Xemplar: de boom geschud

Xemplar steeg dagenlang met sprongen op steeds groter volume. Tot er vandaag een grote verkoper kwam.

Opeens verloor het aandeel een derde van de marktwaarde en won vervolgens ruim de helft weer terug om tegen het eind van de sessie steeds hoger te gaan.
Uiteindelijk sloot het fonds 10% lager op recordvolume van 2,7 miljoen stukken.

w

Pure psychologie
Interessante dag. Dit was gewoon een boom die geschud werd en de zwakke handen lieten los en vielen eruit.
Ik denk dat het een prachtige koopgelegenheid was voor wie de boot de laatste dagen had gemist. Zoniet, dan is dit in elk geval een prachtig schoolvoorbeeld van hoe aandelenmarkten werken.

Pure, pure psychologie. Er was één heel grote verkoper, zo merkten we al snel. Maar veel mensen worden aangetrokken door momentum-aandelen. Koop zolang het stijgt, verkoop zodra het daalt. En dat gebeurde.
Plus het feit dat er heel veel mensen inzitten met een slecht geweten. Ze hebben te laat gekocht en dus eigenlijk te duur. Daar worden ze dan voor gestraft. Dus snel eruit.
Of ze kijken naar hun grafiekjes en die zeggen uitstappen.

We denken bij Inveztor dat we wel ongeveer weten wat er bij Xemplar gebeurt. Er staat nu ook veel meer goed materiaal op de website van het bedrijf. Dan blijf je rustig zitten of koop je bij als je die dag de tijd hebt.
Uiteindelijk draait het altijd om de fundamentele waarde en ik ben er van overtuigd dat die nog vele malen hoger ligt dan de huidige prijs. Hoeveel is moeilijk te zeggen, zo enorm zijn de verhoudingen in dit geval. Misschien brengt het ook ongeluk als je opschrijft dat de hoeveelheid uranium, natte vingerwerk natuurlijk, vermenigvuldigd met 100 m diepte – eveneens hoogst onzeker – een hoge prijs moet opleveren. Misschien wel $ 50 of nog meer.
Laten we het maar niet al te hard roepen.

Hysterisch
Wat je ook op zo’n dag krijgt zijn volledig hysterische reacties.
“Is Kraland wel echt in Namibië geweest?” (Antwoord: ja, wedden? Mijn paspoort zien?).
“Zijn die Geigertellers niet stiekem getrukeerd?” (Antwoord: zou best kunnen, weet ik veel, ik had de mijne niet bij me).
“Waarom komt die CEO in korte tijd opnieuw naar Nederland? Worden wij hier voor het lapje gehouden, als domme Hollanders  (Antwoord: ik heb met veel moeite de CEO nog een keer naar Nederland kunnen krijgen omdat hij die dag toch in London is).

En dan stond er nog iets over het manipuleren van de Nederlandse markt. Leuk, complottheorietje, er zijn van die losers die ze altijd weten te verzinnen.
Er is namelijk bij mijn weten nauwelijks een Nederlandse markt. Er zit geen enkel Nederlands instituut in dit aandeel voor zover ik kan nagaan. Wel allerlei Engelse en Canadese fondsen. RAB Capital is er uitgegaan op $2,05. Betekent dat dan dat er iets mis is? Nee, ze hadden op $1,20 gekocht, zes weken eerder en hadden dat al een keer eerder gedaan. Gewoon winst genomen. Dat gebeurt wel eens.

En nu?
 Wat staat ons nu te wachten?
Eerst een bezoek van een Canaccord uranium-analiste. Een lezer suggereerde dat de CEO dan een drukke dag zou krijgen want ze komt de 18e en die avond komt CEO McDowall aan in Amsterdam. Gaat u rustig slapen. Die mevrouw wordt door één van de geologen ontvangen. Zal ze geen probleem mee hebben want ze is getrouwd met een geoloog en weet dus hoe met zulke mensen moet omgaan.
Eind van de maand zijn boorresultaten beloofd.
Die analiste gaat een rapport schrijven en belt eerst haar klanten. Die gaan al dan niet kopen. En de boorresultaten zullen mee- of tegenvallen.
Dan komt er een prijs tot stand die misschien wat meer houvast biedt.
Tot dan is dit aandeel pure speculatie.
En daarna?
Daarna ook nog, want er hoeft maar één kerncentrale lekker te ontploffen we zijn blij dat we onze aandelen Brill nog hebben.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier, publicist en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long Xemplar en Brill op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: