Volkswagen: de dag dat The Plunger wit zag

The Plunger is een koelbloedige trader. Expert in het vinden van draaipunten. We handelen samen onze macro trades en onze aandelen, op dit moment vooral shorts.

Toen ik zag dat het Nederlandse hedge fund HIQ in moeilijkheden was gekomen met hun Volkswagen short besloot ik voor mezelf dat de tweede of derde eigenaar van een wintersport hotel uiteindelijk winst maakt. Volkswagen was keihard gestegen terwij het aandeel al heel duur was.
Donderdag stond Volkswagen op een hogere waardering dan de hele Europese auto industrie, plus de bandenmakers.

Dat kwam door een shortsqueeze en die kwam door de plannen van Porsche. Porsche wil VW overnemen. Ze hebben al 35% en 15% aan opties. Porsche heeft gezegd voor november een meererheid te willen hebben. VW stond 269, net een procent of tien onder de top.
We probeerden wat aandelen te lenen bij Goldman maar dat was onmogelijk. Dus maakte The Plunger een synthetische short. We kochten de 260 put en verkochten de 260 call en kregen daar een euro of 9 voor.
Vrijdag steeg VW wat, maar dat geeft niet, je weet dat je nooit op de top short of op de bodem koopt immers ?
Of zoals men tegenwoordig in Nederland zegt: toch ?

Maandag was een zwarte dag. Ik vond het beter me niet aan de lachlust van de modale Inveztor lezer bloot te stellen door aan te geven dat we niet alleen op onze longs verloren maar ook op deze verdomde short want VW steeg.

[grafiek] Klik om te vergroten

Vanochtend belde The Plunger om aan te geven dat VW verkeerd ging: € 350. Toen ik in de rij stond voor mijn ticket belde The Plunger weer. Hier moeten we uit zei hij. Ik kon de stress voelen. VW stond € 400 en ging tijdens het gesprek naar 410. Ik was bezig met mijn ticket en zei tegen The Plunger dat hij even de feiten moest checken met een vriend van ons die ook short zat voor zijn fonds.
Toen The Plunger terugbelde stond het aandeel op € 420. Nee, € 425 as we speak, wil je niet sluiten ?
Nee, dat leek me geen goed idee. Dit was een short squeeze.
Lehman’s verhaal zat er tussen, het aandeel was niet te lenen, dit was een momentaire crisis zei ik, dit kan nooit zes maanden duren. Gewoon wachten.

The Plunger belde terug. Of ik wist dat de grote Duitse banken onderuit gingen door deze trade ? Nee, dat wist ik niet, maar toen VW de € 452 aantikte wist ik wel dat hier mensen kapot zouden gaan. De spanning was nu wat toegenomen, maar door allerlei telefoontjes die ertussen kwamen had ik hier minder last van dan The Plunger die zijn ogen in het scherm zat te boren.

VW begon te zakken. Er was een gerucht dat Porsche hun 15% optie hadden uitgeoefend. Bloomberg en het FD wijdden een verhaal aan het aandeel. We kwamen onder de € 400. The Plunger slaakte een zucht van verlichting toen we de 320 aantikten. Cover hem nu Michael, riep hij.

We eindigden de dag op € 287. We coverden niet. The Plunger was vanavond uitgeput en een beetje verkouden.
Beterschap.
Morgen gaan we door.
Eerste stop € 200.

Disclaimer Kraland: Short VW

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: