Doodsimpel

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Koop wanneer het bloed over straat stroomt, zei een Rothschild. Daar zit wat in. Het is een kleurrijke uitdrukking, zij het dan hoofdzakelijk één kleur. Omdat de naam Rothschild synoniem is met geld is de uitdrukking nog steeds populair. Net zoals “koop wanneer je de kanonnen hoort.”

De werkelijkheid is altijd wat bescheidener. De Rothschilds sloegen een grote slag door voorkennis na Waterloo. En door marktmanipulatie. Nu zou de AFM ze namen & shamen. Andere tijden, andere mores. Hoewel, het kan natuurlijk altijd dat straks de Rothschilds worden opgepakt omdat er al 193 jaar een onderzoek loopt naar dat Waterloo-geknoei en AFM en OM nu pas klaar zijn. Vertraagd door kinderporno bijvoorbeeld.

We zitten nu in een bearmarkt. Althans, dat zegt iedereen. Of dat waar is merken we de komende dagen. Want als er iets raars en onverwachts gebeurt, iets dat niemand heeft voorspeld behalve achteraf, en als het toch meevalt, dan zitten we in een correctie. Die was kort maar fel, schrijft men dan. Zoals voorzien, voegt met er dan aan toe. Allemaal kul natuurlijk.

Bearmarkten zijn net zo normaal als bullmarkten. Ze horen erbij. De één kan niet plaats vinden zonder de ander, de getijden van de financiële zee. Helaas, zo nu en dan vat het idee post dat we slimmer zijn dan de natuur en dat we die getijden kunnen beheersen. En inderdaad, een beetje kanaliseren helpt al aardig. Rente verlagen als het slecht gaat, rente verhogen als het te goed gaat. Dat is het werk van de Centrale Banken.
Alleen zij mogen knoeien met de rente en daarom moeten Centrale Bankiers heel integer zijn. De andere acteurs in het spel worden geleid door de Onzichtbare Hand van Adam Smith. Zij krijgen genoeg vrijheid om, ondanks alle regelgeving, een kredietcrisis te veroorzaken.

Politici voelen zich, in hun onmetelijk narcisme, geroepen om mooie dingen te beloven. De ene keer is het Peace in Our Time, de andere keer het eind van eb en vloed. Voortaan alleen nog maar vloed. Dat lukte deze keer aardig in de VS. De vorige getijdenwisseling viel samen met 11 september en dat kwam mooi uit qua schuldvraag. Afgelopen maandag kende Europa de ergste daling sinds die fatale dag en er was geen theedoek te bekennen.

Wij hebben moeite met het accepteren van bearmarkten en al voordat ze beginnen wordt er heel wat afgekletst over hun eventuele komst. Er zijn genoeg schaamteloze voorspellers die tien van de laatste twee bearmarkten voorspeld hebben en die nog steeds genodigd worden ons te laten weten wat ze van de elfde vinden en wanneer die komt. Niemand rekent ze er ooit op af.

Het is opmerkelijk dat we dezelfde stadia kunnen herkennen bij financieel eb als bij het constateren van een ongeneeslijke ziekte.
Eerst ontkenning.
“Het is maar een vleeswond!”, roept de Zwarte Ridder in Monty Python’s Heilige Graal.

Vervolgens worden beleggers boos. Kijk naar commentator Jim Cramer, die befaamd ziedend werd op Bernanke, nadat hij eerst had gehoopt op een herstel van de huizenbouwers.
Vervolgens probeert men te onderhandelen. Goed, we krijgen een terugval, maar pas op. Azië en Europa doen het heel goed, dus voor het eerst gaat de VS ontkoppelen.
Hoe goed dat ging zagen we maandag, toen de VS dicht waren en Europa en Azië hand in hand koppelden.
In dit stadium krijgen we dan de roep om maatregelen want anders wordt het echt heel erg. Rente naar beneden alstublieft en snel, snel.
Politici staan immers aan onze kant, samen met ons tegen die arme onkreukbare Centrale Bankiers.
Volgens Elisabeth Kübler-Ross in haar boek "On Death and Dying" krijgen we vervolgens depressie en tenslotte acceptatie.
Het kan beter snel gaan. Wel poëtisch, zo’n beeld van een groot leeg strand. Dan komt de vloed weer op.
Een nieuwe bullmarkt.
Het leven gaat door.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier, publicist en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: