Zoon van Miskunde II

Nassim Nicholas Taleb, auteur van The Black Swan, het beste financiële boek van dit jaar is onder andere iemand die veel van wiskunde weet. Hij werkt samen met Benoit Mandelbrot, de Franse wiskundige die ondanks zijn gevorderde leeftijd nog steeds doceert en publiceert. Mandelbrot begon al in 1967 aan te geven dat de grondslagen van de financiële wiskunde niet deugen.
Zo is de hele Gaussiaanse kansverdeling in financiële markten irrelevant.
Mandelbrot en Taleb onderscheiden normale randomness en zogenaamde Wild Randomness. In Wild Randomness zijn alle proporties zoek.
Denk aan het verschil tussen een gemiddelde man en de grootste man van het land. Dat is nooit erg veel. Idem voor de kleinste, de dikste, de zwaarste. Maar neem een gemiddeld fortuin en dat van Bill Gates. Ja, in financiële markten is alles mogelijk, maar het is zo comfortabel om te doen alsof andere regels toch verklaren wat er hier gebeurt.

Denk eens aan stormverzekeraars. Die hadden het 20 jaar lang heel goed. Achteraf bleek dat zo te zijn omdat het niet stormde. Jarenlang was het rustig. Dus incasseerden de verzekeraars steeds meer premie en schreven ze ook steeds meer polissen.
Tot het begon te stormen.

De gemiddelden bleken niet te kloppen, net zoals nu.
Wat er nu gebeurt is dat het systeem bijna kapot is gegaan.

Wie zijn de stormverzekeraars van nu ? Dat is natuurlijk de financiële sector.
In Europa bestaat nu 30 tot 40% van de indices uit financiële waarden tegen vroeger een procent of tien.
Waarom is dat gewicht zo toegenomen? Onder andere omdat er zoveel nieuws onder de zon is. Derivaten, swaps, credit default swaps, CDO’s en tientallen andere nieuwe producten.

Alles is steeds meer onderling verbonden wat heel goed kan zijn tot het verkeerd gaat zoals nu. Dan stopt de handel want iedereen is bang gif in de bloedstroom te krijgen.
Misschien kan je zelfs zeggen dat de financiële sector is gegroeid omdat de financiers weten dat de overheid zal ingrijpen. Dan worden de risiconemers uiteindelijk toch gered.
Dat is geen goede zaak en je hoort dan ook stemmen opgaan die zeggen dat we hier te maken hebben met Moral Hazard. De verkeerden worden gered.
De voorzichtigen betalen om het systeem intact te houden.

Het is net alsof de financiële sector collectief heel veel puts heeft geschreven.
De premie is geïncasseerd. Nu gaat het fout, dat kan een dure grap worden maar gelukkig staat de overheid klaar, als Lender of Last Resort.

Maar de quants, wat doen die nu ?
Die zitten, hoe ongelooflijk het moge klinken, op de juiste plaats.
Zij hebben al die moeilijke instrumenten in elkaar gezet.
Wie kan die dingen weer ontwarren ?
Tja, dezelfde quants.

Die kunnen straks de fondsen die ik graag zou willen kopen, namelijk de Distressed Securities specialisten, helpen het kaf van het koren te scheiden. Want dat er heel veel babies met het badwater worden weggegooid en dat veel van de producten die niemand nu wil hebben best aangehouden kunnen worden tot maturity, dat lijkt me best een gok waard.
Maar dan moet je wel quants hebben die het verschil kunnen duiden tussen al die waardeloze papieren en de rest.

Is dit nu overdreven of gaat het nog erger worden ?
Wisten we het maar.
Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: