Olie, goud, dollar

Olie en goud zetten een nieuw record neer op 2 januari, niet zomaar een dag maar een heel symbolische, de eerste werkdag van het nieuwe jaar in het Westen.
Vervolgens krijgen we veel gekakel in de pers.
Allerlei misvattingen doen de ronde. Ten eerste dat dit slecht is. Ten tweede dat dit komt door …(u kunt hier uw favoriete fysieke of immateriële zondebok invullen).
 
Het begon zo rond de eeuwwisseling en na de voorlaatste of laatste recessie in de VS, al naar gelang u een aanhanger bent van Bill Gross, de obligatievisionair.
 
Olie wordt steeds duurder omdat er een omslagpunt is bereikt. Dat omslagpunt werd al jaren aangekondigd. We hebben er nu geen onderzoek naar gedaan maar in onze eigen verhaaltjes uit het begin van de jaren ‘90 waren we al verbaasd over het niet vervangen van boorplatforms. We waren verbaasd over de lage waardering van exploratiebedrijven. Tot en met de internetbubbel was olie spotgoedkoop. Nu kost olie spot $ 100.
 
Goud is grofweg hetzelfde verhaal, maar goud hebben we niet nodig en goud is dan ook niet echt belangrijk. Behalve om in te beleggen en daarom halen we het er even bij want we denken dat je er iets aan kan verdienen. Net zoals aan die olie.
 
Die dollar is precies hetzelfde verhaal maar dan het spiegelbeeld.
De VS zijn verslaafd aan consumptie. Om die hoog te houden en toch de transfers van kapitaal naar de olieproducerende partijen te kunnen betalen gaat de dollar naar beneden, tenzij de rente hoog is. Maar de rente is verlaagd omdat iedereen niet alleen recht heeft op onbeperkte consumptie en een benzineverslindende stal auto’s maar ook een stijgende huizenprijs en een dito beurs.
 
Wat we vandaag zien betekent dat er weer meer geld naar olieproducerende partijen vloeit. Olie en de dollar dragen hun eigen correctie in zich. Wie niet minder gaat rondrijden in een SUV als een volle tank $ 50 kost doet dat misschien wel als een tank $ 100 kost. Toeristen kopen nu al New York leeg, na een tijdverslindende vlucht en vervelende douane procedures.
De olieproducerende landen en China, dat via Amerika dollars produceert, wisselen hun dollars in voor Amerikaanse bedrijven. Ze winkelen net zo, maar in het groot.
Ze kopen alleen grote bedrijven, want de kopers zijn zelf ook groot. Daar gaan Citigroup, Merrill en de volgenden.
 
Olie blijft stijgen tot vraag en aanbod in evenwicht zijn. De dollar wordt gerecycleerd via de bijzonder tot de verbeelding sprekende aankopen van Amerikaanse bedrijven.
 
Beleg daar waar het geld heen gaat. Koop wat goedkoop is. Dat is niet altijd hetzelfde, maar daarom worden goede beleggers goed betaald.
Die krijgen een deel van de winst die ze behalen.
 
Let ook dit jaar weer vooral op de hoofdzaken en haal niet oorzaak en gevolg door elkaar. Dat is geen rendabele strategie.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier, publicist en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: