Marktopmerkingen III

Toen gisteren de commercial paper markt in de VS kapotging was de paniek compleet en vandaag speelt die film in alle theaters.

Helaas heb ik maar één positief puntje gevonden en dat is dat de Inveztor voorspelling van 15 Augustus perfect is uitgekomen.

Ik heb geen nieuwe voorspelling en u weet waarom, ik maak ze bijna nooit want bijna alle voorspellingen zijn onzin en van wat goed voorspeld is kunnen we een groot deel onder random rangschikken.
Mijn voorspelling in 2000 was de Ides van Maart. Dit jaar was het 15 Augustus en daarvoor heb ik, voor het eerst sinds jaren, iets toegevoegd aan mijn eindejaarsvoorspelling.
Die is tot nu toe elk jaar correct gebleken. Dat hangt voor een groot deel samen met het feit dat ik, heel bescheiden, ieder jaar voorspel dat de markt zal fluctueren en dat de dollar groen zal blijven. Daar had ik dit jaar aan toegevoegd dat er nog maar één ding goedkoop was in deze markt. Volatiliteit. Die is nu enorm omhoog,

Terug naar de ellende om ons heen.
ik heb vaak gewaarschuwd voor de lichtzinnigheid waarmee veel mensen in goudexploratiebedrijfjes stappen. Zelf heb ik een flinke positie in Rainy River en in een paar uranium-en olieexploratiebedrijven. Maar er is een groot verschil met wat ik sommige mensen zie doen.
Die geloven dat die bedrijven echt waarde hebben. Ze hebben speculatieve waarde en daarom koop ik ze.
Maar ze kunnen zo kapot en vanavond zal ik heel kort schetsen waarom ze evengoed straks allemaal waardeloos kunnen worden.
Ook als dat niet gebeurd dan is dit misschien toch een goede les voor een aantal roekeloze particulieren, die blindelings hun goeroes volgen.
Exploratiebedrijven zijn speculatie. Ik ben een speculant. Met een deel van mijn vermogen. Maar ik ben een belegger met de rest.
Natuurlijk, met die speculatie kan je meer verdienen maar wat heb je daar aan als je in een markt zoals deze terecht komt ?
Pijn is goede medicijn.

Nu even iets over waarom die stukken straks allemaal kapot kunnen gaan.
Neem nou een groot specialistisch fonds zoals RAB Capital’s Special Situations fonds,
RAB is een goed bekend staande firma maar denk als u belegger in exploratie aandelen bent even aan het volgende.
RAB is meestal de grootste koper bij emissies van dit soort bedrijven.

Wat gebeurt er bij een crisis ?
Dan verkopen partijen wat ze kunnen verkopen.
Wat gebeurt er wanneer beleggers een verkoop opgeven van hun RAB aandelen.
Dan kan een fonds als RAB maar twee dingen doen. Of ze verkopen die kleine aandelen waar geen markt voor is. De koersen kelderen extra snel. Of ze gooien het fonds dicht.
Dan krijg je natuurlijk een kettingreactie. Dealers weten welke stukken bij RAB zitten en stellen lager maar de particulieren die stukken RAB hebben kunnen ze niet kwijt. Als ze kunnen verkopen ze dus iets anders.
Ook dat is besmetting.
De ellende is nog niet voorbij.Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: