Wat gebeurt er met Xemplar en de PolderPortefeuille?

Xemplar heeft een harde tik gekregen en bovendien komt daar geheel onverwacht een emissie op $ 3. Voor een aandeel dat eind vorig nog $8,50 noteerde is dat veel. Bovendien had ik de weging van Xemplar flink opgevoerd in de PolderPortefeuille. Resultaat was een goede score vorig jaar en een heel slechte in Januari.

Bovendien ben ik niet naar voren getreden met al teveel commentaar de laatste tijd.
In zo’n klimaat krijg je allerlei geruchten en emoties die een rol beginnen te spelen.
Laten we beginnen met de reden waarom ik niet veel heb geschreven de laatste tijd.
Ik was in Mexico voor een dag of tien en ben nu een weekje op de wintersport. Constant onderbroken door allerlei beursellende. Gebeurt wel vaker.
Ten tweede was ik bezig te onderzoeken waarom het zo slecht ging met de beurskoers van Inveztor.
Nog een paar telefoontjes en ik ben er uit.
Het resultaat publiceren we eerst in De Kapitalist en daarna ook op de site.

Er is dus geen sprake van dat ik me niet meer bezig houd met Inveztor, integendeel, zo klaagt mijn familie. En als ik het goed beluister voelt de Inveztor redactie zich bedolven onder mijn mails en memo’s.
Meer dan twee reisjes was het niet maar ik ben gevleid door het feit dat ik zo gemist word, dank aan alle klagers.

Wat de PolderPortefeuille betreft heb ik tot nu toe niet gereageerd op alle nonsens die hierover is gespuid.
Ik ben gewend te horen dat de resultaten niet kloppen en dat we zwendelen. Omdat er genoeg mensen zijn, duizenden lezers in feite, die elke mutatie kritisch volgen is de kans op een grote fout erg gering.
Soms berekenen we iets verkeerd en direct komen de mailtjes binnen. Bijna allemaal goedwillend en opbouwend overigens. Dat houdt ons scherp.

Maar de afgelopen weken zag ik andere commentaren. Dat groeit vervolgens want de ene commentator neemt de gegevens van de voorgaande over.
Zo is er nu een lezer bezorgd over het voortbestaan van Inveztor vanwege de stand in de PolderPortefeuille.

Allemaal nonsens natuurlijk. Er zijn twee elementen die de PP onderscheiden van andere internetportefeuilles.
Ten eerste loopt deze portefeuille sinds begin 1996. Het feest duurt al twaalf jaar.
als u goed kijkt zult u zien dat de Survivor Bias heel, heel groot is op internet. De meeste portefeuilles worden snel opgedoekt als het fout gaat en de goede blijven bestaan zolang ze het goed doen, met veel toeters en bellen.
Ik zou een hoofdstuk in een boek kunnen schrijven over de misstanden op dit gebied, als het allemaal niet te kinderachtig was om los te lopen.

In die twaalf jaar hebben we het aanzienlijk beter gedaan dan de AEX. Ik wil nu even niet een discussie aangaan of die index relevant is. Die index is dat niet, maar het is de meest sprekende index voor veel van onze lezers. Bovendien begon ik ooit met alleen Nederlandse aandelen. Vandaar.

De portefeuille is niet virtueel, in die zin dat ik praktisch alle aandelen en fondsen ook heb. Niet 100% op elk moment, soms loopt het een beetje uit elkaar. En de verhoudingen zijn vaak wezenlijk anders. En ik heb veel meer hedge funds en aandelen dan er in de PP staan.
Maar Xemplar is in werkelijkheid een grote positie, evenals Opal, Rainy, DEQ, Go Capital en Ryland.

Als ik de laatste stand van zaken van de PP erbij neem lees ik dat onze Portefeuille de afgelopen twaalf jaar iets minder dan 22% per jaar heeft gemaakt en de AEX iets minder dan 6%.
Oftewel 98% voor de AEX in die periode versus 984% voor de PP.
Cijfers doen soms rare dingen, maar dit is de score.
Waarom dan die verwijten ? Omdat we een heel slechte maand Januari gehad hebben met ruim -30%.
En dat komt geheel voor mijn rekening. Teveel risico met een te hoge weging in Xemplar en een hoop ellende in small- en microcaps.
Zoals Vondel het zo treffend zei: "Shit happens".

Binnenkort meer in De Kapitalist over hoe we dit jaar toch weer gaan proberen succes te hebben.
Aan de zeurpieten die doormekkeren over het virtuele karakter van de PP en over het feit dat ik zelf niet geraakt zou worden door mijn eigen fouten kan ik slechts zeggen: juist wel. Mijn mond staat daar waar mijn geld is en dat is ook gemakkelijk te bewijzen. Ik ben directeur van een beleggingsmaatschappij die investeert in een aantal geconcentreerde deelnemingen die praktisch allemaal in de PP staan. De score over de eerste zes maanden, vanaf Juli 2007, was 40% bruto. Een groot deel van die winst was weer weg in Januari, want XE, Opal en Ryland zijn grote posities. Februari liep weer redelijk, + 3,7%. Ik verwacht dat we dit jaar ons verlies zullen inhalen. Voor de PolderPortefeuille mik ik op niets anders.

Nu terug naar XE en de ellende die we daar over ons heen gekregen hebben.
Afgezien van mijn eigen hoge weging is het achteraf duidelijk geworden dat de koers aan het eind van vorig jaar kunstmatig werd opgedreven.
Hoe ? Door wie ? Lees de volgende Kapitalist.
Ten tweede kwam er een grote shortactie op gang.
Hoe en door wie ? Door wat Canadese hedge funds, als ik goed ben ingelicht.
Waarom gooide het management olie op het vuur door een emissie te doen net toen de koers goed leek te herstellen ?
Ik ben er nog niet 100% uit maar waarschijnlijk zal het antwoord u verbazen, zoals ik zelf verbaasd was. Meer hierover …enzovoorts.

Er is een logische verklaring voor alles. Mijn fouten zijn duidelijk, vooral achteraf.
Zoals de Plunger opmerkte, als er 300 inplaats van 100 g/t gemeten was hadden de shorts het moeilijk gekregen en was ik nu een held met opeens veel meer vrienden.

Een lezer schreef dat je kwaliteit kunt afmeten in tijden van tegenspoed.
Dit is zo’n moment. Ik ben bezig voor mijn lezers en, omdat mijn portefeuille uit echte elementen bestaat, voor mezelf en mijn familie.
Dit soort dingen hoort helaas bij het zoeken naar hoge rendementen.

Binnenkort dus meer, als de informatie binnen is en het verhaal rond is. Het belangrijkste weet u al. De uranium ligt er nog steeds. Er komen meer boorresultaten.
De koers is hard omhoog sinds we ingestapt zijn, maar er zijn ongetwijfeld veel ongelukkige beleggers die hoger zijn ingestapt.

Op dat moment leek dat minder gek dan nu en ik kan sommige critici verzekeren dat ik ook heel goed ben in het analyseren via mijn achteruitkijkspiegel.

Iedereen bij Inveztor is hard aan het werk.
Crum maakte vandaag bekend dat hij met één van zijn portefeuilles stopt.
Zijn eigen beslissing en een goede, want meer dan wie ook weet ik hoe hard Crum werkt. Gewoon een kwestie van hooi en vork.

Morgen schijnt de zon hoor ik. Waarschijnlijk ga ik dan even skiën. Even aan wat anders denken maar één ding kan ik u verzekeren, lang duurt dat nooit.
Dsiclaimer Kraland: long XE, OPA, DEQ, RYD, RR en (na een snelle contrôle) de volledige PolderPortefeuille.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: