Onder de waterspiegel: Merrill

Had u het nieuws van vandaag gisteren al willen lezen? Blijf dan vooral Inveztor volgen. 

Onderstaande column verscheen zondagnacht al in weblogvorm op de voorpagina van Inveztor.nl. Vandaag publiceerde de Wall Street Journal dat Merrill Lynch hedge funds zou gebruiken om subprime ellende van zijn boeken af te halen. Hierdoor kunnen de resultaten worden gestroomlijnd. De SEC stelt een onderzoek in. Lees hieronder het artikel van Michael kraland.

Waarom veerde de koers van Merrill Lynch 7% op toen bekend werd dat de commissarissen van Merril hun CEO, Stanley O’Neal, wilden ontslaan ? In de eerste graad betekent dit opluchting over het verhinderen van een fusie met Wachovia, een Amerikaanse bank. Wachovia is minder prominent dan Merrill maar heeft wel een hogere marktkapitalisatie. Wachovia nam ook nog niet zo lang geleden een grote retail broker over, AG Edwards. Samen hebben Merrill en Wachovia ongeveer 25000 brokers, misschien goed voor een anti-trust beslissing.

Je kunt ook proberen onder de waterspiegel te kijken en wie weet is er dan iets heel anders aan de hand. Waarom is de board van Merril zo furieus over het contact dat O’Neal had met zijn collega van Wachovia ?
Net in een periode waarin Merrill een schokgolf van subprime verliezen te verduren krijgt, verliezen die, zoals men op andere momenten pleegt te zeggen, toch nog onverwacht kwamen ?

We schakelen dan in één keer door naar wat er nog dieper in het water zit. Iets onbekends. Onbekend is angstig, vooral in de financiële wereld.
Zodra iets gekwantificeerd kan worden is het omschreven en eigenlijk bijna afgeschreven maar onbekend… dat is eng. Dat zijn borden vol met derivatenspaghetti.
Nog meer potentiële verliezen bijvoorbeeld, maar die nog niet goed herkend worden als zodanig.
Na Web 2.0 straks ook Subprime 2.0 ? Waarom niet.
Waarom zouden de commissarissen beter dan die arme O’Neal begrijpen wat er bij Merrill onder de waterspiegel speelt ?
Deze week horen we meer.

Michael Kraland

Michael Kraland is publicist, financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Michael Kraland: op het moment van publiceren geen positie in Merrill Lynch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: