkelijkheid blijkt toch telkens genuanceerder.

Laten we eens kijken wat er nu in die sector gebeurt.

We kunnen aflezen hoe vreselijk slecht het gaat door eens te kijken naar de resultaten in het eerste halfjaar van 2007. De Crédit Suisse/Tremont index komt ui op +8,7% en dat is een score die zo miserabel is dat het de beste blijkt sinds H1 van 1999. Deze cijfers liegen niet.
Bovendien blijkt de markt telkens veel groter te zijn dan eerder gedacht.
Dus met goede returns en een groeiende markt kunnen we in elk geval concluderen dat de sector niet instort en beleggers niet massaal uitstappen. We zouden zelfs, het spijt ons ook, kunnen zeggen dat het goed gaat. Heel goed zelfs.

Waarom hebben toeschouwers en wetgevers, zie de klucht in ons parlement, dan een ander idee ?
Waarom ook weer nu ?

Heel eenvoudig: het antwoord op de eerste vraag is tweeledig. Als je ergens geen bal van snapt is het eng. En als de publieke opinie zich ongerust maakt moet je daar bovenop springen en stemmen winnen, wat is er verder nieuw ?

Maar waarom nu ? Omdat er elke dag een nieuw fonds omvalt.

De feiten zijn duidelijk, maar toch is het niet zo.

Er gaat inderdaad de afgelopen dagen elke dag een fonds kapot, soms wel twee.
Wat je niet in de koppen ziet is dat er fondsen zijn die grote winsten maken omdat ze subprime short zitten.
En wat je al helemaal niet ziet is wat er gaat gebeuren.
Precies zoals Bastiat het opschreef: wat je ziet en wat je niet ziet.

De subprime ellende is groot en stoelt op een combinatie van losgeslagen kapitalisme, gemakkelijk geld, teveel vertrouwen in rating agencies zoals S&P, Moody’s en Fitch (dan zijn we klaar, dit is de markt) en goedgelovige eindbeleggers, in dit geval vooral instituten en pensioenfondsen die grote CDO portefeuilles aanhouden.

Want ik denk wel dat het principe van subprime gezond is: geef door beter financiële technologie ook de minder kansrijken de gelegenheid zich de stabiliteit van een eigen huis te veroorloven.
Wat hier tekort schoot is de uitvoering. Ongebreideld kapitalisme.
Teveel winst voor teveel tussenpersonen, inclusief een groot deel van Wall Street.

Wie goed kijkt ziet dat er heel discreet ook een aantal hedge funds zijn die heel mooie winsten maken door subprime te shorten. Dat kon zo, via de ABX index.

Financials gaan nu misschien voor langere tijd kapot, of ze zijn in deze cyclus definitief over hun top heen, door deze ellende. Die kon je ook shorten.
Of je kon er helemaal afblijven, zoals we in de PolderPortefeuille doen.

Het nieuws wordt zo gebracht dat niemand nu kijkt naar de andere kant van de medaille, althans, weinigen.
De schade in de hedge fund sector is voorlopig beperkt. Groter dan ooit, maar dat is de sector nu ook, dus je moet rekenen in termen van percentages van belegd vermogen en niet wat roepen over miljarden. SilverStreet Capital schat de schade in de sector op $ 15 miljard.
Vandaag zijn overigens de twee fondsen van Bear Stearns failliet, komt Tudor, een gerespecteerde speler met $ 20 miljard onder beheer, met een maandverliesje van 9% in één van hun fondsen en blijken er allemaal mensen in Sowood te zitten, een ander fonds dat aan lager wal is geraakt.

Het zullen er nog veel meer worden en we zullen ook zien dat fondsen in de credit sector hun cijfers niet op tijd gaan publiceren.
Het is immers heel moeilijk te bepalen wat nou de waarde van al die posities is, als er geen markt meer is.

Dat probleem is misschien nog veel groter.

Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: