De grote hedge fund angst

De hierna volgende column betreft een artikel uit de Hedge Fund Nieuwsbrief van Inveztor.

Hedge funds zijn bang en ze zijn bang voor vandaag. Want 1 juli is de dag waarop duidelijk is hoeveel er uiteindelijk onttrokken wordt. De deadline daarvoor was gisteravond.

Het is gemakkelijk een case te maken voor een eind aan de hedge fund groei.
Nederlandse beleggers kunnen spreken over een relatief groot aantal missers onder hun hedge funds. Twee Nederlandse hedge funds gooiden vorige zomer de handdoek in de ring (HIAX en Holland Capital). Twee andere hedge funds, Spirit en Go Capital, gingen tijdelijk dicht.
Er is nog een ander Nederlands hedge fund dat kapot is en hier zal Inveztor binnenkort over berichten.
 
En dan is er PGGM. Het pensioenfonds brengt de allocatie van hedge funds terug van 8% naar 4%. Dat is nieuws dat we niet vaak zien. Net alsof je leest dat er minder files in Nederland zijn.
Maar laten we even een stapje terug doen. Hoe kwam die enorme populariteit van hedge funds ook weer op gang? Doordat hedge funds het tijdens de vorige bearmarkt beter deden dan long only fondsen.
Half kapotte pensioenfondsen raasden de sector in.
De ultrarijken hadden niet meer het monopolie. Iedere zichzelf respecterende vermogensbeheerder is actief in hedge funds, al is het maar als aanbieder.
En wat zien we dit jaar? Hoewel de laatste cijfers nog niet binnen zijn lijkt het erop dat de aandelenmarkten in Europa zo’n 25% zakken en dat de hedge funds bijna quitte spelen.
Goldman brengt zelfs een hedge fund index product in de VS, voor Amerikaanse particulieren. En dat zijn dan niet de UHNWI’s. Dat laatste lijkt op een afkorting van een groep blauwgehelmde vredessoldaten maar het staat gewoon voor ultra high net worth individuals, die voorlopig immuun blijven voor de kommer en kwel van ordinaire ellende zoals de bearmarkt.
 
Er is nog een tweede reden. Sukuks groeien sneller dan obligaties. Sukuks? Sukuks zijn Islamitische obligaties. Hedge fund eigenaren beleven dit fenomeen toch wat anders dan de gemiddelde Wilders aanhanger. Follow the money. Het geld zit in het Midden-Oosten. Follow the oil. Dubai is na een moeizame start toch op weg een financiëel centrum te worden. Wie weet komt de markt daar nog eens echt op gang. Wat wel duidelijk is, is de trend. Hedge funds gaan naar Dubai en de Sovereign Wealth Funds gaan naar London. Die stoppen hun geld daar in lokale fondsen.
Nederland loopt nog wat achter wat dat betreft.
De geruchten over het overlijden van de sector zijn in elk geval nog sterk overdreven.
Want wanneer wij ons kantoor verlaten en wat rondlopen komen we, ook in Nederland, frisse, nieuwe hedge fund managers tegen. En hun fondsen zijn nog gewoon open.
Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long GO Capital en Spirit Aim, geen posities in overige genoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: