Tokyo is 3,7% naar beneden. De crisis verhevigt. De dollar zakt naar $1,59 gedurende de nacht en in de VS valt Bear Stearns, de vijfde effectenbank, om.
Wanneer beleggers de handdoek in de ring gooien is er een dieptepunt in zicht, leert ons de ervaring. Dat dieptepunt komt er aan. Hoe herken je het ? Omdat er een bank omvalt. Overigens, Lehman Brothers, de vierde effectenbank, staat nu in de belangstelling. Topman Richard Fuld heeft zijn verblijf in India afgebroken.
De Centrale Banken reageren en pompen liquiditeit. Wat kunnen ze dan nog meer doen ?
Wel, er is nog één troefkaart. De Amerikaanse belastingbetaler.
Als je in de VS het woord “bail out” gebruikt tijdens een verkiezing is dat politieke zelfmoord. Daarom hoor je de kandidaten er ook niet over.
Want wat betekent het ? Niets anders dan dat u Mevrouw en u Meneer mee gaan betalen om de overbetaalde parasieten van Wall Street te redden.
Toch is dat wat moet gebeuren want hoewel er allerlei nadelen aan kleven is het nog erger als het niet gebeurt.
Belangrijk argument is dat het zogenaamde Moral Hazard aspect bij Bear’s redding niet meer aanwezig is. Moral Hazard refereert aan het feit dat de interventie het effect van een put heeft en banken in staat stelt om risico te nemen, ze worden immers toch gered;
Dat is nu niet aan de orde. De aandeelhouders van Bear zijn al hun geld kwijt. De grootste aandeelhouders waren het personeel. Bij Bear krijgt iedereen die telt een groot deel van zijn verdiensten als bonus uitgekeerd en die bonus krijgen ze in aandelen. Die aandelen moeten ze een paar jaar vast houden.
Al dat geld is nu weg.
Het is dus niet onwaarschijnlijk dat we deze week een dieptepunt zien en snel ook denk ik.
Het is immers een korte week, donderdagavond begint het Paasweekeinde.
Na een dieptepunt krijgen we een technische bounce. De bearmarkt is dan niet voorbij maar iedereen is uitverkocht en de eerste kopers drijven de koersen weer op.
Paniek ? Een heel rationele houding op dit moment.Geen posities