Miskunde

De opkomst van steeds betere computers en de democratisering van krachtige halfgeleiders heeft sinds het begin van de jaren 90 de ontwikkeling van een nieuw soort hedge funds gestimuleerd.

De firma die het bekendst werd door het gebruik van wiskundige technieken, die nu via krachtige computers bliksemsnel uitgevoerd konden worden, was Salomon Brothers. Salomon was een effectenbank die zich gespecialiseerd had in obligaties. De traders van Salomon behoorden als snel tot de besten ter wereld. Salomon zelf bleek als belegging niet aantrekkelijk, Warren Buffett probeerde tevergeefs er als aandeelhouder iets aan te verdienen.
De traders liepen de deur uit en startten het hedge fund dat alle andere hedge funds in de schaduw moest gaan zetten. Met twee Nobelprijs winnaars, Myron Scholes en Robert Merton werd Long Term Capital Management opgezet.
Dankzij dit fonds, dat in 1998 failliet ging, implodeerde de markt bijna en moest de Fed de grootste effectenhuizen bij elkaar brengen voor een reddingsoperatie die slaagde.
Amusant overigens dat er maar een effectenhuis was dat niet mee wilde doen met die reddingsoperatie en dat was Bear Stearns. Bear was notabene de prime broker van LTCM. Jimmy Cayne, de machtige baas van Bear en een legende op Wall Street, hield stand tegen al zijn collega’s in.

We zijn nu 9 jaar verder en de wereld is veranderd. Maar sommige zaken herhalen zich. LTCM kwam aan haar eind door een combinatie van een zogenaamde Perfect Storm en veel te hoge leverage. De Nobelprijswinnaars waren verbaasd dat de gebeurtenis die maar een keer in een miljoen jaar voor kon komen zich inderdaad voordeed.
De normale mean reversion relaties waarop hun modellen waren gebaseerd functioneerden niet tijdens een crisisperiode.

Hoewel ik op vakantie ben wil ik vandaag en morgen toch proberen om wat duidelijkheid aan te brengen op basis van wat ik de afgelopen dagen gehoord en gelezen heb.

Het slechte nieuws is namelijk dat er een slachting gaande is onder de quants. Dat is zeker, Wat niet zeker is, is wat dit voor gevolgen zal gaan hebben in de markt.

Nog niet zo lang geleden, toen het hard begon te waaien, had ik 15 Augustus aangegeven als potentiële dag van de waarheid. De kans lijkt me nu groter dan toen dat dit voor de hedge fund sector en vooral voor de quants inderdaad het geval zal zijn.

Dit is de eerste van een serie blogs. Binnenkort meer in dit theater.Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: