Gevraagd: groot fonds, liquide en solide

De hierna volgende column betreft een artikel uit de Hedge Fund Nieuwsbrief van Inveztor.

Het is gemakkelijk de weg kwijt te raken. Hoofdzaken, bijzaken, duiding: hedge funds die goed zijn in research hebben een voordeel boven andere spelers. Ze zijn sneller, meer onafhankelijk en komen direct in actie.

Dat is belangrijk in een markt waarin op industriële schaal portefeuilles worden opgeruimd, zoals de CDO’s van Merrill. Waarin banken binnen 24 uur posities moeten opruimen die daarvoor al illiquide waren.
Het is duidelijk dat hier kansen ontstaan die pas over enige tijd duidelijk zullen blijken.
 
Wat beslissen de kopers van hedge funds in zo’n geval? Die kijken naar wat werkt .
Wat werkt is wat liquide is en wat gaat werken is wat nu illiquide is.
Wat niet meer werkt is dat wat gisteren nog wel werkte.
 
Liquide
CTA’s – een afkorting voor Commodity Trading Advisors, meestal kwantitatief georiënteerde handelaren in deviezen, grondstoffen en allerlei derivaten- zijn het meest liquide. Het zijn trendvolgers en er zijn duidelijke trends. ‘s Werelds grootste hedge fund bedrijf is MAN en die profiteren hiervan. Werkte dat gisteren? Nee, dat ging heel slecht juist. De quants – die niet allemaal CTA’s zijn, al zijn de CTA’s bijna allemaal wel quants – hadden vorig jaar augustus hun slechtste maand ooit. En sommige quants hebben nog steeds moeite. Maar als groep doen ze het goed en zijn ze helemaal terug.
 
Volatiliteit
Wie het ook goed doen zijn volatiliteitshandelaren. Dat zijn managers die inspelen op verschillen in volatiliteit en daarin arbitreren. Wanneer volatiliteit laag is hebben ze het moeilijk. We komen net uit een periode van lage volatiliteit, een lange periode zelfs, sinds de vorige crisis. Die volatiliteit is enorm toegenomen en dat kan nog best even duren, denk aan het aantal crises waar we inzitten, in kunnen komen of die we nog niet duidelijk zien maar die zich allang gevormd hebben.
 
Small is not beautiful
Een andere trend is dat small weliswaar beautiful was, maar dat grote fondsen steeds groter werden. Grote fondsen worden steeds groter en small is minder beautiful.
Grote fondsen worden groter omdat de kopers door concentratie ook groter worden.
Grote fondsen worden zoals IBM vroeger was, je kan niet ontslagen worden als je voor IBM kiest. Als Jim Simon’s Renaissance een slecht kwartaal heeft is dat niet erg. Als DE Shaw even onder water staat kraait daar geen haan naar.
Kleine fondsen hebben meestal één strategie en grote fondsen zijn multi-strategie vehikels.
Die bieden meer weerstand en overleven veel beter wanneer de markt verandert zoals nu.
Aandelen long/short fondsen waren de hoofdmoot en die zijn nu even helemaal uit de belangstelling.
 
Allerlei data tonen duidelijk aan dat kleine fondsen rendabeler zijn, vooral de eerste drie jaar.
Maar probeer nu maar eens een nieuw fonds op te zetten. Daar is weinig animo voor.
De tijden zijn veranderd, Niet voorgoed, er komt nog meer verandering. Maar we gaan niet terug naar zoals het vroeger was.
De invloed van hedge funds zal toenemen, het aantal doden en gewonden ook.
Vroeger investeerden hedge funds vooral in nieuwe, betere wapens. Nu vooral ook in helmen, kogelvrije vesten en snellere, duurdere wapensystemen.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: