Lang leve de Amerikaanse dollar

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Windhoek is doodkalm en ons gezelschap was op zoek naar een bar die daarin wat afwisseling kon brengen. Geen probleem, zei de voorbijganger die ons aan richting hielp. U gaat verder langs Fidel Castro en dan rechtsaf op Robert Mugabe.

Mugabe is nu 83 en laat zijn medeburgers steeds harder neerslaan. Je hoeft hem maar tegen te spreken. Toch zit deze man er nog steeds. Zimbabwe was ooit een parel in Afrika, nu is het een puinhoop. De inflatie raast door met 8000% per jaar.

Take a right at Mugabe, zei de man. Sure.

Wij hebben een speciale relatie met de ZSE, de Zimbabwe Stock Exchange. Dit is de beurs die zo veel duidelijk maakt. Denkt u nu eens aan wat de kranten u allemaal voorschotelen over de beurskoersen van uw dierbare aandeeltjes. Gaat het goed met de economie, dan gaan de koersen omhoog, zo leren wij. Gaat het echter slecht, dan kijkt men somber naar de vooruitzichten van de index.

Wij probeerden even te checken hoe het ervoor staat met de beurs in Zimbabwe. Dat is moeilijk, want de beurs meldt dat ze net door de 1 miljoen-barrière heen zijn gegaan maar zet daar een cijfer bij van 1,3 miljard. Dat lijkt ons veel, maar wie zal het zeggen? De beurspagina s op www.zse.com geven namelijk een foutmelding. Via een omweg komen we erachter dat er onderhoud wordt verricht. Op klaarlichte dag natuurlijk.

Nu hebt u natuurlijk de smaak een beetje te pakken en popelt u van verlangen te weten hoe het kan dat die beurs die week opeens zo steeg. We hebben het nu over de periode vlak voor 10 december van dit jaar. Dat kwam natuurlijk doordat de inflatie naar de 2000% zou gaan. Het lijkt veel, maar het is minder dan het was. Hoop doet leven.

De slimmere economen onder u denken nu dat ze het doorhebben. Inflatie, stijgende beurs, het kan allemaal best. Maar, zo krijg je dan te horen, meestal stijgt die beurs minder dan de inflatie, dus schiet je er niet veel mee op. Het is wel beter dan het snel inflaterende geld onder uw matras te leggen.

Op de stelling dat de beurs minder snel stijgt dan de inflatie, valt in Zimbabwe wel wat af te dingen. De voornaamste index steeg het afgelopen jaar met 230.000%, dertig keer zo veel als de inflatie. De mijnbouwindex steeg 340.000%. De AEX steeg dit jaar 1,5% maar in Nederland wordt dan ook veel geklaagd, en niet alleen over de stand van de AEX.

Voordat u nu uw prachtige aandelen Corporate Express, Océ of Sopheon van de hand doet om in Zimbabwe een nieuw financieel leven te beginnen, raden wij u aan om toch voorzichtig te zijn. Mocht u er iets aan overhouden, daar in Harare, dan is de kans groot dat de regering zich voor uw winsten zal interesseren. Maar het kan natuurlijk ook dat de stroom gewoon uitvalt. Dat gebeurt een paar keer per week. Niet iets om van in paniek te raken, maar toch.

Paniek uit zich in Zimbabwe anders, althans aan de beurs. Begin van deze maand zakte de beurs op één dag 25%. Dat was omdat er een brief circuleerde dat de regering vond dat beursbeleggers wat te veel profiteerden. Kijk maar, zei de regering beschuldigend, de marktkapitalisatie is nu meer dan $ 10 quadriljoen. Hoewel wij vrij lang doorgeleerd hebben, ontgaat ons hoeveel dit nou precies is. Gelukkig zei de minister van handel dat die brief niet echt was. Inmiddels is de nieuwe zorg het gebrek aan cash. Het geld verliest zo snel zijn waarde dat er niet meer genoeg is. Een US-dollar is nu ergens tussen de $ 1,6 mln en de $ 3 mln Zimbabwedollars waard.

De inflatie is inmiddels 15.000%, u ziet hoe snel het gaat, en de speculanten hebben nog maar vertrouwen in één munt: de US-dollar.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier, publicist en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: