Belvédèdere: zat

Belvédère, de Frans-Poolse wodka-en-andere-drankengroep zakte vrijdag 30,4% naar € 56,01.

Inveztor-lezers kennen het bedrijf want we zaten vorig jaar even kort in het aandeel na een emissie en stapten bijna even snel weer uit. Er waren wat incoherenties in het verhaal en wat andere, kleine, rare details waardoor we ons vertrouwen verloren.

De zaak is nog wel actueel voor ons want in de PolderPortefeuille worden we desondanks geraakt omdat een hedge fund, Go Capital, er nog inzit (correctie redactie).

[grafiek] Klik op grafiek voor vergroting

Volgens Jacques Rouvroy, CEO en grootaandeelhouder, is er niets aan de hand. Een kleinigheidje waren we niet nagekomen, verklaart hij vandaag tegenover Les Echos, een Franse zakenkrant. Nou heb ik toevallig, of niet toevallig want ik ben speciaal die krant gaan kopen, Les Echos voor me liggen en dat verhaal over dat kleinigheidje zie ik anders.
Zeker in het licht van ons tijdsgewricht.

Wat heeft Rouvroy namelijk gedaan ? Hij mocht tot 10% van zijn eigen aandelen inkopen en dat deed hij ook. Meer mocht echter niet, volgens de covenants van zijn leningen. Maar dat deed hij toch. En die aandelen verstopte hij vervolgens in een filiaaltje.
KPMG kwam daar achter en weigerde vervolgens de jaarrekening goed te keuren.
Belvédèdere heeft nu een probleem want er staat een convertibele lening uit van € 375 miljoen en die is na deze slimmigheid opeisbaar. En er is maar € 166 miljoen in kas.
Waarom deed die meneer Rouvroy die rare dingen nou? Om zijn eigen koers te steunen natuurlijk. Die leek ons al verdacht hoog maar daar is nu een eind aan gekomen.
Eén van de redenen waarom ik destijds mijn stukken snel verkocht was omdat ik vond dat het management wel heel erg lichtzinnig met dit soort problemen omging.
Ook nu is er eigenlijk niets aan de hand, aldus Rouvroy, want Belvédère gaat gewoon een nieuwe industriële partner zoeken.
De notering is opgeschort. Op € 56 noteert Belvédère nog steeds een pittige k/w van 21x het resultaat van 2008 en 16 keer het resultaat van 2009.

Belvédère heeft al eerder dit soort akkefietjes gehad. Ze raakten hun merk, Belvédère, een super luxe wodka, kwijt aan hun importeur. Grey Goose heeft nu hun markt en het is een daverend succes. Vervolgens raakten ze bijna hun bedrijf kwijt aan een partner uit Trinidad en Tobago. Om die mensen uit te kopen moest via de meest recente emissie geld worden opgehaald.
Meneer Rouvroy, die ik vorig jaar ontmoette, sprak toen over het belangrijkste project van Belvédère, een wodka die vanuit Florida de VS zou veroveren. Een wodka op basis van sinaasappelschillen.
Daar zat de markt blijkbaar op te wachten.
Het kan best, sinds het succes van Grey Goose wordt er bijn elke dag wel een nieuwe wodka gelanceerd.

Meneer Rouvroy zou ons een monster sturen. We hebben hem een kaartje gegeven maar we hebben nooit meer iets gehoord.

Michael KralandDisclaimer Kraland: geen positie in Belvédère op het moment van publiceren, long GO Capital op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: