VW: over sprinkhanen die kevers eten

Afgelopen week heb ik, zo merk ik nu, volop geleefd. Ik hoop dat u het rustiger hebt gehad en in de meeste gevallen zal dat zo zijn, als u tenminste Volkswagen niet short zat bij de grootste short squeeze ooit.

Moet ik herhalen wat er gebeurde? Hoe onze mooi winnende shortpositie na enige ellende in het begin zich ontwikkelde, tot een koers van € 209, vrijdag een week geleden? Hoe vervolgens de koers afgelopen maandag bijna verdubbelde, naar 500? En hoe we dinsdag door de € 1000 gingen en VW het duurste aandeel ter wereld werd, heel even, meer dan Exxon?
Hoewel dit mijn slechtste jaar ooit is, houd ik vast aan mijn gewoontes. In een rotsituatie is het zaak een les te trekken. Het lesgeld hebben we al betaald. Ook al komen we hier zonder kleerscheuren uit, dan nog is dit verhaal niet gelopen zoals gepland.
Bovendien is het helaas nog steeds zo dat we er niet uit zijn en dat we leven met een zwaard van Damocles. Is dat wel te verantwoorden? Ook op die vraag moeten we een antwoord kunnen geven.

Wat is hier gebeurd? Niets anders dan de grootste short squeeze ooit, voor zover ik na heb kunnen gaan. Voor een deel komt dat overigens doordat de economie nu groter is dan vroeger, want eerdere grote short squeezes zijn nu de moeite van het bestuderen waard.

Een short squeeze is een situatie waarin degenen die een aandeel verkocht hebben in de hoop het later goedkoper terug te kopen, partijen die dus zoals dat heet short zijn gegaan, gedwongen worden voor hogere prijzen terug te kopen door een partij die nu de markt in handen heeft gekregen. De uitdrukking “corner” wordt ook wel eens gebruikt voor een short squeeze. Die uitdrukking is ontleend aan de samenzweerders die in een hoekje van de beurs samenschoolden om hun plannen te smeden.
Het is de moeite waard eens te kijken hoe dat soort situaties afloopt.

Het opmerkelijke feit is dat de grote short squeezes praktisch allemaal fout zijn gelopen voor degenen die de short squeeze op hadden gezet. Vaak werd de partij in kwestie zelfs geruïneerd.
Een van de redenen waarom dat gebeurde is dat de regels veranderd werden tijdens de squeeze.
Raar? Niet zo erg vreemd, als je de geschiedenis induikt. De gebroeders Hunt, miljardairs van beroep in een tijd dat maar weinig mensen dat waren, gingen op deze manier failliet.
Op 27 maart 1980 daalde de zilverprijs met 50% van $ 21,62 naar $ 10,80.
In 1988 vroegen de broers hun faillissement aan. Ze hadden $ 2,5 miljard aan verplichtingen tegen $ 1,5 miljard aan activa.
Je hebt tegenwoordig minder short squeezes dan vroeger. De reden daartoe is erg eenvoudig.

Regelgeving. Gelukkig maar. Het is verboden om koersen te manipuleren. Goed dat we een AFM hebben.

Nu zult u wellicht met enige verbazing reageren. Want hoe kan het dat in Nederland de AFM een onderzoek instelt zodra er ook maar een verkeerde term in een broker’s mailtje is gebruikt terwijl in een vergelijkbaar buurland de DAX index op en neer swingt, gemanipuleerd door Porsche die opeens veel meer blijken te verdienen als hedge-fund-met-één-aandeel dan als autofabrikant?

Porsche kon dit doen omdat de regelgeving in Duitsland niet deugt. De Bafin, een Duitse AFM die zich weinig assertief opstelt, gaat de zaak onderzoeken. Die regelgeving wordt wel aangepast maar dat gebeurt pas volgend jaar. In geen enkel ander ontwikkeld Westers land zou zoiets mogelijk zijn. Misschien was dat wel onze fout, dat we daar geen rekening mee hielden. Maar dan nog, Porsche had net verklaard dat ze geen 75% belang wilden, maar net iets meer dan 50%. Ook dat is in principe verboden in andere landen, je mag niet zomaar wat roepen als je daarmee de koersen beïnvloedt. In Duitsland kan dat wel.

Wordt vervolgd.

Zie ook:

Ooit zullen we deze tijd zegenen
Goldman raus! jetzt ist’s Porsche Bank
Inveztor artikel over Volkswagen zorgt voor paniekdaling  
Volkswagen saga: -14%
Volkswagen: koersdoel
De Kapitalist: Volkswagen en de sprinkhaankillerskoning
Volkswagen naar € 382, nu € 330

PolderPortefeuille: short VW
VolksWahnsinn
VolksWahnsin II
AEX, olie en VW

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: short Volkswagen, geen positie in Porsche op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: