Jingle mail, Exurbs en Cruz raketten

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Laatst hadden we het over een nieuwe uitdrukking, Jingle Mail. Die naam heeft betrekking op het gerinkel van de sleutels in de envelop die de banken ontvangen van huizenbezitters met negatieve waarde. Daar dus waar de hypotheek hoger is dan het huis bij verkoop kan opbrengen.
 
Een andere die u moet kennen wilt u ergens voor de dag kunnen komen is Exurbs. 
Dat zijn de vroegere suburbs natuurlijk. Maar dan de meest veraf gelegen suburbs. Zo ver dat je de benzine niet meer kunt opbrengen. Veel huizen zijn moeilijk te verkopen, maar de huizen in de Exurbs wil natuurlijk geen hond meer hebben want die combineren subprime ellende met de gevolgen van een stijgende benzineprijs.
 
Zoe Cruz was de machtigste vrouw op Wall Street. Tot ze onlangs werd ontslagen als president van Morgan Stanley, een zakenbank. Dit leidde tot een hele opschudding want Zoe is een dame en dus is hier discriminatie, vrouwenhaat en een glazen plafond in het spel. Maar wacht even, Mevrouw Cruz was al door dat plafond heen, ze had nog maar één baas boven zich, John Mack. Helaas heeft de heer Mack ook een alias. Mack the Knife. Mack the Knife was de mentor van mevrouw Cruz, tot hij verraden en verjaagd werd door een rivaal. Mevrouw Cruz werd meteen vriendjes met die rivaal, Philip Purcell. Toen Purcell na veel mismanagement weggejaagd werd met een schandalig hoog oprotbedrag, kwam Mack the Knife terug en liet Mevrouw Cruz aanblijven. Totdat ze met een subprime verlies van $ 9 miljard kwam. Toen was het een kwestie van Mack of Cruz. Weg Cruz, het duurde een half uur voor ze buiten stond.
Arm onschuldig vrouwtje? Hmm. Cruz Missile was haar bijnaam op kantoor.
Maar mensen zijn snel jaloers, vooral op vrouwen.
 
Niets aan de hand. We hebben altijd nog Erin Callan. Althans, hadden. Mevrouw Callan werd vorige week ontslagen als CFO van Lehman. De markt had vertrouwen verloren in Lehman en dat kwam door haar. Net zoals bij Morgan Stanley moest de charismatische baas, Richard Fuld, beschermd worden. Fuld en Mack staan overigens bekend als twee van de allerbekwaamste operators in de financiële wereld. Eerder was Sallie Crawcheck, opvolgster van Citigroup CEO Charles Prince door een zijdeur afgevoerd. Zij is nu hoofd van brokers Smith Barney. Prince werd ontslagen, door de voordeur. Callan blijft bij Lehman werken.
 
Er is nu nog maar één kandidate voor de titel van machtigste vrouw op Wall Street en dat is Money Honey Maria Bartiromo, van CNBC. Zucht. Maria Bartiromo. De verpersoonlijking van alles dat er mis is met New York. Vrouwen met een business plan, zoals je die daar constant op feestjes tegenkomt. Waar je vandaan komt en hoeveel je verdient.
Maar ook de positie van Bartiromo is wankel. Erg wankel zelfs. Want wie zit haarop de Manolo Blahnik hielen? Erin Burnett, alias Street Sweetie. De Amerikaanse Janneke Willemse. Die bovendien, de pers zal nooit nalaten dit te vermelden, negen jaar jonger is dan Money Honey. En, bijna even erg, Street Sweetie kreeg 37% van de stemmen in een recente populariteitspoll, tegen maar 13% voor Money Honey.
 
Terug naar die ellendige markt, vooral de oliemarkt. De afgelopen weken was iedereen opeens bearish op de olieprijs, tot en met voorpagina’s van vooraanstaande economische tijdschriften aan toe. Zelfs The Economist deed daar aan mee.
Zoals te verwachten viel steeg de olie dus. Daarop kondigden de Saoedi’s vorige week aan dat ze een olieconferentie zouden houden in Djeddah. En ze zeiden dat ze de oliekraan zouden opendraaien met een half miljoen vaten per dag. In andere tijden zou dit genoeg zijn om de prijs een harde tik te geven. Die kwam ook, maar helaas naar boven. Wees niet verbaasd als er nog een hardere volgt.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: