Dit jaar gaan we op Staycation

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Dit is dus het nieuwste woord. Fraudy Mac en Phony Mae zijn leuk, maar Staycation heeft staying power. No pun intended. Benzine te duur, credit card geblokkeerd, huis teruggegeven aan de bank en sleutels teruggezonden middels Jingle Mail.
Thuis blijven in plaats van op vakantie.

Als u een Staycation adept bent, dan boft u. In plaats van stompzinnig recreëren, het woord alleen al, kunt u ijverig werken aan manieren om te ontsnappen uit de grootste financiële wurggreep van dit millennium.
Les één: kijk goed waarom iemand u iets adviseert, als u van plan bent naar zijn advies te luisteren.
Het is net zoals met medische problemen. Er is weinig eer te behalen aan een advies zoals rustig even thuis blijven en groene thee drinken. Het is niet patenteerbaar, het levert geen marge op en niemand verdient er wat aan.
Les twee: weet u goed wat er in vorige bearmarkets gebeurd is?
Hoe erg het kan worden. Hoe lang het kan duren. Veel langer namelijk dan u denkt.
Les drie: accepteer dat het heel waarschijnlijk is dat u veren gaat laten. Probeer dit te beperken. U wint ook doordat u relatief minder beschadigd wordt.

Zoals met alle spelletjes die het voorspellen van de toekomst behelzen, kunt u beter niet mee doen. Kansberekening is een betere methode dan de toekomst voorspellen. Ik heb bijvoorbeeld geen idee wat er gaat gebeuren, behalve dat het heel erg kan worden.
Als u bijvoorbeeld zich de luxe kunt permitteren om een aantal jaren levensonderhoud apart te zetten moet u dat zeker doen.

Om te illustreren hoe moeilijk het is kunnen we even naar financiële waarden kijken. U hebt vast al wel wat mensen horen roepen dat alles nu in de prijs inbegrepen zit en je financials moet hebben. Zeker na die mooie berichten van ING bijvoorbeeld.

Misschien hebben die mensen gelijk. Laten we eens kijken. Het voornaamste argument voor bankaankoop is dat de prijs laag zou zijn nu versus de boekwaarde. Maar James Montier van SocGen heeft daar net een fascinerende analyse over gepubliceerd. De gemiddelde prijs/boekwaarde van banken in de VS is nu 1,32x tegen normaal, gemiddeld 1,38x.
Is dit een koopje? Misschien wel niet.

Op de bodem van de bearmarkt van de jaren dertig kostten banken de helft tot zeventig procent van hun boekwaarde. En die boekwaarde zelf kan nog afnemen als het wat minder gaat. Denk aan aandelenportefeuilles en wat ING daarover zei en niet zei.
Omdat Nederland in de Eerste Wereldoorlog wijselijk neutraal bleef heeft de term Kanonnenvoer hier niet dezelfde betekenis als in Engeland, Amerika, Frankrijk of Duitsland.
Ik bedoel maar, koop niet te snel.

Grondstoffen zaten in een bubbel. Waarschijnlijk. Niet helemaal zeker, je weet dat pas achteraf. We weten wel dat de Venture Beurs van Toronto ruim 40% onder de top van april/mei vorig jaar staat. De AEX staat ook zoiets dergelijks onder haar top. We schreven 700 in het jaar 2000. De beurs van Shanghai is ook 50% gezakt. En dat terwijl China de laatste hoop van de wereldeconomie is, grondstoffen incluis. Veel grondstoffen zoals nikkel en zink zijn al meer dan 60% naar beneden. In dollars bovendien.
Beren kunnen enorm pijn doen en lang doorgaan.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: