Taleb: nationaliseer banken

Vandaag twee zaken die onze aandacht verdienen. Onze vriend Taleb stelt in Davos voor om de banken te nationaliseren. Anders zijn de winsten privé eigendom en de verliezen voor de belastingbetaler.

Inveztor is geen socialistisch bastion maar hij heeft een punt. Het feit dat hij voor een zakenbank werkte – CSFB destijds, tijdens de crash van ’87 – helpt. Taleb is een wiskundige en derivaten expert. Hij stelt ook voor om alle complexe derivaten maar te verbieden. Hij begrijpt ze zelf al niet, verklaart hij, dus hoe kan een regelgever ze dan begrijpen
Goede vraag. Tikken we die 50 biljoen van de credit default swap markt af, trekken het wellicht nog grotere bedrag van de derivatenmarkt door, leggen bloemen op het graf van de derivatenmarketmakers en banken gaan terug naar wat Walter Bagehot ooit voor ogen had.
Bagehot, een Engelse econoom uit de XIXe eeuw is de auteur van een klassiek boek dat Lombard Street heet en hij was ook de oprichter van The Economist, het beste weekblad dat ik ken.
Vermeulen en The Plunger moeten dat blad verplicht lezen, voor Crum moeten we iets anders verzinnen, misschien helpt verbieden wel.
Bagehot zei het volgende over bankiers – ik citeer uit mijn geheugen: ondernemers moeten durf ten toon spreiden maar bankiers moeten voorzichtige, ik durf zelfs te zeggen timide mensen zijn.

Daarmee zijn we tevens terug naar de zoektocht van de vingerwijzers naar de schuldigen van de crisis.
Een van de oorzaken is natuurlijk dat we begonnen te eisen dat banken 20% rendement op hun vermogen moesten maken.
Dat moet je dus nooit willen van een bank in een postindustriële markteconomie, dan krijg je dit soort ellende. 

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: