Gemengde Gevoelens II

DEQ gaat zo open en de indicatie is C$1,50.Het nieuws was inderdaad Nevada.
Het gaat slecht met de casino’s. Combinatie van conjunctuur en teveel aanbod. Niets is gemakkelijker dan honderd dollar minder per dag uit te geven in Vegas.
Reden te meer om een kleine investering te doen die zichzelf zo terugverdient en die het rendement van een tafel sterk verhoogt.

Opal stond gisteren lager, misschien door ons bericht. Met een omzet van 700.000 stukken viel het nog mee.
Ik weet niet of het zo’n goed idee is om nu uit te stappen en voor instappen is het nog wat vroeg. Maar als het moment er is zal het snel gaan.
Het management van Opal heeft goed door dat ze nu niet kunnen emitteren. Maar ze kunnen wel een deal doen met een aantal van hun bronnen. De lease van een van die bronnen loopt over een week of wat af, tien dagen nog dacht ik.

Barry Williamson doet er alles aan om partners te vinden voor zijn bronnen. We geven dit verhaal dus nog niet op. En anders doen ze maar nog een emissie op 20 cent en verwateren we wat. Als ze maar kunnen boren en iets vinden.

Fursa doet het goed met hun positie in ASMI. Er is dus geen overhang te verwachten voor Xemplar. Binnenkort meer over dit aandeel in De Kapitalist.

Albert Edwards is een man waar ik een zwak voor heb. Hij voorspelde perfect de huidige bear rally. Tenzij het natuurlijk geen bear rally is.
Edwards voorspelt daarna nog veel meer fundamentele ellende.
Erger dan de meeste beleggers zich kunnen indenken.
Er is evenveel kans dat dat uitkomt als iets anders, dus pas goed op.
Voorspellen is niet onze business, kritische opmerkingen plaatsen bij de zucht tot voorspellen is wel iets dat tot onze bezigheden behoort.
Edwards voorspelt deze bearmarkt al tien jaar. Hij put troost uit het feit dat aandelen in die periode minder hebben opgebracht dan obligaties. Hij gaat in bonds en verlaagt zijn aandelenweging tot 30%.
Wij zijn dus gewaarschuwd.

Edwards’ waarschuwing ligt in het verlengde van een prachtig verhaal dat ik las bij Marc Faber, de Gloom, Boom & Doom uitgever. Daar zette iemand de krantenkoppen en uitspraken van vooraanstaande opinieleiders waaronder Irving Fisher en President Hoover af tegen de kelderende beurskoersen.
Dat biedt een prachtig perspectief op de ruis om ons heen.
Blijf flexibel is de boodschap.

Hoe flexibel ? Laat me u, zo vlak voor het weekend, een voorbeeld geven.
Een meneer genaamd Colin Seymour rekent op zijn blog uit of de olieprijs nu echt duur is, met $ 125 per vat.
Afgezet tegen de olieprijs ten tijde van Pompeï, en verdisconteerd tegen het loon van een soldaat en zijn dagtarief komen we uit op een veel hogere prijs in het oude Rome dan in het nieuwe. Meer dan $ 8000 per vat, als je het vergelijkt met de $ 15000 die een Amerikaanse soldaat verdient.

Olie is dus goedkoop.
Overigens, vergeet dat niet, tulpenbollen waren dat ook, op de top van de tulpenmanie. En er dreigde een ernstig tekort.

Nu was het wel olijfolie. Mijn oflijfolie kost $ 1000. Niet per vat, per fles.
Hierbij laat ik mijn investering in mijn bescheiden olijfboomgaard even buiten beschouwing. Ik neem alleen de oogstprijs. Ik bereken hiervoor de uren die het me kost om die kleine rotolijfjes te oogsten, eind november. Ik bereken hierbij geen premie voor kou, noch een bonus voor de gezelligheid met vrienden die meeplukken.
Mij hoort u dus nooit zeuren als ik € 15 voor een mooie fles olijfolie moet betalen. Een koopje.

Michael Kraland


etf_logotype_small 20 gratis transacties op  Euronext? Probeer het nuDisclaimer Kraland: Long Xemplar, Opal Eergy, DEQ op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: