Krediet, jingle mail, agflatie

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Hoewel het niet moeilijk te begrijpen is, heeft het tot vorige maand geduurd totdat je in de media hier en daar een duidelijke beschrijving te zien kreeg van hoe het nou kwam dat die kredietcrisis kon ontstaan.
Mocht u het niet gevolgd hebben, het kwam door een paar factoren die echt wezenlijk anders waren dan vroeger. Daardoor zagen we dit voor het eerst.

Vroeger hielden financiële instellingen die hypotheken verkochten die dingen op hun boeken. Dat betekende dat als het fout ging, zij er zelf voor moesten opdraaien. Eenvoudig dus.
Maar de groei van de financiële sector wordt voor een groot deel verklaard door nieuwe manieren om de balansen van banken te gebruiken voor andere dingen dan de toezichthouder in gedachten had.

Financiële intermediairs, lees Wall Street, leerden een nieuw trucje. Verpak heel veel slechte hypotheken en goede door elkaar heen. Dan krijg je een goede rating van Moody’s.
Mutualiseer zo het risico en verkoop die pool in plakken. De meest risicovolle hebben het meeste rendement en doordat het risico verdeeld is constateer je twee dingen: eigenlijk raken er minder mensen aan lager wal dan je dacht en ten tweede, het risico valt enorm mee als je het zo bekijkt. Moody’s of S&P tekenen er immers voor.
De emittenten hielden een deel van de minst risicodragende papieren zelf. Dat kon dus niet fout gaan.

Waarom ging het dan wel fout?
Omdat een deel van de opbrengst van die goede hypotheken was afgestaan aan de risico tranche beleggers, om die lekker te maken voor de slechte.

Maar ook omdat de historische huizenprijsberekeningen er beter uitzagen dan wat we nu zien in een dalende huizenmarkt.
Die prijs daalde immers nooit?
Omdat dit zo’n rendabel spelletje was gingen allerlei bedrijven hypotheken slijten aan mensen die nog maar net hun naam onder de akte konden zetten. Getekend? Commissie binnen.
De arme sloeber kreeg een huis terwijl hij niet echt een baantje had en dat huis werd steeds meer waard en die stijging zou gewoon altijd doorgaan.

De effectenbank die de duizenden hypotheken amalgameerde tot een bundel rentepapier ving hiervoor minstens een procent. Zij ook blij.
Dit was voor Merrill, Citigroup, Lehman en Bear jarenlang een gangmaker. Geen gezeik, iedereen rijk.
De hypotheekbank had geen enkele reden om zich druk te maken: ze hield de hypotheken niet, zoals vroeger, maar verkocht ze door aan een effectenbank. Hoe meer papier hoe beter. Bank ook een beetje rijk.
De beleggers, verzekeraars, vermogensbeheerders en hedge funds, waren ook blij vanwege de hoger dan gemiddelde rendementen.

De nieuwe kopers kregen voor niets hun sleutels, de hypotheekverkopers kregen hun commissie, de hypotheekverschaffers schoven door, de effectenbanken voegden samen en sneden plakjes en de beleggers kregen hoge coupons.
Tot de muziek stopte.

De belastingbetaler en de andere beleggers betalen nu de rekening. Blijf positief: ook die is mooi uitgesmeerd.
Minder positief: er komen toch nog nieuwe konijnen uit onverwachte hoeden.

Even nog van het neologie front: Jingle Mail, wat is dat precies?
Een puur rationele beslissing. U koopt een huis, in Amerika bijvoorbeeld, voor $ 500.000. Tegen de tijd dat u een hypotheek rond hebt is het al $ 520.000 waard. Dan maar een hypotheek voor dat bedrag.
Nu is uw huis nog maar $ 380.000 waard en de prijzen zakken. Maar uw hypotheek is duurder geworden en heeft weinig meer te maken met de verkoopwaarde van uw huis.
De meest rationele beslissing is dan de bank het maar terug te laten nemen.
U verhuist discreet en u doet de sleutels in een envelop, naar de bank.

U kende stagflatie al. Agflatie heeft te maken met de als een speer stijgende prijzen van graanproducten.
Zie ook: Tortilla effect, pasta protest en ethanol gevolgen.
Dit is een trend, we komen er op terug.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor.nl. Disclaimer Kraland: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: