Stieren, beren of varkens met een scenario

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Een groot verschil tussen de VS en Europa is dat Amerikanen de neiging hebben om een stijgende beurs als een grondwettelijk recht te zien.
In Nederland is een stijgende beurs iets waar de arme sloebers die geen CEO bezoldiging veroverd hebben hun materiele inhaalslag mee kunnen betalen.
Nederlandse politici hebben het dan ook zelden over de beurs behalve als het heel slecht gaat. Dan beloven ze dat het binnenkort beter zal gaan. Dankzij de actie van de politici.
 “You can lead a politician to water, but you can’t make him think” schreef Kinky Friedman, onze favoriete Amerikaanse politicus.

In Nederland krijgen politici die zich een opmerking veroorloven over de beurs te maken met de nationale specialiteit van het opgeheven vingertje.
Dat is een slechte zaak. Laat die politici nou. Mensen klagen altijd dat er geen bel gaat wanneer de markt op het dieptepunt is aangeland. Die gaat wel, luister naar uw ministers.
Aan de top gaat die bel overigens ook, in de vorm van wetsvoorstellen om die schandalige winsten af te romen. Vervolgens worden aandelenbeleggers in de pers geconfronteerd met het feit dat hun beleggingen weinig meer hebben opgebracht dan obligaties. De ultieme vernedering. Je moet dan wel de periode waarin gemeten wordt goed uitkiezen.

Terug naar de werkelijkheid. De grote vraag deze week is of we nu helemaal gaan herstellen of dat we aan de top van een bear rally zitten. Dat is een opleving vanaf een dieptepunt die ertoe dient om nietsvermoedende beleggers de moed te geven. Moed om nog meer in te zetten voordat ze definitief vermorzeld worden door de klauwen van de beer.

Bear rallies zijn populair. Meestal krijgen ze hun naam pas naderhand, net zoals een slecht huwelijk. Ze zijn populair omdat het gemotiveerde redeneren van de marktparticipanten sterk overhelt naar de optimistische kant. Daar zitten de belangen van de grote spelers.

Denk aan iets dat niemand u heeft verteld. Het is niet belangrijk of u partij kiest. Het enige dat telt is dat u overleeft. Liefst goed en zo elegant mogelijk.
U hoeft geen partij te kiezen tussen bulls en bears. Zeker, er is een uitdrukking die luidt dat Bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered. Maar dit is een moment waarop u het beste een goed ingedekt varkentje kunt zijn, tenzij u echt een goed gefundeerde reden hebt om anders te denken. Statistisch is die kans klein. De meeste beleggers hebben geen idee, zo lijkt ons.

Afgelopen week zagen we verbazend veel positieve berichten uit de VS komen. Dat Citigroup besluit om de balans met 400 miljard dollar te verkleinen deert de markt minder dan een handvol andere incidentelere nieuwtjes die er collectief op neer kwamen dat het even lijkt alsof de recessiesoep minder heet wordt gegeten dan opgediend. Het woord ontkoppeling kwam ook weer even terug.

U moet dus de scenario’s kennen, dan kunt u uw positie bepalen.
Scenario Bearrally houdt in dat de markt nu topt en eerdere dieptepunten gaat testen en voor wie nog hoe lang.
Scenario Ellende Voorbij suggereert dat het dieptepunt gezet is met het omvallen van Bear Stearns, dat overigens een redding was maar dan wel een omvalredding. Dat zou leuk zijn. Terug naar business as usual.

Dan is er nog een derde scenario waar we graag de verantwoordelijkheid voor nemen. De ellende van de kredietcrisis blijft langer duren dan u denkt. Er wordt veel geld uit de markt getrokken. Banken trekken de kredietlijnen een stuk in. De groei matigt en Europa krijgt een flinke tik. Europa is zo oud en zo inflexibel, vooral die arbeidsmarkt.
Daar gaat de euro dan eindelijk, naar beneden, met de rente mee.
Maar misschien stijgen aandelen toch wel. Omdat obligaties, onroerend goed en cash geen interessante alternatieven zijn.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen posities in genoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: