Hedge funds: 30% van fondsen gaan kapot

Als u de krant leest ziet u commentaar dat aangeeft dat 10% van de hedge funds failliet gaan. Bijvoorbeeld in de Herald Tribune van vanochtend, om maar een voorbeeld te geven.

Dat klinkt eng maar het zegt weinig. Er gaan immers elk jaar wel hedge funds stuk, of ze stoppen om andere redenen. Een procent of 10 is niet ongewoon.
Dat percentage leidt overigens tot allerlei vormen van Survivor Bias in de indices die de performance van hedge funds weergeven.

Als je goed nadenkt en kijkt hoe bijvoorbeeld de evolutie van het aandeel Volkswagen verloopt, tegen elke vorm van logica in, dan vraag je je af hoe moeilijk hedge funds het hebben in deze markt en hoe ze kunnen overleven. Voor het Volkswagen verhaal kunt u hier terecht.

Ik denk dus dat het er dit jaar veel meer hedge funds zullen zijn die kapot gaan. Woensdag was ik dagvoorzitter voor de Nederlandse CFA vereniging. CFA’s zijn gecertificeerde analisten. Het ging over hedge funds en er was ook een panel.
Er was slechts één heer van de pers, iemand van een groot landelijk dagblad en die was na de pauze al weg. De zaal zat erg vol en de discussie kwam daarna pas los.

De panel discussie vond pas daarna plaats. Ik vroeg wat de schatting van de hedge fund sterfte voor dit jaar was. De twee experts die hier het meest van hoorden te weten waren unaniem: 25 à 30%. Nu zijn er 10 000 hedge funds, dus dat is nogal wat. Goed, van de 10.000 hedge funds zijn er misschien 3000 fund of funds en we hadden het over single manager fondsen.
Maar toch, dat is wel veel meer dan ik tot vandaag hoorde en dus is dit nieuws.
Er was een heer die de prime brokerage diensten van een grote bank in London bestuurt.
Prime brokers zijn het back office en het settlement van hedge funds. Ze coordineren short selling, lenen aandelen uit, administreren de posities en de cash en verlenen ook nog allerlei andere diensten.
Sinds het verscheiden van Lehman en Bear, die allebei groot in prime brokerage waren, zijn hedge funds doodsbang geworden dat hun business in een failliete prime brokers boedel terecht komt en migreren hedge funds massaal naar de prime brokerage operaties van banken. Brokers worden niet meer vertrouwd. De twee overgebleven effectenbanken met een grote prime brokerage activiteit zijn Goldman Sachs en Morgan Stanley. Hun klanten lopen weg omdat banken als veiliger gezien worden.
Prime brokers kennen de boeken van hun klanten en hebben dus goed zicht op hun reilen en zeilen. De heer van UBS tekende aan dat die 30% het aantal hedge funds behelsde en niet 30% van het hedge fund kapitaal. Het zijn immers hoofdzakelijk kleine fondsen die stuk gaan.
Dit werd bevestigd door een dame die hedge fund platforms voor de hedge fund divisie van een grote Franse bank beheert.

En wat gaan die beheerders doen, vroeg ik. Gaan ze terug naar de banken of beleggingsfondsen waar ze meestal vandaan komen? Beginnen ze een ander fonds? Of worden ze taxichauffeur?

De argumentatie kwam er op neer dat er geen plaats is voor falende managers, dat de banken en fondsbeheerders ook al mensen gaan ontslaan en dat er dus heel wat herscholing plaats zal vinden.

Onze experts gaven daarmee unaniem aan dat ze de taxi optie het meest waarschijnlijk vonden.

Michael Kraland


Beleggers met interesse in de wereld van de hedge funds kunnen maandelijks de Hedge Fund Nieuwsbrief ontvangen met daarin een maandelijkse column van Michael Kraland, een overzicht van de rendementen van een groot aantal hedge funds, interessante interviews met hedge fund beheerders en de laatste nieuwtjes. Ook deze nieuwsbrief is gratis en vergt slechts een korte en simpele registratie.Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: