Inflatie! Inflatie! Inflatie!

Inflatie, inflatie, allemaal gezeur. We zitten in de eerste inning van een flinke recessie in de VS die zijn weerslag wat later zal krijgen in Europa.

We lopen wat achter vergeleken bij de Amerikaanse cyclus. Gelukkig hebben we haviken aan het stuur in Frankfurt. Daardoor blijft de euro sterk, de rente hoog en zal de minder flexibele Europese economie hardere klappen krijgen. Daarom zakken onze beurzen verder weg dan de Amerikaanse. Die zijn nog wel te duur, maar omdat daar duidelijk zicht is op superlage rente valt dat mee. En niets is zo belangrijk als die rente. En de curve. Die curve is weer steil in de VS en vlak in Europa.
Dat betekent dat de VS eerder gaan herstellen. Ze gaan ook eerder kapot en dat woord gebruiken we hier niet per ongeluk. Die recessie is nog niet goed ingeprijsd lijkt het. Het kan best nog een onsje erger worden. Maar uiteindelijk worden de kosten van de missers keurig verdeeld over de schuldigen en onschuldigen. Iedereen betaalt mee via een dalende dollar.

In Europa doen we dat anders. Daar houden we stand. Wij zijn verstandig. Wij doen geen domme, excessieve dingen zoals die gekke Amerikanen.
Wij denken dat we bedreigd worden door inflatie.
We worden eerder bedreigd door een recessie en deflatie enerzijds en inflatie in grondstoffen en voedsel anderszijds.
Of we onze rente nu hoog of laag houden, dat maakt allemaal niets uit voor de kosten van olie, van oliewinning, van graan, van mais of van haver.
Noch voor rijst of soja.
Ook maakt het niets uit voor de kosten van water. Water is het volgende kwartje dat gaat vallen. Iedereen weet het maar het is nog niet acuut genoeg, dat komt nog en als het komt komt het opeens, net zoals die ellende nu met de voedselprijzen.

Dit heeft natuurlijk allerlei implicaties voor de PolderPortefeuille.
We zitten daar nu behoorlijk scheef, maar we gaan onze posities in olie en uranium niet opdoeken. Daar komt alleen maar meer vraag naar, op de huidige prijzen.
Dat wil niet zeggen dat we niets gaan veranderen, binnenkort meer hierover.

Michael Kraland


etf_logotype_small 20 gratis transacties op Euronext? Probeer het nuDisclaimer Kraland: long olie, gas, grondstoffen, graan, mais, haver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: