De verborgen verslaving

De hierna volgende column van Michael Kraland was eerder te lezen in het beleggersmagazine van de VEB.

De beurzen zijn slecht deze winter en de gemiddelde vermogensbeheerder, zo meldt ons de Bartjens rubriek, heeft zijn winsten voor het jaar zien verdampen.
Dat laatste zou ons normaal gesproken niets moeten schelen, maar het is waarschijnlijk dat de gemiddelde vermogensbeheerder uw vermogen beheert, direct of indirect wellicht. U hebt dus niets verdiend dit jaar. Maar er is wel inflatie, hoeveel kunnen we slechts voor onszelf schatten, zo onbetrouwbaar zijn de statistieken tegenwoordig. Laten we zeggen een procent of vijf, voor iemand met mijn uitgavenpatroon. En nu besparen wij u nog de anekdotes, want dit is een serieuze publicatie.

De vraag die er hier echt toe doet is waarom u bij die gemiddelde vermogensbeheerder zit met uw geld. Het zijn aardige mensen, daar niet van en als het een beetje meezit, nodigen ze u uit voor allerlei burgerlijke festijntjes, zoals daar zijn golfspelletjes en geaccepteerde kunst. Of feestelijke bijeenkomsten rond wat haring waar gepensioneerde ondernemers en dames met parelkettinkjes verzoend worden met het verdampen van hun vermogen.

Als directe consequentie hiervan maakt de dienstensector goede tijden door.

Het wachten is op de eerste beheerder die durft. Laat ze dat vermogen er maar doorheen jagen voor een jaarlijkse fee van 1% plus btw, dat schijnt nou eenmaal onvermijdelijk te zijn, maar fleur het wat leuker op, probeer er iets van te maken. Maak er een prachtige jachtige nacht van. Met sex, drugs & rock ’n roll. Een paar gierende bands, een onvergetelijke ervaring. Dat geld is toch weg, maar we leven maar één keer.
Ook hiermee weet de dienstensector wel raad en u hoeft tenminste niet die belachelijke ruitjesbroek aan te trekken of te doen alsof u iets van kunst weet.

Hoe gaat het nu met onze ideetjes die u soms in dit prachtige blad kunt bekijken. De PolderPortefeuille, onze modelportefeuille, is dit jaar 36% omhoog. Vorig jaar was dat 43% en over 11 jaar meer dan 1300%. U kunt hem hier vinden en in De Kapitalist, onze betaalde nieuwsbrief.

Als wij zo ons oor te luisteren leggen dan hebben beleggers en hun beheerders het veel over financials. Wanneer moet je Citigroup hebben of stappen we in Northern Rock? En we kopen wat Fortis bij, evenals ING want wat zijn die aandelen goedkoop. Verslaafd aan financials.

Larry David was de scenarist van Jerry Seinfeld. Jerry Seinfeld en Larry David zijn bijzonder inspirerende krachten voor wie dagelijks zijn huid riskeert op de financiële markten en wij kijken dan ook vaak naar reruns.
Wat die financiële waarden betreft is het advies van Larry David dan ook hetzelfde als het onze. Curb your Enthusiasm.

De financiële sector was nog nooit zo groot, zo belangrijk en zo’n enorme component van de indices. Denk aan een procent of 25. Daar komt nu wat verandering in. U kunt hoog of laag springen, uw geld op de rails leggen en er zelf naast gaan liggen, die trein dondert door.
Afblijven, niet meelullen met de gemiddelde vermogensbeheerder, ban het woord financials even uit uw woordenboekje en besteed er niet teveel tijd aan.
Op een dag gaat het beter in die sector maar nu nog even niet.

Wat wel goed gaat is energie en daar zitten we dan ook volop in.
Onze favoriet is al een tijdje het uranium exploratiebedrijfje Xemplar. Die mensen zoeken naar uranium in Namibië. Dat is een relatief stabiel land met 2 miljoen inwoners en vriendelijk gezind jegens grondstoffenontginning. We schatten dat Xemplar, een Canadees bedrijf, bezig is aan te tonen dat ze ongelooflijk veel uranium gevonden hebben. Misschien wel voor honderd miljard dollar. Misschien zelfs nog meer.
Het aandeel steeg de afgelopen dagen door, in een depri beurs.
Op C$ 6 kan het ding nog tien keer over de kop.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier, publicist en oprichter van Inveztor.nl. Disclaimer Kraland: long Xemplar, geen posities in overige genoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: