Far Niente: schoon, duurzaam, sterk onderschat

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Deflatie is iets dat je kent vanwege de ervaring van Japan of omdat je oud genoeg bent om die verhalen van voor de oorlog nog van ouders gehoord te hebben.
We zitten nu in een deflatie periode en het is vervelend dat de ECB nog steeds naar inflatie kijkt. Dat gaat wel over in de komende maanden, wanneer de ECB de rente gaat verlagen.
Too little too late.
In een deflatie scenario kunt u het beste cash hebben en goede obligaties.
De vraag is wat hierna komt en het antwoord lijkt voor de hand te liggen. Inflatie. Immers, de overheden spenderen bedragen die tot nu toe niet voor mogelijk werden gehouden aan bezwering van de huidige crisis. Die crisis is straks voorbij en dan zinkt de realiteit in, dat wordt nog onprettig.

Op dit moment zitten we voor aandelen in een bear rally met ook nog een speciaal effect dat Obama heet. Nu maakt de presidentsverkiezing niet veel uit voor de economie maar het fenomeen van vernieuwing geeft hoop en zorgt voor stijgende koersen, in elk geval in Amerika. Wie weet krijgen we dan nog een eindejaarsrally. Maar als u goed naar het nieuws kijkt ziet u dat het bijna allemaal slecht is en bovendien van een kwaliteit die voor nog meer slecht nieuws dreigt te zorgen.

Het lijkt erop dat we straks van deflatie naar inflatie gaan. De Fed overspoelt het systeem immers met nieuw geld. Je kunt je afvragen wat ze anders zouden moeten doen omdat we aan de rand van een afgrond stonden.
Niets doen is eigenlijk geen optie meer maar wat er ook voor maatregelen genomen worden, ze blijken allemaal verkeerd uit te pakken op den duur. Met allerlei ongewenste en onvoorziene gevolgen.

Politici vinden altijd dat ze wat moeten doen. Hoewel je beter niets kunt doen, zodat de patiënt vanzelf aansterkt en echt beter wordt.
We zagen dat laatst in de IMF studie die de laatste 42 financiële crises behandelde.
Maatregelen halen niets uit, of maken de crisis erger.

Als politici slim zijn en zeggen dat ze wat gaan doen maar stiekem niets doen, worden ze daarop aangesproken.
Dus doen ze iets dat weinig kans van slagen heeft maar goed is voor hun publieke opinie.
De Japanse regering stortte het land vol Neo-Keynesiaanse infrastructuurbeton, maar de Nikkei stond in ’89 op 38900 en nu op 8600 .

Omdat de Fed onder Bernanke de deflatie hard zal aanpakken via stimulering en heel lage rente krijgen we straks weer inflatie. Aandelen indices kunnen dan enorm stijgen. Maar wel met uitgehold geld, dat zoekt naar inflatiebestendige activa.
Cash en obligaties gaan dan juist weer kapot.
Vandaar dat goud, dat in deflatie periodes inzakt, dan weer hard kan stijgen.

Maar nu zitten we in een mooie bear rally. Valse hoop? Waarschijnlijk wel, maar eerst moet iedereen weer de markt ingelokt worden.
De merites van Far Niente worden sterk onderschat. Terwijl niets doen toch een activiteit is die niet vervuilt en heel duurzaam is.
Interessante tijden, dat wel.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: