Voor € 20 kunt u alsnog de beste investering van 2007 doen.
Het gaat om een boek, The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable.
Misschien kent u Fooled by Randomness (FBR)? Dat was het beste boek over financiële markten in 2001. Beide werken zijn geschreven door Nassim Nicholas Taleb.
Zowel FBR als The Black Swan zijn inmiddels gevestigde uitdrukkingen in de vaktaal. Google kent inmiddels 2,5 miljoen Zwarte Zwanen.
Als iemand causale verbanden ziet die er niet zijn, kunt u FBR mompelen en kijken wie er instemmend knikt. Een geestverwant. Als er iets heel onverwachts gebeurt dat niemand heeft voorzien is dat een Black Swan.
Niemand had ooit zwarte zwanen gezien. Het was wetenschappelijk bewezen dat ze niet bestonden. Tot ze in Australië opdoken. Absence of Evidence is not Evidence of Absence, staat op een T shirt van Taleb.
We zullen Insinger de Beaufort, een hoofdstedelijke vermogensbeheerder, eeuwig loven voor het feit dat we in hun burelen Taleb in 2005 hebben leren kennen. Taleb was eerder actief als trader en als hedge fund manager.
Zijn Maître à Penser is de Frans-Amerikaanse wiskundige Benoît Mandelbrot (Warschau 1924). Mandelbrot is onder andere de uitvinder van de fractale geometrie. Hij beschrijft hoe wanorde en toeval de financiële marketen regeren en het is amusant dat hij dat al sinds 1967 doet en dat het vak er decennia lang niet op gelet heeft.
De ontkenning van de functies van toeval, chaos en onvoorspelbaarheid begint dit jaar onder invloed van Taleb wat te veranderen en ook dat is te wijten aan toeval. Want kijk eens aan, die kredietcrisis, die niemand aan zag komen, werd keurig voorspeld.
In augustus stuurde Taleb zijn relaties een mailing waarin hij vroeg op te houden hem te feliciteren, hij wist al dat hij gelijk had.
Het meeste financiële denken dat gehanteerd wordt door uw vermogensbeheerder, fondsbeheerder of door de andere bankemployés waar u mee in aanraking komt is gebaseerd op Gaussiaanse kansverdeling.
U weet wel, de Kromme van Gauss. De zogenaamde Bell Curve, als u in het Engels hebt gestudeerd.
Dat soort kansverdeling gaat goed op als u wilt verifiëren hoe zwaar de gemiddelde Nederlandse man is. U drijft er 1000 van bij elkaar in een stadium en weegt ze stuk voor stuk. De kans is groot dat u vlakbij het Nederlandse gemiddelde uitkomt. Als u nu de dikste man van Nederland er bij zet maakt dat voor het gemiddelde heel weinig uit. Hetzelfde geldt voor de lengte van deze heren. Maar neemt u nu eens hun vermogen. U zult dan uitkomen op wat dit jaar het gemiddelde vermogen is. Zet nu eens John de Mol erbij. Hé, opeens is iedereen miljonair. Welkom in de wereld van Wild Randomness.
Een schok, als u zoals iedereen om u heen bent opgevoed met Mild Randomness. Voorspelbaar zoals de Kromme van Gauss die in beeld brengt.
Traditionele statistiek meet de hoogte van het gras. Mandelbrot en Taleb hebben het over de bomen, die we over het hoofd zagen.
Een paar suggesties: koop eerst FBR, dat in 2005 in een herziene uitgave verscheen. Als u dit gemakkelijk leesbare boek in één ruk uitleest, schaf dan pas The Black Swan aan.
Dit is Nederland en de ervaring heeft ons geleerd dat veel Nederlandse financiële figuren zich, zelfs tijdens lange intercontinentale vluchten, liever beperken tot De Telegraaf en het Financieele Dagblad. Vooral Black Swan vinden ze wat moeilijk, wat wellicht verklaart waarom wij zo’n ondergeschikte rol spelen in deze industrie.
Wat moet je met zo’n woord als epistemologie, vroeg iemand.
Inmiddels hebben we onze tweede doos hardcovers weggegeven aan vrienden en relaties. De derde is in bestelling.
Vraag gerust aan uw vermogensbeheerder of hij van dit soort verhalen op de hoogte is. Zo niet, ontsla hem dan snel. Want u betaalt straks de rekening en vergeleken met uw beheerder is zo’n boek echt heel goedkoop.
Wij wensen u een epistemologisch wilde kerstvakantie.
Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets – Paperback (Aug 23, 2005) by Nassim Nicholas Taleb.
The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable – Hardcover (April 17, 2007) by Nassim Nicholas Taleb.
The (Mis) Behavior of Markets: A Fractal View of Risk, Ruin And Reward – Paperback (Mar 31, 2006) by Benoit B. Mandelbrot and Richard L. Hudson.
Michael Kraland
Michael Kraland is publicist, financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.