Miskunde VI

Misschien hebt u zo langzamerhand genoeg van dit thema. Ik in elk geval wel maar ik heb een goed excuus.

Ik moet het niet alleen allemaal begrijpen maar het ook nog eens opschrijven en ik ben met vakantie.
Comes with the territory denken we dan.

De andere reden is dat ik net van twee conference calls afkom en ruim 150 minuten quant jargon heb moeten aanhoren.
De eerste call was met Matthew Rothman van Lehman Brothers. Rothman zit zo’n beetje midden in dit web en heeft relevante ervaring en een uitzicht dat anderen niet hebben.

Samenvattend mogen we blij zijn dat we vorige week allemaal deden wat we deden want als we quant managers waren dan hadden we een heel vervelende week gehad.

Het begon maandag toen een aantal beheerders overal rode lichtjes zal opfloepen en rare pingeltjes begonnen te horen.
Opeens werkte niets meer. Het stuur was kapot. De remmen deden het niet.
Rothman vertelde hoe een manager hem toevertrouwde dat maandag de ergste dag van zijn carrière was.
Dinsdag had hij hem weer aan de lijn en toen vertelde dezelfde meneer hem dat die dag nog veel erger was.
Woensdag belde hij om te vertellen dat vergeleken bij die dag maandag nog een wandelingetje in het park bleek.
Woensdag vond uiteindelijk het hoogtepunt van deze crisis plaats, donderdag duurde het voort en vrijdag veranderde de markt van richting en waren er weer normalere verbanden tussen de verschillende factoren.

De consensus is dat deze crisis ontstond toen een aantal grote zogenaamde multi-strategie fondsen hun posities begonnen af te bouwen omdat ze verliezen hadden in hun obligatie posities.Die verliezen waren veroorzaakt door de subprime ellende en we gaan nu zien hoe dit een heel andere categorie beleggers op raadselachtige wijze besmette.

De quant fondsen spelen vaste relaties tussen allerlei marktfactoren uit via computermodellen. Toen die relaties opeens afgelopen maandag niet meer functioneerden begreep niemand wat er aan de hand was. De eerste lucide analyse die wij zelf zagen dateert van woensdagavond en werd vrijdag gepubliceerd. Zo’n document moet immers eerst langs compliance.

De multi-strategie fondsen hadden verliezen in hun obligaties en besloten om te verkopen wat ze konden verkopen. Hun aandelen dus. Maar een hedge fund is een hedge fund en wat doen hedge funds ? Precies, die hedgen. Dus was het niet voldoende de longs op te ruimen, de shorts moesten ook worden teruggekocht.

En zo kon het gebeuren dat de quant managers hun shorts zagen stijgen en hun longs tegelijk zagen dalen.
We zullen u niet vermoeien met teveel techniek en met jargon, maar factoren zoals Prijs ten opzichte van Boekwaarde zagen een stijging van 50% van hun verliezen en Prijs Momentum zelfs 70%.
De beheerders zaten op een fiets die ze niet meer konden besturen.

Goldman legde in hun buitengewone conference call van vandaag uit hoe een van hun fondsen, het GEO fonds, snel 75% van de hefboom terugbracht. Want vergeet niet dat quants, die op kleine winsten azen, wel uitgaan van een hoge mate van zekerheid van die kleine winsten. Daarom gebruiken ze een hefboom en spelen dus met geleend geld.
Dat gaat meestal goed, maar nu ging het fout en werden de verliezen alleen maar groter.

Terugkijkend denkt men nu dat de verschillende fondsstrategieën teveel met elkaar correlleerden. De spelers denken ook dat hun risicomodellen deze buitengewone gebeurtenis gemist hebben.

En de consensus is dat de tsunami onder de quantfondsen misschien wel over is, maar dat in de obligatiemarkt er nog allerlei slecht nieuws aan kan komen.

Het goede nieuws is dat de quants het overleefd hebben, zonder hulp van de Fed, op eigen kracht. Dat komt volgens Rothman omdat de spelers zich gedisciplineerd en professioneel hebben opgesteld en rustig hun trades hebben verwerkt.

Misschien. Maar voor ons staat het vast dat de quant sector nu ter discussie staat en dat er heel wat uitgelegd moet worden. Niet alleen door beheerders die in twee weken 30% zakten maar ook door Fund of Funds die het in een aantal gevallen niet veel beter deden.
Er vallen elk jaar ongeveer 8% van de hedge funds om, of ze stoppen er gewoon mee.
Dit jaar zou dat percentage wel eens wat hoger kunnen liggen.Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: