Global Opportunities Fund: één open, één dicht

Het Nederlandse Global Opportunities Fund (Go) gaat weer open maar het Engelse Global Opportunities Fund gaat definitief dicht.

Beide fondsen hebben niets met elkaar te maken, behalve dat ze dezelfde naam hebben en ook dat is binnenkort historie.
Het Engelse fonds maakt deel uit van een vehikel van £ 4,5 miljard dat opgeheven wordt. Go is minder dan € 250 miljoen waard.
Het Nederlandse Go was sinds maart van dit jaar gesloten. 

[grafiek]
Koers Global Opportunities Fund (zwart) vs. FTSE Eurotop 100 Index (blauw), bron: Behr.nl

Afgelopen dinsdag had Go een beleggersbijeenkomst, in het Hilton in Amsterdam, die druk werd bezocht. Inveztor telde meer dan honderd participanten.
Go kondigde aan dat ze eind van dit jaar weer open gaan. Beleggers die er uit willen stappen kunnen dat per 1 december aangeven en ze kunnen er dan per 31 maart uit, waarbij uitbetaling in april plaats zal vinden.
Het fonds heeft 50% aan liquide middelen vrijgemaakt. Rond 30% van de activa zijn minder liquide.
Een Raad van Advies met drie leden is in oprichting, de naam van het tweede lid wordt dezer dagen bekend gemaakt.
Go trekt zich qua beleggingen terug op de Benelux en doet geen niet-genoteerde beleggingen meer. Het management wil een CEO aanstellen, waarmee ongetwijfeld bedoeld wordt dat ze graag een zakelijk leider willen hebben die management taken van de beleggende partners overneemt. Niemand had daar kritiek op.

Allemaal niet zo moeilijk maar toch ontstond over de manier van uittreden en de manier van doorgaan een lange en moeizame discussie. Participanten vonden dit geen handige manier om met het fonds om te gaan en er werden, mede door ex-Kempen topman Joop Krant, alternatieve scenario’s aangedragen.
Beleggers verweten het management dat ze met hun opzet nodeloos hun participanten de deur uitjoegen, of klaagden over de onmogelijkheid voor de vertrekkers om de waarde in bijvoorbeeld Rock Well warrants of vruchten van de Thielert procedure ooit nog terug te zien.

Met een side-pocket scenario zou zoiets beter tot zijn recht komen, vond een intervenant.

De bijeenkomst had geen stemming tot doel en diende alleen ter informatie.
De discussie duurde ruim anderhalf uur en werd in kleine kring nog voortgezet toen Inveztor de Hilton ruimte verliet.

Wat we hiervan moeten denken.
Het management van Go deed een oprechte poging het hun participanten op een zo fair mogelijke wijze naar de zin te maken. Hierbij werd aandacht besteed aan de rechten van uittreders zowel als van de beleggers die wilden blijven.
De discussie was vooral moeizaam omdat er niet echt optimaal gecommuniceerd werd. De Go managers communiceren beter over hun posities, vooral als ze op dreef zijn, dan met een zaal die een beetje politiek geladen is.
Het is te verwachten dat Go binnenkort met een concreet voorstel zal komen waarin een aantal van de ideeën van de participanten wellicht verwerkt zullen zijn.
Het opheffen van het fonds behoort tot de mogelijkheden.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: een longpositie in het Global Opportunities Fund op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: