Markt opmerkingen II

Ik schrijf maar zelden over de markt omdat ik er zo weinig aan toe kan voegen en omdat ik er niet voor betaald word. Niet dat u, waarde lezer, niet een inzameling wilt houden waar ik bij voorbaat voor dank, maar omdat ik me er zelf niet mee kan betalen.
Er zijn ook maar weinig marktcommentatoren die ik lees. Eigenijk om dezelfde reden.

Want rekent u maar even mee: het kostbaarste dat ik heb is mijn tijd. Statistisch heb ik minder dan u en hoeveel mij rest weet ik niet. Hoewel ik een meneer rondloopt die hoopt dat het niet lang meer zal duren.

Hoeveel tijd kan ik besteden aan lezen ? Dat hangt een beetje van het weer af en van de drukte. Maar veel is het niet.
Harry Mulisch zegt dat hij niet veel leest omdat hij een schrijver is en niet een lezer.
Ik lees niet veel omdat ik ook nog met andere dingen bezig ben.
Bovendien weet ik niet helemaal zeker of Mulisch wel de waarheid spreekt.

Nu is de markt het moeiljkst te voorspellen. Andere dingen zijn wat eenvoudiger, bedrijven met aandelen, al dan niet genoteerd bijvoorbeeld.

Daarom besteed ik niet veel tijd aan de markt. Vaak heb ik het gevoel dat je de markt bijna net zo goed kunt volgen door alleen de koppen van de kranten te lezen. Wel de goede kranten pakken dan.

Het rare is dat ik weet dat ik als commentator het best gelezen word als ik over de markt schrijf.
En dat terwijl ik bijna nooit voorspellingen doe. En ik weet dat mensen alleen die stukjes lezen vanwege de voorspellingen.
Dat geven ze namelijk zelf zo aan.

Enfin, de laatste echte voorspeliing die ik deed was in 1999 en ik heb hem een paar keer herhaald, in woord en vooral in geschrift, in 2000. Die voorspelling was dat het feest op de Ides van Maart voorbij zou zijn.
Uiteindelijk topte de markt op 17 Maart.

Over de huidige markt heb ik een aantal dagen geleden gezegd dat ik benieuwd was naar wat er op 15 Augustus zou gebeuren.
Dat ben ik nog steeds.
Het is geen voorspelling, ik wil mijn minimalistische trackrecord niet verwateren, maar het is een vraag.
Op de een of andere manier verwacht ik dan slecht nieuws. De datum heb ik gekozen omdat op dat moment beleggers in hedge funds hun verkooporders vaak op moeten geven. Zodra fondsen weten wat ze moeten ophoesten gaan ze verkopen. Dan krijgen we weer een tik. Of er komen data over verzwakking in de VS, waar iedereen terecht bang voor is.

Dat is een reden. Maar er is nog een andere. Deze markt doet me denken aan de herfst van 1939. In tegenstelling tot wat ik wel eens hoor kan ik u verzekeren dat ik toen nog niet geboren was.
In 1939 stonden Frankrijk en Duitsland tegenover elkaar aan de Maginotlinie. De oorlog die voor lange tijd onze maatschappij en cultuur zou beïnvloeden was begonnen maar er werd niet echt gevochten. In Polen wel.
Dat heette toen, in Frankrijk, de “Drôle de Guerre”.
“Drôle” betekent grappig. Maar in deze context betekent het vreemd, ongemakkelijk.
Zo voelt deze markt ook aan.

Er hebben wat slachtingen plaatsgevonden in markten die misschien best groot zijn – de quant markt wordt op $ 200 Miljard geschat- maar dat zijn geen markten die de meeste mensen zien, voelen of volgen. De bondmarkt beleefde een slachting maar niet iedereen wordt daarmee geconfronteerd.
De ABS markt ? De CDO markt ? CLO’s ? Je moet elke keer uitleggen waar het over gaat als je het onderwerp aanroert.
Net Polen.

Wat het meest tot de verbeelding spreekt zijn de huizenmarkten, de aandelenmarkten en valutamarkten.
Valuta is geen probleem, de dollar is al langer zwak en onze euro is sterk. Dat een verzwakkende dollar nare gevolgen kan hebben houdt ons nu niet wakker. Huizenmarkten zijn goed in Europa, buiten Duitsland dan.
Maar ook de aandelenmarkten staan dichter bij hun records dan bij iets anders.
De Financial Times heeft ergens gevonden dat er sinds 1986 als 123 keer afwijkingen van 6% in een maand geweest zijn in de aandelenmarkt dus waar hebben we het over ?

Als mensen zich zo ongemakkelijk voelen dan kan dat maar twee oorzaken hebben.
De eerste, die ik verreweg prefereer, is dat we ons voor niets zorgen maken. De economie loopt overal goed. We zitten in een recordsituatie qua internationale handel. liquiditeit, globalisering en vooral, geld is nog steeds goedkoop.
Niet alleen dat: de Centrale Bankiers weten van wanten, dat hebben ze net laten zien.

Over de tweede oorzaak maak ik me meer zorgen. De afgelopen dagen heb ik veel naar quants geluisterd. Hun wereld is puur rationeel. Ze zijn met stomheid geslagen dat er iets kon gebeuren waardoor hun modellen uit het lood werden geslagen als nooit tevoren. Enfin, erger nog dan de vorige keer. Zie voor een bespreking hiervan de Miskunde blogs op deze site.

Er zijn blijkbaar heel veel mensen die intuïtief aanvoelen dat er iets fout zit. Anders krijg je zo’n stemming niet.
Als dit de “Drôle de Crise” zal blijken te zijn maak ik me toch zorgen.
Intuïtie leer je te respecteren, na een aantal jaren in de markt.
Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: