Olie, olie, mijn koninkrijk voor een vat olie.

Soms moeten we heel snel onze uitgangspunten herzien. Zo ook met het stuk getiteld Stieren, beren, varkens (/pagina/blog/view/7578) dat ik vorige week in FD Geld publiceerde. Zo’n stuk is grofweg een week voor publicatie klaar en het is nu al achterhaald. De stijging van de olieprijs is nu het belangrijkste punt op de marktagenda geworden.

De olieprijs is bezig een bubbel te worden, omdat er steeds meer derivaten in zitten en de prijsvorming door speculatie bepaald wordt.
Zoals altijd zijn er sektes die dit anders zien. In dit geval zijn daar de olie gelovigen die in allerlei gedaantes komen. Dit bedoelen we niet spottend. Peak Oil kan best waar zijn. Het gaat om de manier waarop je vervolgens naar de werkelijkheid kijkt. Of vanuit een vaststaand standpunt, of vanuit een standpunt waarin plaats is voor herziening, als de feiten anders uitwijzen.
Begrijpt u me niet verkeerd, olie exploratie is mijn grootste belegging dus ik ben voor de sekteleden wel een ketter, maar voor anderen een gelovige en zo moet het ook. De olieprijs is hoog, maar op zich is die hoogte niet gevaarlijk. Alleen een snelle stijging is een bedreiging en dat is wat nu gebeurt.
Omdat dit een bedreiging is zitten de hedge funds al enige tijd long oliefutures.
Die kunnen er natuurlijk weer snel uit, maar we horen al van hedge funds die wat slimmer zijn geweest.
Die zitten in de problemen want die hebben gedaan wat logisch is en die zitten short olie.

Een van ons bij Inveztor kwam een dag of tien geleden met het idee een short olie/long gas trade op te zetten. Dat hebben we niet gedaan maar het idee was wel goed geredeneerd. Gelukkig dat we het niet deden overigens. Maar op een dag zal dat een goede trade blijken.
Eerst moeten we uit deze bubbelformatie. Timing is onmogelijk in zo’n geval. Nadenken kan wel.
Morgen meer.

nvt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: