Marktopmerkingen IV

Anderhalf uur aan de telefoon met een bedrijf dat net een paar honderd miljoen heeft opgehaald aan vers geld. Ze hadden toch een beetje het gevoel dat bij het verlaten van het kasteel de staart van hun paard werd geraakt door het neervallende hek.

Eén van de hedge funds in hun financiering, een van de grote drie in London, haakte af omdat ze verwachtten dat er twee andere fondsen kapot zouden gaan. Er was wat geld nodig om hun activa op te pikken.

De financials stegen hard op Wall Street. Short covering, Bear 13% omhoog, met geruchten dat kopers zich zouden beginnen te manifesteren.

Maar dit hoort bij een bear markt. Gek ook hoe de markt weer precies op -10% van de top eindigde. Toeval of …

Olie en grondstoffen kregen het weer hard te verduren. De verkoopdruk van fondsen, die we in de vorige aflevering aanstipten, is maar één van de oorzaken. Als beleggers massaal de grondstoffen de rug toekeren, dan betekent dat ook dat ze niet meer geloven in groei.
Hebbben we een bodem gezien ?
Dat zou haast te mooi zijn.
En vergeet niet, waarde lezer, dat het niet om de aandelenmarkt gaat. De schade in aandelen is collateral damage. Het gaat om de rentemarkten.
Een sterk verweven financiëel systeem maakt de huidige groei mogelijk. Die zelfde verweving zorgt er ook voor dat het subprime vergif snel door het hele lichaam verspreid wordt.
Door de onzekerheid over de aard en de gevolgen van die besmetting valt de liquiditeit weg en verliezen beleggers vertrouwen in het systeem.
Hoe sneller dat vertrouwen hersteld wordt hoe beter.Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: