Rock Well naar beurs, PolderPortefeuille helemaal verkeerd

Het gaat helemaal verkeerd met de PolderPortefeuille. Leden wij het eerste halfjaar nog een onvoorzien recordverlies, nu is het nog veel erger.

Het is eigenlijk niet meer te volgen en uw dienaar neemt alle verantwoordelijkheid. Hel en verdoemenis moge mijn deel zijn.
Wat kan er nu weer fout gaan, vraagt u zich misschien af. Welnu, op dit moment zakt de markt en stijgen wij. Niet alleen dat, we stijgen om redenen waarom we al veel eerder hadden willen stijgen. Blijkbaar waren we iets te vroeg met onze verdoemde ideeën.
Zo steeg oliezoeker Next Millenium vrijdag ruim 20%. We hadden het net in de PolderPortefeuille gestopt op C$ 0,60, het staat nu C$ 0,71 na vrijdag even de C$ 0,75 gestreeld te hebben.
Deze week kwam er ook nieuws, wie weet droeg dat iets bij, dat een emissie op C$ 0,50 met warrants op C$ 1,00 geslaagd was.
Full disclosure: ik heb zo veel mogelijk aan deze emissie meegedaan. Niemand in mijn omgeving was geïnteresseerd.

Vervolgens Ryland: afgelopen week begon de wereld iets op te pikken van dit verhaal want nieuwsbriefschrijver David Pescod van Canaccord kwam met een Findley interview. Findley is chairman van Ryland en noemde aan het eind van dat verhaal Next Milennium als zijn andere favoriete aandeel.

Vervolgens kwam Bloomberg met een Bakkenverhaal, waarin ook Findley figureerde. Findley is voor de Bakken wat Sheikh Omar voor 9/11 was. Ryland is niet echt een Bakkenverhaal maar omdat Bakken nu een sexy woord is in oliekringen, al loop je daar één oorlog mee achter, is het toch goed voor het aandeel.
RYD sloot op C$ 2,10. Op 11 mei sloot de warrant emissie op C$ 1,50 en daarmee haalde het bedrijf C$ 33 miljoen op. De warrants waren verkregen bij de aandelen emissie op 85 cent vorig jaar.

Dit bevestigt de gedachte dat we beter alleen bij emissies zouden moeten inkopen.
Neem nou Opal, de laatste emissie was C$ 0,20, vorig jaar en het aandeel sloot op C$ 0,24. Mijn zorg is geweest om zo’n aandeel pas te kopen voor de PolderPortefeuille wanneer ik het gevoel heb dat het bedrijf wat op begint te klimmen en meer zekerheid biedt dan bij zo’n emissie het geval is.
Maar vaak valt er het meest te halen, niet altijd natuurlijk, door er snel bij te zijn. Als het plan dat gefinancierd wordt niet lukt, is het af te schrijven bedrag meestal klein.

Een ander bedrijf in onze portefeuille dat geen beweging kende maar waar wel veel gebeurde is Rock Well. Omdat niet iedereen interesse heeft, zal ik daar een aparte blog aan wijden.
De IPO is gepland rond 15 juli. Het reserve rapport is klaar. Een premarketing roadshow start vandaag in London, morgen Amsterdam en woensdag Parijs.
We zullen een speciale flash van De Kapitalist wijden aan hoe beleggers dit het best kunnen spelen.

LNG, het Australische bedrijf dat we twee maanden geleden voor het eerst signaleerden op AU$ 0,69 sloot op AU$ 1,20. Het staat nu ook in de PolderPortefeuille en privé heb ik nog wat bijgekocht afgelopen week. Shell kondigde aan mee te doen met het project. Dat betekent dat LNG nu geen emissie hoeft te doen. Voorlopig koersdoel is AU$ 2. LNG is hot.


Bent u nog geen abonnee van De Kapitalist? Voor slechts € 449 profiteert u een jaar lang van de laatste stockpicks van onder andere Michael Kraland.


Wat ook hot is, vergeeft u ons de sector, is kunstmest.
We zitten hier een beetje in met Thenergo. Thenergo steeg dit jaar ook een procent of 60 en het bedrijf is nog steeds goedkoop denken we. Maar we gaan ons nu wat meer met kunstmest bezig houden.
Rik Schmull kwam hier vorig jaar al mee en zijn timing was perfect.

Patrick Beijersbergen, van de VEB, scoort hier ook mee. Hij staat aan het hoofd van het VEB klassement dit jaar (het lijstje loopt nu twee jaar) dat u hier kunt vinden. U kunt daar ook doorklikken naar de score van vorig jaar. Dit is een leuk initiatief van de VEB omdat mensen zo door de tijd heen kunnen laten zien waar ze naar kijken en wat dat opbrengt.
Beijersbergen loopt helemaal binnen met Potash dit jaar. Potash is een grote Canadese producent maar er zijn er ook een paar in Europa die heel goed lopen, zoals Yara. En er komen nu kleinere producenten naar de markt.
Zoals dat meestal gaat in Canada zullen er wel een stel ongeregelde individuen op springen die een veld kopen en dat in een kunstmest huls stoppen die nu onder een andere naam leeg op de beurs staat te kwijnen.

We gaan hier wat aandacht aan besteden. De rally is al gevorderd maar kan nog veel verder gaan.
Allemaal slecht nieuws dus. Onze portefeuille verliest waarde als contra-indicator, het favoriete tijdverdrijf van een paar bashers vereist meer huiswerk zo blijkt ten overvloede nog eens dat je nergens van op aan kan in dit leven.

Michael KralandDisclaimer Kraland: long Next Millennium, Ryland Oil, Opal Energy, Rock Well Petroleum en LNG op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: