Olie $ 150 en waarom

Tim Guinness, een vooraanstaande grondstoffenbeheerder in London denkt dat olie naar de $ 150 gaat, zo meldt Citywire vandaag.
Na mijn blog van gisteren is dit natuurlijk niets anders dan confirmation bias, maar omdat het precies is wat ik denk wil ik u zijn redenering toch niet onthouden.
En maakt u zich geen zorgen, ik luister ook naar sceptici.Of erger, als ik de Inveztor fora bekijk. Of nog erger, als ik andere fora bekijk.
Terug naar Guinness.

Guinness stelt dat OPEC duidelijk toont dat ze een geleidelijke opwaardering van de olieprijs willen. Hij denkt dat de vraag pas echt terug zal lopen na een versnelling richting $ 150 à $ 200 per vat.
Maar hij is ook verbaasd dat de prijs voor bewezen oliereserves zo laag is. Traditioneel betalen beleggers een derde van bewezen oliereserves voor een bedrijf. Nu is dat maar een vijfde en dan nog niet altijd, alleen in de beste omstandigheden.

Nu even terug naar de waardering van olie exploratiebedrijven en van oliebedrijven met bewezen reserves. Die zijn allemaal te goedkoop, sommige wat extremer dan anderen (dit is niet meer Guinness, dit is uw dienaar die nu spreekt). Een dag of tien geleden ging Imperial Energy door de hoeven in London. Het aandeel daalde 30%.
Dat was omdat ze geen financiering meer konden krijgen van banken. Die financiering moest dus van beleggers komen en die houden de knip op de beurs.
Traditioneel is het zo dat aandelenbeleggers het risico van exploratie nemen en schuldverschaffers het risico van exploitatie. Dit zet olie aandelen nog meer onder druk, ondanks de hoge olieprijs. Goed, Imperial Energy was wat extreem, hun olie ligt in Rusland, maar toch.

Michael Kraland


etf_logotype_small 20 gratis transacties op Euronext? Probeer het nu

Disclaimer Kraland: long olie exploratie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: