Kijk, dat bedoelde ik nou II

Soms voel je het aankomen en dat was in een eerdere blog het geval.

Omdat ik er vanochtend drie achter elkaar publiceerde verdween de eerste heel snel en dat was eigenlijk de beste leek me. U krijgt hem nog een keer te zien, hieronder.
Aan het eind heb ik een postscriptum toegevoegd dus het is niet alleen 12 uur oude koek.
Daar gaan we.

Kijk, dat bedoelde ik nou I
De afgelopen dagen zijn beleggers weer opgelucht en de sterke wind hier in de Provence suggereert dat zij allemaal tegelijk ademhalen.

Ik hoop dat het voorbij is en dat we alleen maar in een correctie zitten, maar ervaring heeft me geleerd in marktzaken het woord hoop te beperken tot wat het dierenrijk op troittoirs achterlaat.

De waterspiegel is rustig en nood tot zwemmen, dankzij de goede bedrijfscijfers. Maar dat zijn of lagging indicators of bewijzen dat een deel van de economie niet is aangetast. Daar gaat het niet om.

Er zijn vier goede redenen om aan te nemen dat het in de credit markten veel erger is dan wij als onschuldige aandelenbeleggers aanvoelen.

1 Mijn vrienden in de bondmarkten zijn heel erg ongerust. Het enige echt goede Bondnieuws kwam van een baseballer die een record brak. De jongen die zijn bal ving betaalde $ 14 voor zijn ticket en de bal is nu een paar honderdduizend dollar waard, Een Talebiaanse outlier, voorbeeld van Wild Randomness.

2 Het duurt even voordat het echt slechte nieuws naar buiten sijpelt, zie mijn eerdere postings over de 15 Augustus deadline voor hedge fund redempties. Houders van slecht papier proberen het eerst te verkopen, zoeken dan hulp en komen pas naar buiten als het niet anders kan.

3 We zien wilde swings in de aandelenmarkt. Eerst worden de shorts door de wringer gehaald, nu lijkt alles weer rustig maar waar duidt dit soort heftige bewegingen op ? Meer dan een biertje valt hier niet te winnen zo gemakkelijk is het antwoord.
Ja, daar achter in de klas, wie stak daar zijn vinger op: inderdaad, een bear markt.

4 Tenslotte krijg je allerlei wilde geruchten zoals dit:
Bundesbank meeting :
Rumour of an emergency meeting because of WestLB
presumably because of problems with liquidity lines for Brightwater
Capital conduit in US. Overall size of US$35bn! Roughly half rumoured by FAZ to be WestLB positions.

Daarom hoop ik dat alles goed gaat maar ben ik bang dat het voorzichtiger is toch liever wat voorzorgsmaatregelen te nemen.

Dat was het voor vanochtend, nu deel II.
Ik ben er vanavond niet optimistischer op geworden maar ook niet pessimistischer. Dat hoeft ook niet want de ampleur van het probleem suggereert veel bescheidenheid. U zult van mij dan ook geen aansporing tot kopen krijgen, omdat het ergste voorbij is, noch een suggestie met uw familie plaats te nemen in de kelder met uw blikken bonen, een Statenbijbel en een geweer want reken maar op plunderaars.

Naar mijn mening komen er dagelijks wat zaken boven water die we niet wisten maar wel konden vermoeden en de markt reageert daar rustig op. Waar de markt niet rustig op reageert is op wat boven komt maar wat ze helemaal niet dachten dat kon, zoals vandaag met BNP, of in Duitsland.

Bij het BNP verhaal moest ik toch een beetje lachen omdat BNP topman Baudouin Prot nog een week geleden een Colijn boodschap afgaf. Ik lees Geert Mak in mijn lavendelveld, vandaar misschien maar ook zonder dat is het advies van Colijn typerend voor hoe het gezag vervelende situaties tegemoet treedt. Voor de recent afgestudeerden onder onze lezers, Colijn riedt vlak voordat de Duitsers bij ons binnenvielen aan vooral rustig te gaan slapen.

Wat de ECB vandaag deed is niet iets dat je als centraal bankier zomaar doet. Met een Berendoder zoals die van Old Shatterhand is het lang laden en moeilijk schieten. Als je de Berendoder hoort afgaan is er dus een beer gezien ergens.
In elk geval een liquiditeitsbeer.

De president van Axa en van BNP hadden allebei hetzelfde verhaal vandaag, niets aan de hand, de markt past zich aan, er is minder liquiditeit.
Natuurlijk is dat waar maar wat weten die heren nou zoveel meer dan wij ? Niet veel want als ze niet eens door hebben dat er in hun eigen fondsen wat subprime zit dan hebben we toch een probleem in die zin dat we niet weten wat er nou onderwater op ons zit te loeren.

Daarom is het beter maar even niet te gaan zwemmen tot we weten wat er wel zit. Dan weet je wat voor risico je neemt als er opeens een beest met je zwembroek vandoor gaat.
Voor hetzelfde geld is het een haai en dan blijf ik liever mijn boek van Geert Mak uitlezen, aan de kant.

Een van die BNP fondsen, zo zag ik per ongeluk in een korte tv flash op Bloomberg, was gewoon een stom spaarfondsje. De beheerder wilde waarschijnlijk graag een onsje meer scoren en dan riskeer je wat we nu zien.
Past precies bij mijn Talebiaanse interpretatie van waar het risico echt zit.
Daar over een andere keer.
Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: