Slechte voortekenen

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Op het moment van schrijven stijgen de koersen weer maar toch is er nog niet veel reden tot optimisme.
De recessie zal erger worden dan die zonder de huidige crisis geweest zou zijn. Let wel, recessies zijn gezond. Na een feestje even rust.

Wie meteen weer begint, betaalt daarvoor vroeg of laat een prijs aan oververmoeidheid en het is met onze economie niet anders.
Omdat mensen graag schuldigen aanwijzen richten de blikken zich nu op de heer Groenspaan. De heer Groenspaan hield de rente te lang te laag en vertrouwde teveel op de markt. Dit standpunt was al veel langer in kleine kring in zwang. Nu komt het naar de opiniepagina’s van de kranten, nee, naar de voorpagina zelfs.
Een solvabiliteitscrisis die tot liquiditeitscrisis werd, of andersom, al naargelang en nu een grote angst voor de komende recessie, om redenen zoals hierboven beschreven.

De S&P 500 index staat nu op 960 en een niveau van 600 lijkt haalbaar. Alleen, als je dat tegen mensen zegt, maak je je niet populair. Gelukkig is het allemaal pure speculatie, niets is zeker. Laten we daarom eens kijken waarom we denken dat dit gaat gebeuren.

Ten eerste zijn daar de bedrijfswinsten. Dat zeggen we al een tijdje en het wordt nu voorpaginanieuws. Beleggers beginnen bang te worden voor winstwaarschuwingen. Wij zijn al veel langer bang want we zijn er van overtuigd dat de winstramingen van analisten systematisch te hoog zijn.
Nu zult u zich afvragen of de financiële sector gek is. Waarom zou je hier rekening mee houden als die data fout zijn? Wel, daarom. Dit soort dingen gebeurt wel vaker. Liever een verkeerde input dan geen input.
Analisten praten met bedrijven. Vaak met financiële directeuren. Onderzoek wijst uit dat de CFO schattingen van hun eigen winsten gemiddeld veel te optimistisch zijn. Dat geven ze dan door aan de analisten en die reproduceren dat. Zo komen er veel te hoge schattingen tot stand. Amusant is dat ook blijkt dat dezelfde CFO’s de economie als geheel veel beter inschatten dan hun eigen bedrijfsresultaten.
Omdat deze informatie de winstramingen voor de indices bepaalt is het belangrijk te weten hoe je er naar moet kijken.

Vervolgens hebben we daar de steeds doorgaande druk op hedge funds en long only beleggingsfondsen. De verkoop van deelnemingen door beleggers noopt die hedge funds van tevoren te verkopen. Hedge funds hebben tegelijkertijd nog nooit zoveel cash gehad als nu. Dat is goed en dat helpt ook te begrijpen waarom er op een gegeven ogenblik ook een koerssprong zal komen, in de vorm van een bearrally. Ook dat is niet zeker, maar het is wel te verwachten.
Zo’n bearrally is verraderlijk, zuigt optimisten binnen en spuugt ze geruïneerd weer uit wanneer de markt draait.

Er is nog een belangrijke reden waarom de Amerikaanse markt flink kan dalen en dat is de moneyflow. TrimTabs, een onafhankelijk research bureau, ziet aanhoudende liquidatie van aandelenposities. De bedrijven zelf kopen weinig aandelen in. Dat is niet nieuw in een recessie, maar daardoor is er geen natuurlijk tegenwicht voor het aanbod door fondsen en particulieren.
Insiders houden zich afzijdig. Geen goede tekenen.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: